Neuropsychologisch onderzoek

Bij volwassenen

Inleiding

Uw behandelend specialist (bijvoorbeeld de neuroloog of de geriater) heeft u verwezen naar de Medische Psychologie. In deze folder vindt u meer informatie over neuropsychologisch onderzoek.

Wat is neuropsychologie?

De neuropsychologie is het vakgebied dat de relatie bestudeert tussen de werking van de hersenen en iemands dagelijkse functioneren. Dit functioneren kan beïnvloed worden door een hersenbeschadiging (bijvoorbeeld door een val op het hoofd) of een hersenaandoening (bijvoorbeeld dementie).

Wat is een neuropsychologisch onderzoek?

Bij een neuropsychologisch onderzoek wordt onderzocht hoe het gesteld is met bijvoorbeeld uw geheugen, concentratievermogen, taalvaardigheid, en hoe goed u dingen kunt plannen en organiseren.

Het onderzoek bestaat uit twee delen:

  • Een gesprek
  • Afname van tests en vragenlijsten

Wat gebeurt er bij het gesprek?

Tijdens het gesprek wordt in kaart gebracht welke klachten en veranderingen door uzelf of uw naasten worden bemerkt. Denk bijvoorbeeld aan klachten van vergeetachtigheid en concentratieproblemen, of veranderingen op het gebied van emoties en gedrag.

Er wordt nagegaan of er bij gewone dagelijkse bezigheden of op uw werk dingen zijn die niet meer zo vanzelfsprekend gaan als voorheen.

Om een goed beeld te krijgen is het wenselijk dat een naaste, bijvoorbeeld uw partner, aanwezig is bij het gesprek. Het gesprek duurt ongeveer een uur.

Wat gebeurt er bij het testonderzoek?

Na het gesprek volgt de afname van een aantal neuropsychologische tests. Daarmee worden diverse functies onderzocht zoals het geheugen, concentratie, werktempo, waarneming, taal, ruimtelijk inzicht en planning. Soms worden vragenlijsten afgenomen, bijvoorbeeld over uw stemming of over persoonlijkheidskenmerken.

De afname van de tests en/of vragenlijsten kan door de psycholoog worden uitbesteed aan een van onze psychodiagnostisch medewerkers.

De testafname kan 1½ tot 3 uur duren, afhankelijk van het doel van het onderzoek. Het testonderzoek vindt meestal op een andere dag plaats dan het gesprek. Zo nodig worden de tests in twee afspraken afgenomen.

Het is niet de bedoeling dat uw naaste bij het testonderzoek aanwezig is.

Voor het onderzoek hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden. Wel is het verstandig om uitgerust te zijn en om eventuele hulpmiddelen mee te nemen, zoals een leesbril of hoorapparaat.

Hoe krijgt u de uitslag van het onderzoek?

De psycholoog beoordeelt de onderzoeksresultaten en brengt schriftelijk verslag uit aan de medisch specialist die u verwezen heeft. De uitslag wordt met u besproken door de psycholoog of uw medisch specialist. Dit is afhankelijk van wat er met u wordt afgesproken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven