Ectropion of Entropion

Naar buiten of binnen gedraaid onderooglid

Inleiding

Het goed werken van de ogen hangt ook af van de positie en werking van de oogleden. Bovendien hebben de oogleden grote invloed op het uiterlijk.

De oogleden kunnen ‐ vooral op oudere leeftijd ‐ naar binnen of naar buiten draaien. Al deze afwijkingen kunnen irritatie van de ogen en verslechtering van het zien veroorzaken.

Wat is een ectropion?

Een ectropion is een naar buiten gedraaid onderooglid.

Oorzaak

Een ectropion is meestal het gevolg van veroudering en verslapping van het ooglid. Een ectropion kan ook veroorzaakt worden door een litteken of huidziekte. Bij een ectropion gaat het ooglid lager hangen en kantelt het naar buiten.

Klachten

Een naar buiten gedraaid ooglid veroorzaakt irritatie van het oog, tranen, roodheid en gevoeligheid voor fel licht en wind.

Behandeling

Meestal kan het ectropion worden opgeheven door middel van een operatie. Hierbij wordt het ooglid ingekort en komt het ooglid strakker tegen het oog aan te liggen.

Deze operatie wordt uitgevoerd in dagbehandeling, onder plaatselijke verdoving waarbij het onderooglid wordt verdoofd.

De operatie duurt ongeveer 30 minuten per oog.

Het is mogelijk dat (een deel van) de operatie wordt uitgevoerd door een oogarts in opleiding onder begeleiding van de oogarts.

De uitwendige hechtingen worden tussen de 5 en 10 dagen verwijderd op de polikliniek.

Na ongeveer 4 weken vindt de laatste controle plaats.

 

Wat is een entropion?

Een entropion is een naar binnen gedraaid onderooglid.

Oorzaak

Een entropion is meestal het gevolg van veroudering en verslapping van het ooglid. Een entropion kan ook veroorzaakt worden door een litteken of huidziekte. Bij een entropion draait het ooglid naar binnen waardoor de wimpers het oogoppervlak raken.

Klachten

Doordat het ooglid naar binnen draait, wrijven de wimpers en de huid van het ooglid tegen het oog. Dit kan een rood, geïrriteerd oog en schade aan het hoornvlies veroorzaken.

Behandeling

Meestal kan een entropion worden opgeheven door middel van een operatie. Hierbij wordt het ooglid ingekort in horizontale richting en wordt het ooglid met speciale hechtingen naar buiten gedraaid.

Deze operatie wordt uitgevoerd in dagbehandeling, onder plaatselijke verdoving waarbij het onderooglid wordt verdoofd.

De operatie duurt ongeveer 30 minuten per oog. Het is mogelijk dat (een deel van) de operatie wordt uitgevoerd door een oogarts in opleiding onder begeleiding van de oogarts.

De uitwendige hechtingen worden tussen de 5 en 10 dagen verwijderd op de polikliniek.

Na ongeveer 4 weken vindt de laatste controle plaats.

Voorbereiding

Bloedverdunnende medicijnen

Het kan belangrijk zijn om de bloedverdunners voor de operatie te staken of te vervangen.

Het is belangrijk dat u uw arts volledig informeert over het gebruik van medicatie. Een medewerker van de polikliniek zal u op tijd laten weten of u wel of niet moet stoppen met de bloedverdunners.

Adviezen voor de operatie

  • Drink geen alcohol op de avond voor of de dag van de operatie.
  • Gebruik geen bloedverdunnende pijnstillers op de avond voor of de dag van de ingreep bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac, naproxen, aspirine).
  • Rook niet.
  • Leg koelelementen in de diepvries (bijvoorbeeld diepvrieserwten of een gelbril).
  • Volg het advies over het stoppen of vervangen van uw bloedverdunners precies op.
  • Draag geen make-up op de dag van de operatie en zorg ervoor dat eventuele make-up resten volledig verwijderd zijn.
  • Mogelijke complicaties en bijwerkingen van een ectropion en entropion operatie.

    Zwelling van het ooglid en ongevoeligheid van de ooglidrand.

    Door een weefselreactie kan de ooglidrand tijdelijk dikker en minder gevoelig zijn. Dit herstelt geleidelijk.

    Zwelling in de buitenste ooghoek.

    Een zwelling in de buitenste ooghoek kan ontstaan als reactie op het hechtmateriaal. Als deze zwelling niet vanzelf verdwijnt, kan deze operatief worden verwijderd.

    Nabloedingen.

    Een nabloeding komt niet vaak voor en stopt meestal door 10 minuten met een koelelement in een theedoek tegen het ooglid te drukken.

    Heel soms kan er een bloeding in de oogkas ontstaan waardoor de oogzenuw onder druk komt te staan. Dit kan blindheid van dat oog veroorzaken. Het is daarom van groot belang dat u uw behandelend arts inlicht over de bloedverdunners die u gebruikt en het advies van het gebruik van uw bloedverdunners opvolgt.

    Als uw oog na de ooglidoperatie uitpuilt en u slecht ziet, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met de polikliniek.

    Infecties

    Infecties van het ooglid treden bijna nooit op. In de eerste week na de operatie kan er wat afscheiding uit het oog komen. Deppen met lauw water is voldoende om de afscheiding en korsten te verwijderen. Probeer de wond zo droog mogelijk te houden.

    Littekens

    Er kunnen littekens zichtbaar blijven na een ooglidoperatie.

    Asymmetrie

    Er kan enige asymmetrie (ongelijkheid) tussen beide ogen ontstaan. Het kan voorkomen dat de stand van het ooglid na de operatie niet naar wens is en dat een tweede operatie nodig is.

    Adviezen na de operatie

    Oogzalf.

    Na de ingreep krijgt u oogzalf in de ogen waardoor u tijdelijk wat minder goed zet. Thuis moet u 2 keer per dag oogzalf in de binnenste ooghoek aan te brengen.

    Autorijden

    Als er geen nabloeding optreedt, kunt u meteen na de operatie weer naar huis.
    Het is niet toegestaan om binnen 24 uur na de ingreep zelfstandig auto te rijden.

    Verkleuring van de oogleden

    De oogleden kunnen de eerste dagen blauw en gezwollen zijn. Dit trekt geleidelijk weg. Na 2 weken zijn de meeste blauwe plekken weg.

    Koelen

    Wij adviseren om de eerste 48 uur het behandelde oog ieder uur, 5 minuten lang te koelen. Tijdens de nacht is het niet nodig om te koelen. Voor het koelen kunt u het best een speciale gelbril of een zakje diepvrieserwten gebruiken. Druk bij het koelen niet te hard en zorg ervoor dat er een doekje tussen de huid en het koelelement ligt zodat de huid geen direct contact heeft met het koelelement.

    Nabloeding

    Als een nabloeding optreedt gaat u rustig zitten en drukt u 10 minuten lang met een koelelement (gewikkeld in een schone keukenhanddoek) tegen uw ooglid. Meestal stopt het bloeden vanzelf. U kunt deze behandeling als dat nodig is herhalen. Als het bloeden niet stopt kunt u contact opnemen met de polikliniek.

    Slapen

    Het is aan te raden niet plat te gaan liggen na de ingreep. Slaap het liefst halfzittend op bijvoorbeeld 3 kussens of door het hoofdeinde van het bed te verhogen.

    Douchen

    U mag gewoon douchen. Laat de pleisters en hechtingen niet nat worden. Richt de straal niet op de ogen. Gebruik niet te heet water. Vermijdt dampen.

    Rustig weer starten

    Wij adviseren u om de eerste week rustig aan te doen.

    U mag niet sporten, bukken, tillen en persen.

    Na enkele dagen mag u weer licht huishoudelijk werk doen.

    Verwijderen van hechtingen

    De hechtingen worden tussen de 5 en 10 dagen na de operatie verwijderd op de polikliniek. Na het verwijderen van de hechtingen kunnen er korstjes op het litteken zitten. Deze vallen er vanzelf af, ga niet krabben.

    U moet de pleisters droog houden en laten zitten. Ook als de pleisters los gaan moet u ze laten zitten.

    Wrijf niet in de ogen.

    Contactlenzen

    Het gebruik van contactlenzen is de eerste paar weken na de ingreep niet mogelijk.

    Pijnstillers

    Gebruik geen bloedverdunnende pijnstillers in de eerste 3 dagen na de ingreep (bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac, naproxen en aspirine). Paracetamol mag wel.

    Roken

    Roken belemmert de genezing. Wij adviseren daarom niet te roken.

    Drinken

    Drink de eerste 3 dagen na de ingreep geen (extreem) hete dranken of alcohol. Na 3 dagen is dit met mate toegestaan totdat de hechtingen zijn verwijderd.

    Zon

    Vermijd het eerste jaar zon op de littekens en draag een pet of zonnebril als u in de zon blijft.

    Wij adviseren om, vanaf 4 weken na de ingreep, littekens te beschermen tegen de zon met beschermingsfactor 30 of 50. Pas daarbij op dat de zonbescherming niet in aanraking komt met de oogbol.

    Make-up

    Draag de eerste 3 weken na de ingreep geen make-up.

    Recidief

    Zowel een ectropion als een entropion kan terugkomen. Om die kans te verkleinen is het belangrijk dat u niet wrijft in de ogen.

    Linkjes

    1. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

    Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1