Buikwandcorrectie

Inleiding

U wilt misschien een buikwandcorrectie ondergaan. Hier leest u informatie over wat er komt kijken bij een buikwandcorrectie.

Buikwandcorrectie

Waarom een buikwandcorrectie?

Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan met plastische chirurgie worden gecorrigeerd. Met een medische term heet deze ingreep abdomino- of buikwandplastiek.

Verwachting

Als u overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt, maar perfectie moet u niet verwachten. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigszins zichtbaar blijven. Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms blijft. Dit geeft weinig klachten. Na verloop van jaren kan het gebied dat gevoelloos is wel kleiner worden.

Vergoeding

Een buikwandcorrectie is een cosmetische operatie en wordt over het algemeen niet vergoed door de zorgverzekeraar. Of de kosten worden vergoed is afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de dekking. Wij adviseren u om altijd voor de ingreep aan uw zorgverzekeraar te vragen of de operatie wordt vergoed.

Een buikwandcorrectie is een tamelijk dure ingreep, mede omdat de operatie plaatsvindt onder algehele narcose. U ontvangt, als u geen medische indicatie heeft en uw zorgverzekeraar de ingreep niet vergoedt, een opgave van de kosten.

Risico’s en complicaties

Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie zoals:

  • Trombose(been)
  • Infectie. De meeste kans op infectie bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang voor de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben.
  • Nabloeding. U moet dan nog een keer geopereerd worden waarbij de plastisch chirurg het nabloedende vaatje dicht.
  • Een late complicatie van een buikwandcorrectie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze “dog ears” (hondenoren) te verwijderen. Dit kan meestal onder plaatselijke verdoving in de polikliniek.
  • Gestoorde wondgenezingen en weefselversterf. Deze kunnen leiden tot minder goede resultaten.
  • Narcose problemen
  • Bloeduitstorting
  • Gevoelloze huid
  • Gevoelige littekens: het uiteindelijke aspect van de littekens is niet geheel voorspelbaar. Deze kunnen vrij dik, rood en gevoelig worden.
  • Voorbereiding

    De ingreep vindt meestal plaats onder algehele narcose, soms door regionale anesthesie via de ruggenprik.

    Preoperatief bureau

    Vanuit de polikliniek en voor de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie vindt u in de folder “preoperatief onderzoek en anesthesie”.

    Bloedverdunnende medicijnen

    Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.

    Roken en afvallen

    U moet minimaal 6 weken voor de operatie stoppen met roken, omdat roken de bloedvaten vernauwt waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. Als u te zwaar bent is het verstandig om voor de operatie eerst te vermageren. Het resultaat is dan beter en het risico op infectie vermindert.

    Opnameduur

    De opnameduur is 2 dagen.

    De ingreep

    Bij de operatie maakt de plastisch chirurg de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom gesneden zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Indien uw spieren uitgerekt zijn worden deze meteen verstevigd. Om de navel weer naar buiten te laten komen wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens ingehecht. De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de “bikinilijn”.

    Na de ingreep

    Als tijdens de correctie ook uw buikspieren verstevigd zijn, dan moet u de dag na de ingreep zoveel mogelijk bedrust houden. Was een buikspiercorrectie niet nodig, dan mag u daags na de ingreep uit bed.

    Om de buikwand goed te laten genezen moet u gedurende zes weken een buikband dragen. Deze buikband krijgen de esthetische (zelfbetalende) patiënten op de poli mee, nadat deze is aangemeten door de verpleegkundige.

    Pijnbestrijding

    Meestal is een buikwandcorrectie niet pijnlijk. Soms zijn pijnstillers nodig. Een eenvoudige pijnstiller zoals paracetamol (500 mg) is vaak voldoende.

    Weer thuis

    Adviezen voor thuis en leefregels

    Voor een optimaal resultaat en om het herstel te bespoedigen adviseren wij u, tenzij uw plastisch chirurg iets anders vermeld, het volgende:

    • Laat de pleisters zitten. Als er vocht onder de pleister zit moet u deze wel vervangen.
    • Als u geen drains heeft mag u weer douchen na 4-5 dagen.
    • Slaap de eerste zes weken op uw rug.
    • Reik niet met de arm(en) boven schouderniveau aan de geopereerde zijde.
    • Draag de buikband dag en nacht gedurende de eerste zes weken.
    • Til niet te zwaar en probeer niet te persen gedurende de eerste zes weken.
    • Laat het hoofd- en voeteneinde van het bed iets omhoog staan zoals in het ziekenhuis en bouw dit langzaam af.
    • Loop wat gebogen in verband met de strakke sluiting van de buik. Probeer steeds iets rechter op te gaan lopen.
    • Niet fietsen of autorijden gedurende de eerste vier weken na de operatie.
    • Voor de pijn kunt u, indien nodig, paracetamol gebruiken. Maximaal vier maal daags 2 keer 500 mg.
    • Luister naar uw eigen lichaam en neem voldoende rust.

    Poliklinische afspraak

    Na twee weken komt u op controle op de polikliniek Plastische Chirurgie om de hechtingen te verwijderen en voor wondcontrole. Ook wordt een vervolgafspraak gemaakt.

    Problemen?

    Krijgt u koorts, abnormale pijn of zwelling of vertrouwt u het niet? Neem dan gerust contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie. ’s Nachts of in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

    Drains

    Wanneer u met drains naar huis gaat, belt de polikliniek Plastische Chirurgie u iedere morgen van maandag tot vrijdag tussen 08.30 en 10.30 uur.

    Bent u niet gebeld, dan kan het zijn dat de polikliniek u niet kon bereiken. Bel dan zelf de polikliniek Plastische Chirurgie.

    Totdat de drains zijn verwijderd mag u niet douchen!

    Tot slot

    Deze informatie bevat algemene informatie. Voor u persoonlijk kan de situatie net iets anders zijn. Aan deze voorlichting kunt u dan ook geen rechten ontlenen. Esthetische en plastische chirurgie is geen exacte wetenschap. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee de plastisch chirurgen werken kan nooit garantie op resultaten en een ongestoord verloop van de genezing gegeven worden. Soms is een extra ingreep 
    nodig om een goed resultaat te krijgen. Dit brengt extra kosten met zich mee. Vraag dus ook bij een heroperatie aan uw zorgverzekeraar of de kosten vergoed worden.

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

    scroll terug naar boven