Inleiding
Ten gevolge van een CVA, bent u opgenomen op de Brain Care Unit (BCU) of op de afdeling neurologie.
Al vanaf de eerste dag van het CVA starten we met neuro-revalidatie. Hiermee willen we u weer zo zelfstandig en goed mogelijk laten functioneren in het dagelijks leven én we willen complicaties voorkomen.
Neurorevalidatie is een 24-uurs concept. Dit betekent dat u niet alleen de therapie volgt bij de fysiotherapeut, ergotherapeut en/of logopedist, maar dat u het geleerde ook toepast in uw dagelijkse activiteiten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het trainen van activiteiten als wassen en aankleden, uit bed komen, naar het toilet lopen, meer bijdraagt aan het herstel van een CVA dan alleen het krijgen van fysiotherapie, logopedie en ergotherapie.
Behandelteam
Gedurende de opname kunnen verschillende zorgverleners worden ingeschakeld:
- De revalidatiearts coördineert de behandeling van de diverse zorgverleners.
- De neuroloog is de hoofdbehandelaar en verantwoordelijk voor de medische behandeling en het inschakelen van medebehandelaars. Deze wordt soms ondersteund door een physician assistent.
- De neurologieverpleegkundige heeft een coördinerende taak bij het zorgproces en past neurorevalidatie 24 uur per dag toe.
- De fysiotherapeut werkt aan het opnieuw leren van houdingen en bewegingen.
- De logopedist geeft therapie en advies gericht op de verbetering van taal-, spraak- en slikstoornissen.
- De ergotherapeut richt zich op het onderzoeken van de mogelijkheden en beperkingen die u heeft op het vlak van bewegen, denken en energiehuishouding. Daarnaast wordt bekeken wat het effect van deze mogelijkheden en beperkingen is op uw dagelijks leven.
- De verpleegkundig consulent CVA/NAH inventariseert bij opname de thuissituatie en uw persoonlijk functioneren voor opname. Indien uw situatie besproken wordt tijdens het MDO (multi-diciplinair overleg) is de Verpleegkundig Consulent hierbij aanwezig. Tijdens dit overleg brengt het revalidatieteam een advies uit gericht op een zo goed mogelijk herstel en ontslagbestemming. Dit advies wordt door de Verpleegkundig Consulent met u en uw 1e contactpersoon besproken. Eventueel hieruit voortvloeiende acties gericht op ontslag naar de juiste bestemming (thuis of revalidatie/herstelverblijf elders) worden in overleg met u en uw 1e contactpersoon ingezet.
Voor verdere informatie kunt u terecht bij het behandelteam. Uw eerste aanspreekpunt is de verpleegkundige. Deze zal ervoor zorgen dat uw informatie, behoefte of wensen bij de juiste persoon of instantie terechtkomt.
Er bestaat voor uw naasten de mogelijkheid om tijdens de behandeling mee te kijken. De afspraken hiervan worden afgestemd met de verpleegkundigen en/of therapeuten.
Gedurende de opname kunnen verschillende zorgverleners worden ingeschakeld:
- De revalidatiearts coördineert de behandeling van de diverse zorgverleners.
- De neuroloog is de hoofdbehandelaar en verantwoordelijk voor de medische behandeling en het inschakelen van medebehandelaars.
- De physician assistant schakelt in overleg met de neuroloog medebehandelaars in.
- De neurologieverpleegkundige heeft een coördinerende taak bij het verzorgingsproces en past neurorevalidatie 24 uur per dag toe.
- De fysiotherapeut werkt aan het opnieuw leren van normale houdingen en bewegingen.
- De logopedist geeft therapie en advies gericht op de verbetering van taal-, spraak- en slikstoornissen.
- De diëtist en het voedingsteam worden bij voedingsproblemen ingeschakeld.
- De ergotherapeut observeert en achterhaalt de mogelijke stoornissen die door het CVA optreden. Hij probeert deze te trainen met dagelijkse handelingen (zoals wassen en koffie zetten).
- De zorgtrajectbegeleider ondersteunt de afstemming tussen de verschillende organisaties waar u tijdens uw herstelproces mee te maken krijgt. Daarnaast informeert hij u over de mogelijkheden van zorg in de regio.
Ook helpt hij u met het zoeken naar oplossingen bij vragen die eventueel ontstaan rond de organisatie en uitvoering van het vastgestelde behandelplan.
Voor verdere informatie kunt u terecht bij het behandelteam. Uw eerste aanspreekpunt is de verpleegkundige. Hij ziet u het meest. Hij zal ervoor zorgen dat uw informatie, behoefte of wensen bij de juiste persoon of instantie terechtkomt. U bent natuurlijk vrij om rechtstreeks informatie te vragen aan alle leden van het behandelteam.
Er bestaat voor uw naasten de mogelijkheid om tijdens de behandeling mee te kijken. Dit gebeurt alleen na overleg met u en na het maken van een afspraak.
Neurorevalidatie
Volgens de principes van neurorevalidatie is uw omgeving zo aangepast, dat u houvast vindt om uw zelfredzaamheid en zelfstandigheid weer te vergroten.
Daarvoor werken alle zorgverleners nauw samen in één behandelteam. Zij hanteren allemaal dezelfde principes die specifiek worden toegesneden op uw situatie. Dit gebeurt 24 uur per dag. De behandeling vindt voornamelijk plaats tijdens de dagelijkse activiteiten. Dit zijn onder andere het wassen, kleden, eten, toiletbezoek, houding in bed, het uit bed komen.
Bij een halfzijdige verlamming is de samenwerking tussen de beide lichaamshelften (arm en/of been) vaak verstoord. Daarom is het belangrijk dat de samenwerking tussen de beide lichaamshelften, tijdens de dagelijkse activiteiten, zoveel mogelijk geactiveerd wordt.
Het is belangrijk dat u door alle hulpverleners, maar ook door uw naasten via de aangedane zijde wordt benaderd. De verpleegkundige zal aan uw naasten uitleggen, hoe zij u het beste kunnen benaderen en de neurorevalidatie kunnen waarborgen.
Uw kamer is zo ingericht dat zoveel mogelijk indrukken en activiteiten aan de aangedane zijde worden aangeboden.
Enkele praktische voorbeelden
- Het nachtkastje moet aan de aangedane zijde staan;
- Het uit bed halen gebeurt aan de aangedane zijde;
- Het bezoek benadert u aan de aangedane zijde.
Dit gebeurt om u te stimuleren de aangedane zijde meer te gebruiken.
Meer informatie
Een C.V.A. (Cerebro Vasculair Accident) is een ingrijpende gebeurtenis die de mens in zijn geheel treft. Wilt u uitgebreide informatie over dit ziektebeeld, lees dan de folder van de Nederlandse Hartstichting: “Een beroerte en dan?”
Betekenis moeilijke woorden
- CVA: CVA is de afkorting voor Cerebro Vasculair Accident. Een CVA kan een herseninfarct of hersenbloeding zijn en wordt ook wel een beroerte genoemd.
- Brain Care Unit: ’Brain’ is de Engelse naam voor hersenen, ’Care’ betekent zorg en 'Unit' betekent ‘afdeling’.
- NAH: Niet Aangeboren Hersenletsel: verzamelnaam voor schade aan de hersenen die in de loop van het leven ontstaan is.
- Physician assistant: Een physician assistant (PA) is een verpleegkundige of paramedicus die een vervolgopleiding heeft gedaan waarna deze zelfstandig complexe medische taken en handelingen uit kan voeren. De PA neemt hierbij taken over van een arts en is vaak werkzaam binnen een specifiek vakgebied.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1