Inleiding
U krijgt een operatie van een springvinger. Een springvinger wordt ook wel trigger finger genoemd. Uw behandelend arts en de orthopedie-consulent hebben u al informatie gegeven over de ingreep. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen.
Trigger finger
Wat is een trigger finger ?
Een trigger finger is een aandoening van de pezen in de hand. Deze pezen zorgen ervoor dat de vingers buigen. Deze buigpezen glijden door een soort tunneltje (peesschede) in de handpalm naar de vingers en de duim.
Een trigger finger treedt op als er een knobbeltje of een lokale zwelling in de pees ontstaat en/of doordat de peesschede vernauwd is. Hierdoor kan de pees moeilijk door de peesschede glijden. De pees loopt dan als het ware vast tijdens het buigen.
De verdikking ontstaat meestal tussen het eerste gewricht van de vinger en de handpalm aan de binnenkant van de hand. De pees kan in het begin nog met enige moeite door de peesschede ‘getrokken’ worden. Dit doet meestal pijn. De pees kan zelfs vastlopen. De vinger moet dan worden geholpen om te strekken. Een trigger finger is een onschuldige maar lastige aandoening.
Oorzaken
Meestal komt een trigger finger door overbelasting met ontsteking. Daardoor wordt de peesschede dikker (het tunneltje waar de pees door glijdt). Soms wordt de pees dikker.
Een trigger finger komt meer voor bij patiënten met reuma of diabetes mellitus.
Een trigger finger komt soms van langdurige irritatie door activiteiten of door peesletsel.
Klachten
De klachten beginnen meestal met pijn en een raar, verspringend gevoel in de handpalm. U voelt dit verspringende gevoel als u uw vinger of duim buigt of strekt.
Op de plek waar het pijn doet voelt u meestal een duidelijke verdikking. Vaak straalt de pijn uit naar de handpalm en de vinger zelf.
Als de pees helemaal vast loopt, kan uw vinger of duim niet meer vanzelf buigen of strekken.
Behandelingsmogelijkheden
Als de klachten niet te erg zijn kan de ontsteking worden verholpen met een injectie. Er wordt dan een cortisonpreparaat met een verdovingsmiddel in de peesschede gespoten. Daarna moet u uw hand laten rusten.
Blijven de klachten of worden de klachten erger? Dan moet de pees worden vrijgemaakt uit de peesscheden. Dit gebeurt met een operatie.
De ingreep
Poliklinische ingreep
De ingreep vindt poliklinisch plaats. Dit betekent dat u na de ingreep, als zich geen bijzonderheden voordoen, weer naar huis kunt gaan.
De ingreep
Na de lokale verdoving maakt de orthopedisch chirurg een kleine snee in de handpalm. De orthopedisch chirurg zoekt de peesschede op. De peessnede wordt ingesneden. Zo wordt de pees vrij gemaakt. De buigpezen krijgen dan weer ruimte om vrij te bewegen.
Na de operatie krijgt u een drukverband.
Duur van de ingreep
De operatie duurt ongeveer 10 minuten.
Na de ingreep
Als alles goed is verlopen en u zich goed voelt mag u meteen na de ingreep naar huis.
Mogelijke complicaties
Ondanks alle zorg die besteed wordt aan de ingreep, kunnen er soms complicaties optreden. De complicaties die kunnen optreden zijn:
- Een tijdelijke tinteling.
- Uw hand kan dikker worden na de operatie. Houd uw hand na de operatie hoger dan uw elleboog. Hierdoor wordt uw hand minder dik.
- Een nabloeding: dit gebeurt zelden.
- Een bloeduitstorting (hematoom): dit gebeurt geregeld
- Een wondinfectie.
Weer thuis
Wondverzorging
Na 24 uur na de operatie mag u zelf het drukverband eraf halen. De pleister kunt u op de wond laten zitten. Na 48 uur na de operatie mag u de pleister verwijderen.
Als uw hand dik wordt kunt u uw hand hoog leggen. Leg uw hand bijvoorbeeld op een kussen. U mag uw vingers gewoon blijven bewegen.
Bewegen
Na de operatie is het noodzakelijk om uw vingers snel te gaan bewegen. Hiervoor moet u oefeningen doen. Op de afbeelding ziet u hoe u de oefeningen uitvoert. Doe de oefeningen ieder uur en dan 5 tot 10 minuten lang.
Het is belangrijk om uw vingers te blijven bewegen. Wel moet uw handpalm rust hebben. Zet de eerste weken na de operatie geen kracht op de handpalm. Maak dus geen wringende bewegingen. De rust zorgt ervoor dat de wond goed geneest.
Pijnbestrijding
Wij adviseren u de eerste dagen na de operatie 3 keer per dag pijnstilling in te nemen. Neem per keer 2 tabletten paracetamol (500mg) in. Als uw pijnklachten minder worden kunt u de pijnstillers afbouwen.
Blijft u pijnklachten houden? Of heeft u vragen hoe u de pijnstilling afbouwt? Neem dan contact met ons op.
Lichamelijke verzorging
Om geen infecties te krijgen mag u nog geen handen wassen of douchen totdat de wond droog en gesloten is. En houdt uw handen niet te lang in het water (zoals bijvoorbeeld bij het afwassen). U kunt dan wel waterdichte handschoenen gebruiken. Zo wordt de wond niet nat.
Werk en sport
Het moment waarop u weer kunt werken of sporten is afhankelijk van het soort werk of sport dat u doet. U kunt dit overleggen met uw behandelend arts tijdens de controle afspraak. U kunt dit ook overleggen met uw bedrijfsarts.
Poliklinische afspraak
Ongeveer 2 weken na de ingreep komt u op controle bij de orthopedie-consulent. Tijdens deze afspraak worden ook de hechtingen verwijderd.
U krijgt een bevestiging voor deze afspraak na de operatie.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1