Tremorregistratie

Onderzoek naar bewegingsstoornissen

Inleiding

Uw arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort een tremorregistratie zult ondergaan. Dit onderzoek geeft de arts meer informatie over de tremoren (bewegingen) in bijvoorbeeld armen en/of benen.

 

Bij een tremorregistratie wordt de activiteit van meerdere spieren gemeten met elektroden (metalen plaatjes die op de huid worden geplakt) en hier wordt een video-opname van gemaakt. De video-opname wordt alleen gebruikt voor het beoordelen van het onderzoek.

Voorbereiding

Kleding

Het is handig dat u kleding draagt die u gemakkelijk kunt aan- en uittrekken. Zorg wel voor warme onderkleding, een hemd en/of een T-shirt, omdat u een groot deel van het onderzoek stil zit en het koud kunt krijgen.

Geen (bad)olie of crèmes gebruiken

De elektrische activiteit van de spieren wordt via de huid gemeten. Dit lukt niet goed als de huid vettig is. Gebruik daarom van tevoren geen (bad)olie, bodylotion of andere crèmes.

Meenemen naar het ziekenhuis

Wilt u bij uw komst naar het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs meenemen?

Melden

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF).

Het onderzoek

Voor het onderzoek

De KNF-laborant bepaalt (samen met de neuroloog) de plaatsen waar de elektroden worden geplakt, meestal op de armen en/of de benen. Op deze plaatsen wordt de huid schoongemaakt met scrubcrème. Daarna worden de elektroden, maximaal 20 stuks, met tape vastgeplakt op de huid. Als alle elektroden zijn aangebracht, wordt getest of alle elektroden goed contact maken. Dan kan de registratie beginnen.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek gebeurt meestal zittend en/of staand. De neuroloog en/of laborant vraagt u verschillende testjes uit te voeren. Bijvoorbeeld in rust blijven zitten, uw armen strekken, rekensommetjes maken, woordjes schrijven of de positie aannemen waarbij de tremor het duidelijkst aanwezig is. Dit alles is om de tremor goed te kunnen bekijken en om te zien of uw tremor afhankelijk is van bepaalde handelingen.

Na het onderzoek

Als het onderzoek klaar is, worden alle elektroden weer verwijderd en kunt u weer naar huis. Het onderzoek heeft geen invloed op uw rijvaardigheid.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 60 tot 90 minuten.

Bijwerkingen

Voor zover bekend heeft dit onderzoek geen bijwerkingen.

Uitslag

Het resultaat van het onderzoek zal uw arts met u bespreken tijdens een volgende (telefonische) afspraak .

Betekenis moeilijke woorden

  1. Elektroden: Plaatjes of plakkers die contact maken met de huid en bepaalde elektrische prikkels van het lichaam meten.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1