Inleiding
U heeft van de arts gehoord dat u epilepsie heeft. U gaat naar huis en heeft al allerlei leefregels gehoord. Hier hebben we ze allemaal voor u op een rijtje gezet. Dan kunt u ze thuis rustig nalezen.
Leefregels epilepsie
Advies voor patiënten met epilepsie
- Gebruik de medicatie zoals voorgeschreven
- Pas de leefregels toe zoals hieronder omschreven
- Zorg voor voldoende slaap
- Probeer veel stress en spanning te voorkomen
- Informeer naasten (vrienden en familie) over de epilepsie en wat te doen in geval dat er een aanval plaats vindt
- Waarschuw mensen in de omgeving als u een aanval voelt opkomen
- Draag een identiteitskaartje waarop staat wat mensen moeten doen als u een aanval krijgt
Baden
Voor mensen met epilepsie kan het nemen van een bad gevaarlijk zijn. Als iemand in bad een aanval krijgt, kan dit grote gevolgen hebben.
Als u meer dan 2 jaar geen aanvallen heeft gehad, is het nemen van een bad geen bezwaar. Als u nog wel aanvallen hebt, ook al zijn het er maar weinig, wordt het nemen van een bad afgeraden. U kunt beter een douche nemen. Let er wel op dat u mogelijk tijdens een aanval onbewust aan de warmtekraan kunt draaien met het risico op verbranding. Daarom is een thermostatisch beveiligde mengkraan aan te raden.
Saunabezoek en zonnebank
U mag gebruik maken van de sauna. Als u nog last heeft van aanvallen is het verstandig niet alleen te gaan. Of u onder de zonnebank mag is afhankelijk van het type epilepsie. Dit moet u eerst overleggen met de neuroloog.
Zwemmen
Een aanval in het water is altijd gevaarlijk, maar dit betekent niet dat mensen met epilepsie helemaal niet mogen zwemmen. Welke risico's u aanvaardbaar vindt, kunt u zelf het beste bepalen. De vragen die u uzelf kunt stellen zijn:
- Hoe lang geleden was de laatste aanval?
- Voelt u de aanval aankomen?
- Is er bewustzijnsverlies tijdens de aanval?
- Om welk soort aanvallen gaat het?
- Worden de aanvallen uitgelokt door bepaalde omstandigheden?
- Hoe vaak heeft u een aanval?
Als u nog geregeld aanvallen heeft, is een-op-een begeleiding in het water noodzakelijk. Ook als u al langere tijd geen aanval hebt gehad, blijft het verstandig te gaan zwemmen met iemand die op de hoogte is van de epilepsie.
Sporten
Sporten is voor mensen met epilepsie in principe net zo gezond en ontspannend als voor anderen. Mensen met epilepsie kunnen aan bijna alle sporten deelnemen. Het is afhankelijk van de frequentie van de aanvallen welke sport er uitgeoefend kan worden en welk risico iemand durft te nemen hierin. De kans op een aanval tijdens het sporten is erg klein. Activiteit en inspanning onderdrukken bij veel mensen de aanvallen. Als u toch een aanval krijgt dan is dat vaak ná het sporten als u zich ontspant.
Uitgaan
Soms kan het zijn dat u last heeft van knipperende of felle lampen. Als u niet gevoelig bent voor licht kunt u zonder risico uitgaan.
Alcohol
Het drinken van enkele glazen alcoholhoudende drank vergroot bij vrijwel niemand de kans op aanvallen. Toch is het verstandig om op een aantal zaken te letten als u alcohol gebruikt:
- Bij het gebruik van anti-epileptica is de gevoeligheid voor alcohol groter. U kunt dus sneller dronken worden.
- Veel alcohol drinken wordt sterk afgeraden. Met name vanwege het risico op weinig slaap of dat iemand zijn medicatie vergeet (op tijd) in te nemen.
Drugs
Drugsgebruik leidt niet per definitie tot meer aanvallen, dit verschilt per persoon en per type drug. Wel kan uw lichaam ontregeld raken bij veel en vaak gebruik van softdrugs of harddrugs. Ook kunt u onder invloed van verdovende middelen vergeten uw medicijnen in te nemen op het gebruikelijke tijdstip, wat het risico op een aanval vergroot.
Het gebruik van xtc en cocaïne wordt sterk afgeraden. Deze drugs maken de hersenen namelijk gevoeliger voor epileptische aanvallen. Veel medicijnen tegen epilepsie hebben een remmende werking op de hersenactiviteit. Xtc en cocaïne werken precies tegenovergesteld.
Roken
Roken vergroot de kans op een epileptische aanval niet. Wel bestaat het risico dat iemand tijdens een aanval met bewustzijnsverlies een sigaret of sigaar uit zijn hand laat vallen en zo brand veroorzaakt.
Stress
Stress en hevige emoties kunnen aanvallen uitlokken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Vaak treden de aanvallen niet zozeer op tijdens emotionele of stressvolle periodes, maar daarna.
Vervoer
Deelnemen aan het verkeer kan gevaarlijk zijn. Iemand kan tijdens een aanval van de weg raken of een ongeluk veroorzaken. Na één of meer aanvallen mag u een periode niet rijden. Het hangt af van de soort aanvallen en wanneer de laatste aanval is geweest hoe lang u niet mag auto rijden. In de wet staan regels over rijden met een auto, motor en trekker en met een bus of vrachtwagen.
Epilepsie melden bij het CBR en autoverzekering
Na de periode dat u niet mag rijden, start u een procedure bij het CBR. U bent dit niet verplicht maar u bent vaak niet verzekerd als u het niet heeft gemeld en een ongeluk krijgt. U stuurt allereerst een Gezondheidsverklaring in. Het CBR kijkt of het veilig is om met uw aanvallen weer de weg op te gaan. Zie voor informatie Hoe kan ik rijden met epilepsie? - CBR1
Rijden en anti-epileptica
Als u van anti-epileptica medicatie bent gewisseld of een andere dosering heeft gekregen, dan kan het zijn dat u een periode niet mag auto-, motor- of trekkerrijden. Als u medicijnen tegen epilepsie gebruikt, mag u geen groot voertuig (bus of vrachtwagen) besturen. Overleg met uw arts of apotheker over uw medicijnen en rijden. Of kijk op Home | Rij Veilig Met Medicijnen2.
Vakantie/reizen
Met epilepsie kunnen mensen meestal gewoon op reis. Er zijn wel een aantal dingen waar extra op gelet dient te worden.
Kies een vakantie die bij uw vorm van epilepsie past. Krijgt u snel last van aanvallen als u minder slaapt of onregelmatig leeft? Dan kunt u het beste voor een rustige vakantie kiezen. Tijdens een vakantie leven we vaak onregelmatiger, waardoor het kan voorkomen dat u vergeet uw medicatie op tijd in te nemen. U kunt dan een wekker instellen met het tijdstip dat u de medicatie moet nemen. Houdt hierbij ook rekening met het mogelijke tijdsverschil.
Reistips op een rij
-
Vraag bij de apotheek een overzicht van uw medicatie. Het is belangrijk dat zowel de stofnaam als de merknaam erop vermeld staat. Deze uitdraai vervangt niet een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zie hierna).
-
Vraag uw behandelend arts om een kort medisch rapport in het Engels. Dit medisch rapport vervangt niet een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zie hierna).
-
Zorg altijd voor voldoende medicijnen, neem voor tenminste 2 dagen extra medicijnen mee.
-
Doe voldoende medicijnen in uw handbagage. Zo heeft u genoeg, ook als uw koffer kwijt mocht raken.
-
Neem een reserve-recept mee, voor het geval dat u de medicijnen verliest.
-
Noteer het telefoonnummer van uw eigen apotheek om, indien noodzakelijk, de samenstelling van uw medicijnen na te kunnen vragen.
-
Neem altijd een naam, adres en telefoonnummer mee van familie of vrienden, voor het geval er iets gebeurt.
-
Het is raadzaam om tijdens uw vakantie een S.O.S.-talisman om uw arm of nek te dragen; dit kan in geval van een aanval de hulpverleners van dienst zijn om te bepalen hoe ze u het beste kunnen helpen.
-
Zorg dat minstens één van de mensen die met u optrekt, weet wat te doen als u een aanval krijgt.
Vliegreis met epilepsie
In sommige gevallen kan het onverstandig zijn te vliegen. Of dit voor u geldt, is afhankelijk van het type aanval, of uw speciale medische hulp nodig hebt, of bijvoorbeeld als het risico bestaat op een status epilepticus. Overleg bij twijfel met uw neuroloog voor advies. Informeer ook naar de voorwaarden bij uw vliegmaatschappij.
Controleer of uw medicijnen onder de Opiumwet vallen
Voor sommige medicatie heeft u in het buitenland speciale Schengen verklaring of Engelstalige medisch verklaringen nodig. Dit geldt voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals bijvoorbeeld diazepam, midazolam en fenobarbital. U kunt dit navragen bij uw behandelend arts, of controleren in de lijst van medicijnen van het CAK (www.hetcak.nl3) bij ‘Medicijnen op reis’.
Vaccinaties
De meeste vaccinaties kunt u gewoon krijgen. Pas wel op met middelen tegen malaria, zoals mefloquine (lariam) of kinine. Deze kunnen een risico zijn voor mensen met epilepsie. Verder moet u bij het gebruik van sommige anti-epileptica ook uitkijken met doxycycline. Bij twijfel over vaccineren kunt u overleggen met de apotheek of contact opnemen met de GGD.
Bron
Voor meer informatie kunt u de volgende websites raadplegen:
Linkjes
- https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/hoe-kan-ik-rijden-met/epilepsie
- https://www.rijveiligmetmedicijnen.nl/
- https://www.hetcak.nl/medicijnen-mee-op-reis/
- https://www.epilepsie.nl
- https://www.sein.nl/hulp-bij-epilepsie/vakantie-en-reizen/
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.6