Lumbaalpunctie

Informatie onderzoek

Inleiding

U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat een lumbaalpunctie moet plaatsvinden. U heeft hier al informatie over gehad. Hier kunt u alles rustig nalezen.

Wat is een lumbaalpunctie?

Een lumbaalpunctie (ruggenprik) is een onderzoek waarbij wat liquor uit het lichaam wordt gehaald. Liquor is het vocht dat de hersenen en het ruggenmerg omspoelt.

Bij sommige ziekten verandert de liquor van samenstelling. Het is daarom nodig liquor te onderzoeken om een juiste diagnose te kunnen stellen.

Onderaan het ruggenmerg bij de lendenwervels is een soort holte met liquor. Om wat vocht af te nemen prikt de arts tussen de uitsteeksels van uw lendenwervels in de rug. Bij dit onderzoek wordt dus niet rechtstreeks in het ruggenmerg geprikt.

Voorbereiding

Voor een lumbaalpunctie zijn geen speciale voorbereidingen nodig.

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem bij uw bezoek aan het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs mee.

Bloedverdunnende medicijnen / pijnstillers

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of pijnstillers anders dan paracetamol, geef dit dan van tevoren door aan uw behandelend arts. Het kan zijn dat de dosering tijdelijk aangepast moet worden.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op uw zij, of u zit op de rand van het bed. In beide gevallen maakt u uw rug zo krom mogelijk. Met een kromme rug is het onderzoek makkelijker uit te voeren. De arts bepaalt vervolgens de plaats waar hij gaat prikken. De plaats waar geprikt gaat worden zit in het onderste deel van de rug.

Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd en brengt de arts een dunne naald in. De naald moet precies ingebracht worden tot in de holte waar het vocht zit. Meestal is alleen de prik door de huid gevoelig, zoals bij het afnemen van bloed. Van het wegnemen van het vocht voelt u niets.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 10 tot 15 minuten.

Na het onderzoek

Plat liggen

Na de ruggenprik moet u een uur plat op uw rug blijven liggen. Daarna wordt het bed 30 graden omhoog gezet. Als dit goed gaat en u geen hoofdpijn krijgt, wordt het bed hoger gezet. Als u – toenemend of nieuwe – hoofdpijn krijgt, moet u opnieuw een uur helemaal plat op uw rug liggen.

Klachten na het onderzoek

Klachten zoals hoofdpijn of misselijkheid kunnen tot twee weken na het onderzoek aanhouden. De klachten kunnen verminderen door veel te drinken.

Rustig aan doen

De eerste dagen na de punctie kunt u het beste rustig aan doen en niet te veel bukken of tillen.

Complicaties

Meestal verloopt een lumbaalpunctie zonder complicaties.

Tijdens het onderzoek kan de arts een zenuw raken. U voelt dan een soort elektrische schok of pijnscheut in uw been. Dit is even pijnlijk, maar niet gevaarlijk.

Uitslag

Na het onderzoek wordt het hersenvocht nader onderzocht. De uitslag hiervan is niet direct bekend. U krijgt de uitslag via de neuroloog.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven