Parkinsonverpleegkundige

Verpleegkundig spreekuur

Inleiding

U bent door uw behandelend arts doorverwezen naar de Parkinson verpleegkundige. Dit is een verpleegkundige die gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met de ziekte van Parkinson.

Hier kunt u lezen wat de Parkinson verpleegkundige voor u kan betekenen en wat het verpleegkundige spreekuur voor patiënten met de ziekte van Parkinson inhoudt.

Wat is de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. De ziekte ontstaat doordat de hersenen onvoldoende dopamine aanmaken. Dopamine is een zogenaamde neurotransmitter (“neuro” betekent zenuw, “transmitter” betekent overbrenger of doorzender). Een tekort aan dopamine kan onder andere leiden tot beven in rust, stijfheid en bewegingstraagheid. De klachten verschillen van persoon tot persoon en vaak van moment tot moment. De ziekte van Parkinson is een progressieve aandoening. Een progressieve aandoening is een chronische ziekte die steeds ernstiger wordt. Dit proces kan langzaam of snel gaan. De klachten en de mate van progressie verschillen per patiënt.

Wat kan de Parkinson Verpleegkundige voor u doen?

Het verpleegkundig spreekuur is een aanvulling op de behandeling van uw neuroloog. Bij de Parkinson Verpleegkundige kunt u terecht met alle vragen of problemen die te maken hebben met de ziekte van Parkinson.

Tijdens dit spreekuur schenkt de verpleegkundige aandacht aan uw vragen of problemen die door de ziekte van Parkinson zijn (of kunnen) ontstaan. Hierbij kunt u denken aan alle voorkomende activiteiten in het dagelijks functioneren. Ook het sociale aspect, zoals het opkomen voor uzelf of hoe de ziekte een plaats krijgt in uw leven en wat het betekent voor uzelf en uw naasten, kunnen onderwerp van gesprek zijn.

De verpleegkundige bespreekt met u uw vragen en stelt zo nodig samen met u een plan op. De Parkinson Verpleegkundige ondersteunt en begeleidt u door het geven van informatie, praktische tips en advies. Indien nodig verwijst zij u, in overleg met uw neuroloog, naar een andere zorgverlener. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. De Parkinson Verpleegkundige begeleidt en informeert u tevens over de inname van uw medicatie en het effect ervan op uw functioneren.

Parkinsonnet Venlo/ Venray

De Parkinson Verpleegkundige en het verpleegkundig spreekuur zijn onderdeel van het ParkinsonNet Venlo/ Venray. Het ParkinsonNet bestaat uit diverse verschillende hulpverleners zoals neurologen, Parkinson Verpleegkundigen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten en diëtistes, allen gespecialiseerd in het behandelen en/of begeleiden van patiënten met de ziekte van Parkinson. Het doel van het ParkinsonNet is om patiënten met de ziekte van Parkinson optimaal te begeleiden.

Meer informatie en alle hulpverleners in uw omgeving vindt u op: www.parkinsonzorgzoeker.nl

Opname

Mocht er voor u een ziekenhuisopname gepland staan of wordt u onverwacht opgenomen in ons ziekenhuis wilt u dit dan doorgeven aan de Parkinsonverpleegkundige zodat zij u waar mogelijk en indien gewenst bij kan staan tijdens deze opname.

Praktische tips ter voorbereiding op uw afspraak

Om zo goed mogelijk op uw afspraak te komen, kunt u aan de volgende zaken denken:

  • Als u het prettig vindt breng dan uw partner of een andere vertrouwde persoon mee.
  • Denk vooraf na over de vragen die u hebt en over problemen die u ervaart en schrijf deze op. Breng dit lijstje mee.
  • Neem uw volledig (door arts of apotheek) ingevulde actuele medicijnoverzicht (AMO) mee.
  • Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Afspraak maken met de Parkinsonverpleegkundige

U wordt door uw neuroloog doorverwezen naar het verpleegkundig spreekuur. Als u in ons ziekenhuis onder behandeling bent voor de ziekte van Parkinson dan kunt u ook op eigen initiatief een afspraak maken met de Parkinson verpleegkundige.

Linkjes

  1. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1