Neuropsychologisch onderzoek

bij kinderen

Inleiding

Uw kind is door uw behandelend specialist voor (neuro-) psychologisch onderzoek verwezen naar de afdeling Medische Psychologie. In deze folder krijgt u meer informatie over dit onderzoek.

Wat gebeurt er bij het intakegesprek?

Voorafgaand aan een (neuro-) psychologisch onderzoek vindt er een intakegesprek plaats. Tijdens het gesprek wordt met ouders en (meestal) het kind de belangrijkste informatie over het kind verzameld. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van uw kind, de huidige klachten en problemen, bemerkt door u en door de omgeving (bijvoorbeeld school). Daarnaast worden vaker vragenlijsten aan ouders (en school) meegeven met het verzoek deze onafhankelijk van elkaar in te vullen. Het gesprek duurt meestal drie kwartier tot een uur.

Wat is een intelligentie onderzoek?

Bij het intelligentieonderzoek wordt gekeken naar de cognitieve mogelijkheden en capaciteiten. Het ontwikkelingsniveau wordt bepaald en de sterke en zwakkere punten in kaart gebracht. Op basis van de onderzoeksbevindingen wordt besproken wat dit betekent voor het dagelijks functioneren van uw kind en worden zo mogelijk adviezen gegeven.

Wat is een neuropsychologisch onderzoek?

Een neuropsychologisch onderzoek brengt een aantal specifieke functies en domeinen in kaart zoals aandacht, concentratie, werktempo, geheugen, waarneming en planning. Op basis van deze onderzoeksbevindingen wordt geprobeerd een verklaring te geven voor de besproken klachten en problemen.

Wat gebeurt er bij het testonderzoek?

Na het intakegesprek worden er doorgaans twee onderzoeksochtenden ingepland bij de psychologisch medewerkster. U brengt uw kind naar de testkamer. Bij het onderzoek zelf kunt u als ouder niet aanwezig zijn.

Dit omdat wij willen beoordelen hoe het kind zelfstandig taken aanpakt, zonder dat er extra steun, aandacht of bronnen van afleiding zijn. U kunt uw kind voorbereiden op het onderzoek door te vertellen dat er allerlei korte opdrachtjes/werkjes gedaan worden. Er zijn gemakkelijke en ook moeilijke taken, die soms lijken op de werkjes van school. Het is belangrijk dat uw kind eventuele hulpmiddelen zoals bril of hoorapparaat meeneemt. Het testonderzoek duurt elke ochtend ongeveer 1½ tot 2½ uur. Het is van belang dat uw kind goed uitgerust is.

Hoe krijg ik de uitslag van het onderzoek?

De psycholoog beoordeelt de onderzoeksresultaten en bespreekt deze met u in een uitslaggesprek. In overleg wordt besproken op welke wijze de resultaten naar uw kind worden terug gekoppeld. U ontvangt een schriftelijke rapportage van het (neuro-) psychologisch onderzoek. Dit gaat met uw toestemming ook naar de verwijzend specialist.

Hoe gaan wij om met de vertrouwelijke gegevens van uw kind?

Alle relevante gegevens worden in een digitaal dossier verzameld. De psycholoog en de psychologisch medewerker hebben een beroepsgeheim. Hierdoor is het dossier zo afgeschermd dat alleen uw medisch specialist de gegevens

kan inzien. Informatieverstrekking aan instanties of hulpverleners buiten het ziekenhuis, waaronder de huisarts, vindt plaats na uw toestemming. Uw gegevens vallen onder

het inzage- en correctierecht. Als u daar meer over wilt weten, kunt u contact opnemen met uw behandelend psycholoog.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven