Inleiding
U heeft te horen gekregen dat u een chronisch subduraal hematoom heeft. Uw arts heeft u hier al uitleg over gegeven. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen.
Wat is een chronisch subduraal hematoom?
De hersenen worden omgeven door 3 hersenvliezen:
Bij een subduraal hematoom is er sprake van een bloeduitstorting (hematoom) in de ruimte tussen het harde hersenvlies en het spinnenwebvlies.
Oorzaak
De oorzaak van de bloeduitstorting is een scheurtje van een ader die zich bevindt in de ruimte tussen het harde hersenvlies en het spinnenwebvlies. De verscheuring is het gevolg van een val of stoten van het hoofd. Door de bloeduitstorting wordt het onderliggende hersenweefsel verdrukt.
Ouderen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een chronisch subduraal hematoom. Naarmate men ouder wordt neemt de hoeveelheid hersenweefsel af waardoor de ruimte tussen het hersenoppervlak en de vliezen toeneemt. Dit maakt deze aderen kwetsbaarder.
Symptomen
Klachten van een chronisch subduraal hematoom beginnen vaak sluipend. Veel voorkomende verschijnselen zijn:
Er kan ook sprake zijn van uitvalsverschijnselen zoals krachtsverlies van een arm of been en spraakstoornissen. Sommige patiënten hebben klachten van hoofdpijn, misselijkheid en/of braken of krijgen een epileptische aanval.
Diagnose
Bij het vermoeden van een subduraal hematoom wordt lichamelijk onderzoek gedaan en wordt er een CT scan van de hersenen verricht.
Behandeling
Er zijn 2 behandelmogelijkheden; een afwachtende behandeling of een actieve behandeling. Welk beleid het meest geschikt is, is afhankelijk van de ernst van de symptomen, de grootte van de bloeduitstorting en bijkomende factoren, zoals het gebruik van bloedverdunnende medicijnen.
- Bij een afwachtende behandeling zullen de verschijnselen en klachten worden geobserveerd en wordt, indien nodig, de CT scan herhaald. Bij patiënten die bloedverdunners gebruiken, worden deze tijdelijk onderbroken.
- Bij een actieve behandeling zal de neurochirurg de bloeduitstorting verwijderen door het maken van één of meerdere boorgaten in het schedelbot. Via deze boorgaten wordt de holte met de bloeduitstorting schoongespoeld en wordt een tijdelijke drain achtergelaten waaruit nog vloeistof kan weglopen. Indien deze behandeling wordt toegepast wordt u overgeplaatst naar een academisch ziekenhuis.
Wel of geen operatie is afhankelijk van de volgende factoren:
- de ernst van het letsel
- de grootte van de subdurale bloeding
- de aanwezigheid (en ernst) van andere bijkomende hersenbeschadigingen
Meer informatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.