Inleiding
U krijgt een apexresectie, ook wel wortelpuntbehandeling genoemd, of heeft deze al gehad. U heeft al informatie hierover ontvangen van uw behandelend specialist. In deze folder kunt u alles rustig nalezen en vindt u aanvullende informatie en adviezen over de apexresectie.
Wat is een apexresectie?
Een apexresectie is een operatieve behandeling van een ontstoken tandwortelpunt.
Hoe ontstaat een wortelpuntontsteking
Soms komt het voor dat de zenuw in een tand of kies afsterft. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in de periode na een val of klap op de tand. Ook kan dit gebeuren nadat er een grote vulling of kroon is gemaakt. Wanneer de tandarts ontdekt dat een zenuw is afgestorven wordt dit behandeld met een wortelkanaal-behandeling (zenuwbehandeling). Via een gaatje, dat de tandarts van bovenaf in de tand of kies boort, wordt de afgestorven zenuw verwijderd en wordt het hele wortelkanaal schoongemaakt en opgevuld.
Ondanks de wortelkanaalbehandeling kan toch een ontsteking ontstaan aan de wortelpunt, die zich uitbreidt tot in het kaakbot. Zo’n wortelpuntontsteking kan ook lange tijd na de wortelkanaalbehandeling nog optreden. Op de röntgenfoto is dan vaak een zwart gebied bij de wortelpunt zichtbaar. Dit gebied betekent dat het kaakbot ter plaatse is vervangen door ontstekingsweefsel. Ook komt het wel eens voor dat de ontsteking naar buiten doorbreekt. In de mond is dan een puistje (fistel) op het tandvlees zichtbaar in de buurt van de wortelpunt. Af en toe komt uit de fistel een kleine hoeveelheid pus vrij, wat een vieze smaak in de mond kan veroorzaken. In veel gevallen heeft de patiënt helemaal geen last van een wortelpuntontsteking. Zo'n ontsteking gaat echter nooit vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer de weerstand van de patiënt afneemt.
Klachten bij een wortelpuntontsteking
De klachten kunnen bestaan uit:
- een zeurende pijn die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies
- soms zwelling van de kaak of wang.
Een wortelpuntontsteking kan ook bij toeval gevonden worden tijdens een controle op röntgenfoto’s. Er hoeven dan geen klachten aanwezig te zijn.
Bij het optreden van deze ontsteking kan in sommige gevallen een antibioticumkuur worden voorgeschreven als tijdelijke oplossing. Tegen de pijn kunnen pijnstillers worden ingenomen.
Behandeling wortelpuntontsteking
Wanneer er sprake is van zo'n wortelpuntontsteking zijn er verschillende mogelijkheden om deze te behandelen.
- Als er geen klachten zijn kan worden besloten om af te wachten. Het risico bestaat dan echter dat de ontsteking op een bepaald (meestal ongelukkig) moment gaat opvlammen met pijn en zwelling tot gevolg. In eerste instantie moet dan de zwelling tot rust worden gebracht. Pas daarna kan dan de wortelpuntontsteking worden behandeld.
- Wanneer de tand of kies gerestaureerd gaat worden, bijvoorbeeld met een kroon, is het in alle gevallen beter om de wortelpuntontsteking meteen te behandelen. De tandarts kan dan proberen om het wortelkanaal opnieuw schoon te maken. Het doel is om de oorzaak van de ontsteking weg te nemen. Wanneer dit niet mogelijk is kan een wortelpuntbehandeling (apexresectie) worden uitgevoerd. Bij deze behandeling, die meestal door de kaakchirurg wordt uitgevoerd, wordt de wortelpuntontsteking door een operatie behandeld.
De apex resectie
Onder plaatselijke verdoving wordt een sneetje in het tandvlees ter plaatse van de te behandelen tand of kies gemaakt. Het tandvlees wordt opgeklapt, waarna de MKA-specialist met een boortje de wortelpuntontsteking weghaalt. Om te zorgen dat de ontsteking niet opnieuw kan ontstaan wordt de wortelpunt van de tand of kies iets ingekort. De ingekorte wortelpunt wordt afgesloten met een vulmateriaal. De wond wordt daarna schoongespoeld en vervolgens worden hechtingen aangebracht om de wond weer dicht te maken.
Wanneer de genezing goed verloopt is het tandvlees na ongeveer twee weken genezen. De kleine holte in het kaakbot op de plaats waar de ontsteking is weggehaald, vult zich na enige tijd vanzelf weer met bot. Om te controleren of dit is gebeurd, is het raadzaam dat de tandarts ongeveer 6 maanden na de behandeling een controlefoto maakt.
Na de ingreep
Verdoving
De plaatselijke verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt.
Nabloeding
Gedurende de eerste dagen kunnen bloedstolsels het speeksel rood kleuren, waardoor de indruk kan ontstaan dat sprake is van een nabloeding. Bij een daadwerkelijke nabloeding is meer bloed dan speeksel in de mond. Neem in geval van twijfel contact op met de polikliniek MKA.
Hechtingen
Er wordt gehecht met materiaal dat vanzelf oplost.
Pijn en zwelling
Na de behandeling is het normaal dat u pijn, een dikke wang en/of een blauwgele verkleuring krijgt. De pijn kan wel vijf dagen duren. Ook oorpijn is een normale klacht die kan ontstaan. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol. Zo nodig wordt door de specialist een andere pijnstiller voorgeschreven. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de plaatselijke verdoving volledig is uitgewerkt. U kunt de zwelling beperken door direct na thuiskomst een coldpack of washand gevuld met ijsblokjes tegen uw wang te houden.
Eten, drinken en roken
Zodra de verdoving is uitgewerkt mag u weer eten en drinken. Te warme of zeer koude producten kunnen een nabloeding veroorzaken of er toe leiden dat u uw mond verbrandt. De eerste dagen na de ingreep kunt u beter geen (erg) hard voedsel gebruiken om de wond te ontzien. Tevens wordt ontraden te roken in verband met de invloed op de wondgenezing.
Mondhygiëne
Een goede mondhygiëne is van belang voor een snelle wondgenezing. De wond geneest het beste, wanneer het bloed goed kan stollen. Belangrijk is dat u de eerste dag de wond daarom niet schoon spoelt!
Vanaf de tweede à derde dag kunt u uw tanden en kiezen weer normaal met een zachte tandenborstel poetsen, of beginnen met een spoelmiddel. Wees voorzichtig in de buurt van de wond.
Lichamelijke inspanning
Zware lichamelijke inspanning en sport zijn incidenteel niet mogelijk. Aangeraden wordt op geleide van de klachten, naar eigen inzicht, in te spannen. Bij een te grote lichamelijke inspanning bestaat een verhoogde kans op nabloeden.
Koorts
Verhoging, tot 38,5°C, is gedurende de eerste dagen normaal. Krijgt u plotseling hoge koorts boven 39°C of blijft een temperatuur van boven 38.5°C langer dan 5 dagen bestaan, neem dan contact op met de polikliniek van uw MKA specialist.
Nacontrole
Als het nodig is krijgt u een afspraak voor een nacontrole.
Bijzonderheden
Als er klachten ontstaan die u erg verontrusten, neem dan contact op met afdeling MKA om te overleggen of deze klachten normaal zijn.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.