Informatie over uw ontslag

Brain Care Unit en Neurologie

Inleiding

U bent enige tijd opgenomen geweest op de Brain Care Unit of de afdeling Neurologie. Binnenkort gaat u naar huis. In deze informatie vindt u informatie en adviezen voor thuis.

Medicatie inname

Het is belangrijk dat u de afgesproken medicatie op de juiste tijden inneemt. Als u hier vragen over heeft kunt u dit met uw apotheek, neuroloog of huisarts bespreken.

Adviezen

Gezonde leefstijl

Eet gezond (vraag voor eventueel advies bij een diëtiste) , beweeg regelmatig en zorg voor voldoende rust. Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een beter herstel en algemeen welzijn.

Stoppen met roken

Als u het moeilijk vindt om zelfstandig te stoppen met roken, overweeg om een gezondheidsprofessional, zoals een (huis)arts, verpleegkundige of een rookstopcoach te raadplegen. Zij kunnen u voorzien van advies, ondersteuning en eventueel voorgeschreven hulpmiddelen.

Effectief rusten

Wissel activiteiten en rust met elkaar af naar behoefte. Zoek 1-3x per dag een rustmoment.

Bezoek

U kunt na een beroerte sneller overprikkeld en vermoeid zijn. Denk hier aan met het afspreken van bezoek. Advies is om de eerste tijd bezoek niet meer dan 1x per dag bezoek te plannen. En met maximaal 2 personen, maximaal 1 uur. Dit kunt u langzaam uitbreiden als dat goed gaat. Rust nemen is namelijk bevorderend voor uw herstel.

Bewegen

Ga door met de oefeningen die u van de therapie in het ziekenhuis heeft gekregen.

Werk

Werk moet geleidelijk aan opgebouwd worden. De adviezen van de bedrijfsarts zijn hier leidend in. In het MDO (multidisciplinair overleg) wordt ook adviezen rondom werk besproken (indien van toepassing). De verpleegkundige kan dit met u bespreken. 

Angst

De meeste patiënten en hun naasten hebben de eerste periode (enige) last van angst voor medische problemen of herhaling. Als de angst gaat overheersen adviseren we u om contact op te nemen met uw huisarts.

Autorijden

De arts of verpleegkundige bespreekt met u een eventueel rijverbod volgens de wettelijke regeling. Dit kan 14 dagen of 3 maanden zijn, met of zonder CBR procedure. Ee rijverbod is ter bescherming van medeweggebruikers en van uzelf. Tijdens uw polibezoek bij de revalidatiearts of neuroloog kan een rijverbod nogmaals besproken worden.

Vervolgafspraken

U krijgt in soms een afspraak mee voor een controle afspraak bij de revalidatiearts en/of neuroloog.

Vervolgtherapie

De verpleegkundige kan u vertellen of vervolgtherapie wenselijk is. Ook kunnen zij u vertellen welke therapie, waarom en waar deze zal plaatsvinden.

  • Als u revalidatie dagbehandeling bij Adelante VieCuri (RDB) gaat krijgen dan krijgt u automatisch een oproep via de planning van RDB. Wanneer u na anderhalve week nog geen oproep heeft ontvangen, dan kunt u contact opnemen met Adelante.
  • Als eerstelijns fysiotherapie geadviseerd wordt dan kunt u zelf de praktijk, die uw voorkeur heeft, benaderen. Bij vervolgtherapie logopedie en ergotherapie krijgt u een adressenlijst mee. 

Nazorginstanties

Na thuiskomst wordt vaak pas echt duidelijk welke impact het NAH-letsel heeft op het dagelijks leven, zowel voor uzelf als voor uw naasten. Dit is tevens het moment waarop duidelijk kan worden welke nazorg en ondersteuning er nog eventueel nodig is. Als u op zoek bent naar hulp voor uzelf of uw naaste, vindt u hieronder enkele organisaties en instanties waar u advies, tips en ondersteuning kunt krijgen met betrekking tot het omgaan met NAH-letsel in de thuissituatie.

 

Ambulante begeleiding: Professionals in NAH
Professionals in NAH is gespecialiseerd in het begeleiden op maat van mensen met NAH in de thuissituatie.
www.nah.nl1
Telefoon: 0573-44 26 46

 

Hersenstichting Nederland

De Hersenstichting biedt uitgebreide informatie over NAH. Op hun website vindt u educatieve bronnen, adviezen en ondersteuning. 
www.hersenstichting.nl2

 

Hersenletsel Nederland
Hersenletsel is een platform voor mensen met NAH en hun naasten. Het biedt informatie, ervaringsverhalen en tips voor omgaan met NAH.

www.hersenletsel.nl3

 

Breinlijn

Breinlijn is een landelijk loket waar u of u naasten terecht kunnen met alle vragen over hersenletsel. Breinlijn adviseert en verwijst onafhankelijk door naar passende zorg en ondersteuning in de regio.

www.breinlijn.nl4

Telefoon: 085 225 02 44

 

Cursus niet aangeboren hersenletsel voor naasten van NAH-patiënten

Op onze website kunt u als partner en/of naaste meer informatie vinden over de voorlichtingscursus Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Deze cursus wordt gegeven door psychologen van VieCuri en is speciaal bedoeld voor naasten van mensen met hersenletsel. U krijgt inzicht over de gevolgen voor de patiënt en leert effectiever omgaan met deze gevolgen. Voor meer informatie en inschrijven kijkt u op www.viecuri.nl/patiënteninformatie Cursus niet aangeboren hersenletsel5.

Vragen of problemen?

Bel bij uitvalsverschijnselen of verergering van de klachten altijd direct het alarmnummer 112. Voor overige medisch inhoudelijke vragen verwijzen wij u naar uw huisarts.

 

Bij praktische vragen kunt u na 10.30 uur contact opnemen met de verpleegkundige van de afdeling Neurologie of met de verpleegkundige van de Brain Care Unit.

Betekenis moeilijke woorden

  1. Brain Care Unit: ’Brain’ is de Engelse naam voor hersenen, ’Care’ betekent zorg en 'Unit' betekent ‘afdeling’.
  2. NAH: Niet Aangeboren Hersenletsel: verzamelnaam voor schade aan de hersenen die in de loop van het leven ontstaan is.

Linkjes

  1. http://www.nah.nl
  2. http://www.hersenstichting.nl
  3. http://www.hersenletsel.nl
  4. http://www.breinlijn.nl
  5. https://www.viecuri.nl/patienteninformatie/medische-psychologie/cursus-niet-aangeboren-hersenletsel-voor-naasten-van-nah-patienten/
  6. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.6