TIA-poli

Onderzoeken en afspraken

Inleiding

U bent door uw huisarts verwezen naar de TIA-poli. Hier vindt u informatie over wat een TIA is, waarom u naar de TIA-poli bent verwezen en wat de onderzoeksdag TIA-poli voor u betekent.

Wat is een TIA?

Een TIA (Transient Ischaemic Attack) is een doorbloedingsstoornis van de hersenen waarbij er kortdurend functieverlies optreed van het lichaam. U kunt hierbij denken aan bv. spraakstoornissen, krachtsverlies in arm of been of een stoornis van het gezichtsvermogen. De TIA is vaak een voorbode voor een CVA, ook wel beroerte genoemd.

Oorzaken TIA

Een groot deel van de TIA's wordt veroorzaakt door afwijkingen aan de bloedvaten (halsslagaders), ook wel "aderverkalking" genoemd. De oorzaak voor deze "aderverkalking" is soms erfelijk, maar vaak een slechte levensgewoonte zoals bijvoorbeeld roken en ongezonde voeding, maar ook suikerziekte, hoge bloeddruk en overgewicht spelen hierbij een rol. Op oudere leeftijd wordt vaak een hartritmestoornis als oorzaak gevonden. Bij mensen jonger dan 45 jaar zijn er vaak zeldzamere oorzaken zoals een stoornis in de bloedstolling of een afwijking in het hart.

De TIA-poli

Doel van de TIA-poli

Op de TIA-poli wordt gezocht naar de oorzaken van de TIA en worden risicofactoren voor hart- en vaatziekten opgespoord. Aan de hand van de resultaten wordt een behandeling gestart met als doel een nieuwe TIA of een beroerte te voorkomen.

Soms houdt het functieverlies langer aan en wordt er niet gesproken van een TIA maar van een lichte beroerte. Ook deze groep patiënten kan doorgestuurd worden naar de TIA-poli. Om snel een indruk te krijgen van de oorzaak en de risicofactoren, wordt op de TIA-poli het volledige onderzoek op één dag uitgevoerd.

Onderzoeksdag TIA-poli

Voorbereiding

U hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen. U mag op de onderzoeksdag gewoon eten en drinken en uw medicatie innemen.

Geldig identiteitsbewijs

Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Melden

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op Polikliniek Neurologie, locatie Venlo.

Vanuit de polikliniek Neurologie wordt u doorverwezen naar

Het Vaatcentrum

Hier wordt een duplex (echo van de halsvaten) gemaakt. Na het maken van de echo gaat u terug naar de polikliniek Neurologie. U krijgt hier de uitslag van de echo.

Als er geen afwijkingen zijn gevonden wordt u verwezen naar

Het priklaboratorium

Hier laat u bloed prikken.

De polikliniek Cardiologie

Hier wordt een hartfilmpje (ECG) gemaakt.

Afdeling Radiologie

Vaak volgt hierna nog een CT-scan van het hoofd, een zogenaamde hersenscan.

 

Na deze onderzoeken komt u terug op de polikliniek Neurologie.

Kijk hier voor alle routenummers

Gegevens onderzoeken

De gegevens van alle onderzoeken worden verzameld op de polikliniek Neurologie.

Gesprek met de neuroloog

Uw neuroloog bespreekt met u de uitslag van alle onderzoeken. Ook krijgt u nog een neurologisch onderzoek. Vervolgens spreekt de neuroloog een behandelplan met u af. Uw huisarts krijgt via een brief de resultaten van de TIA-poli toegestuurd.

Behandelplan

Onderdelen van het behandelplan kunnen zijn:

  • Medicijnen zoals bloedverdunners en cholesterolverlagers. De neuroloog geeft u hiervoor een recept. U kunt de medicijnen dan via uw eigen apotheek of via de ziekenhuisapotheek krijgen.
  • Doorverwijzing naar een andere specialist.

Soms is het nodig dat u doorverwezen wordt naar een ander specialisme zoals de Cardiologie, Interne geneeskunde of Vaatchirurgie voor nader onderzoek of eventuele behandeling.

Einde onderzoeksdag

Na dit gesprek is het onderzoek op de TIA-poli afgerond en kunt u naar huis.

Controle polikliniek

Als de neuroloog een vervolgafspraak nodig vindt krijgt u een afspraak mee voor controle op de polikliniek Neurologie.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven