Onderzoeken bij een vermoeden van kanker

Intakegesprek

Van uw huisarts heeft u een verwijzing gekregen. U komt bij VieCuri om uw klachten verder te laten onderzoeken. Om de juiste diagnose te stellen, is het nodig om onderzoek te doen. Hiervoor krijgt u eerst een eerste gesprek in het ziekenhuis. Vertel aan onze zorgverlener welke klachten u heeft en hoe lang u deze al heeft. De zorgverlener kan vragen aan u stellen over uw gezondheid, nu of in het verleden. Er kan ook gevraagd worden naar uw beroep, uw leefstijl en ziektes die in uw familie voorkomen. Vertel de zorgverlener alles waarvan u denkt dat het belangrijk kan zijn. 

Lichamelijk onderzoek

Na het intakegesprek krijgt u lichamelijk onderzoek. Zo krijgt de arts een indruk van uw gezondheid. Het onderzoek bestaat uit kijken, luisteren, kloppen en voelen. Hierdoor kan de arts bepalen of er afwijkingen zijn. Om te kunnen vaststellen of het om kanker gaat, is bijna altijd verder onderzoek nodig. 

Bloedonderzoek

Tijdens het lichamelijk onderzoek neemt de arts vaak 1 of 2 buisjes bloed af. Dit gebeurt meestal met een prik in een bloedvat in de arm.

Bloedonderzoek kan helpen om de oorzaak van de klachten te vinden. In het bloed zitten verschillende stoffen en cellen. De hoeveelheid hiervan zegt iets over je gezondheid. Als een bepaalde stof hoger of lager is dan normaal, kan dit een aanwijzing zijn voor een bepaalde ziekte.

Met bloedonderzoek kan de arts ook zien:

  • of de lever en nieren goed werken
  • of een bepaalde behandeling aanslaat: de arts meet de waardes in je bloed dan voor en na de behandeling.
  • hoeveel bloedcellen er in het bloed zitten. Dit is belangrijk om te weten voor de start van bepaalde behandelingen zoals chemotherapie.
  • hoe de ziekte verder verloopt. Hiervoor zal de arts later nog bloedonderzoek doen. 

Beeldvormend onderzoek

Om in het lichaam te kunnen kijken, kan de arts voorstellen om beeldvormend onderzoek te doen. Dit onderzoek bestaat bijvoorbeeld uit het maken van foto's en scans. Veelvoorkomende onderzoeken zijn:

Alle onderzoeken binnen oncologie

Kijkonderzoek

Naast beeldvormend onderzoek kan de arts in het lichaam kijken met een kijkonderzoek. De arts kijkt dan met een dunne buis of slang waar een lampje en een camera aan zit naar de binnenkant van de organen. Afhankelijk van de plek waar de arts naar kijkt, heeft het onderzoek een andere naam. Bijvoorbeeld: bronchoscopie (longen), gastroscopie (maag) of coloscopie (darmen). In het overzicht met onderzoeken vindt u onder meer de kijkonderzoeken terug. 

Weefselonderzoek

Ook kan de arts een stukje weefsel wegnemen voor verder onderzoek. Dat gebeurt met een biopsie of punctie.

De uitslag

Het kan enige tijd duren voordat u alle noodzakelijke onderzoeken heeft gehad. Daarna zal duidelijk worden of er sprake is van een goed- of kwaadaardige afwijking.

Deze periode van onderzoeken kan spanning en onzekerheid met zich meebrengen, zowel bij u als bij uw naasten. Het helpt als u weet wat er bij de verschillende onderzoeken gaat gebeuren. De basisinformatie daarover vindt u op deze website. Maar u wilt mogelijk meer weten. Vraag er daarom gerust naar op de afdelingen waar de verschillende onderzoeken plaatsvinden.

 

Bron: kanker.nl

scroll terug naar boven