Milde geheugenproblemen

Cursus voor naasten

Inleiding

Hier vindt u informatie over de ondersteuningsgroep voor naasten van mensen met milde geheugenproblemen. 

Milde cognitieve stoornissen

Met het ouder worden kan iedereen wat meer gaan vergeten. Soms zijn de geheugenproblemen echter ernstiger dan de ‘normale’ vergeetachtigheid, maar niet zo ernstig dat er sprake is van dementie. We spreken dan van milde geheugenproblemen. In de medische wereld wordt gebruik gemaakt van de term ‘Mild Cognitive Impairment’ (MCI). 

Oorzaken

MCI is een overkoepelende term en kan verschillende oorzaken hebben. Daarmee bestaat er een grote verscheidenheid aan klachtenpatronen. Er hoeft niet alleen sprake te zijn van geheugenproblemen, maar iemand met MCI kan bijvoorbeeld ook moeite hebben om het overzicht te bewaren of om een oplossing te bedenken voor een probleem.

Waarom een ondersteuningsgroep?

De veranderingen die MCI met zich meebrengt, kunnen vragen oproepen en gevoelens van onzekerheid teweeg brengen. Zowel degene die geheugenproblemen heeft, als hun naasten, moeten hiermee leren omgaan. 

‘Ik wil niet te snel overnemen.’

‘Mijn partner erkent het probleem zelf niet. Hoe ga ik daarmee om?’

‘Is het verstandig om te delen met je omgeving wat er aan de hand is?’

Hierboven ziet u een greep uit reacties en vragen waar naasten hun weg in proberen te vinden. Op basis van deze vragen is een ondersteuningsgroep voor naasten ontwikkeld. Deze bestaat uit een cursus en een gespreksgroep. Het programma en de opbouw van de groepsbijeenkomsten is zodanig dat enerzijds de kennis wordt vergroot en anderzijds ervaringen worden uitgewisseld.

Het programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Onderwerp

Bijeenkomst 1

Uitleg over MCI en de werking van het geheugen

Bijeenkomst 2

Geheugenhulpmiddelen en- strategieën

Bijeenkomst 3

Omgaan met meningsverschillen en conflicten

Bijeenkomst 4

Stimuleren van activiteiten en sociale contacten

Bijeenkomst 5

Spanning en piekeren

Doel

De ondersteuningsgroep heeft tot doel om u te sterken in het omgaan met de gevolgen van de geheugen problemen. Wij hopen dat u hiermee inzicht krijgt in de problematiek en handvatten ontvangt voor hoe u daar in de omgang met uw partner/naaste op in kunt steken.

Wie kunnen deelnemen?

De ondersteuningsgroep is bestemd voor partners of naasten van patiënten bij wie door de geriater of neuroloog de diagnose MCI is vastgesteld.

Werkwijze

Iedere bijeenkomst bestaat uit een theoretisch gedeelte en een interactief gedeelte. In het eerste half uur wordt uitleg en informatie gegeven over het thema aan de hand van een presentatie. In de tijd die er daarna over is, wordt ingegaan op voorbeelden uit dagelijkse situaties. Ook is dan de mogelijkheid om ervaringen, problemen en oplossingen die u heeft gevonden met de andere deelnemers te delen.

Boek 'help me even herinneren'

De bijeenkomsten worden geleid door een psycholoog van de afdeling Medische Psychologie van het VieCuri Medisch Centrum. Tijdens de cursus zal gebruikt gemaakt worden van het handboek ‘Help me even herinneren’ van de auteurs Joosten, van den Berg en Teunisse. Het boek is verkrijgbaar via internet of bij de plaatselijke boekhandel.

Praktische informatie

De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten die plaatsvinden op donderdagmiddag van 15.30 tot 17.00 uur. De bijeenkomsten vinden plaats in één van de vergaderruimtes in het ziekenhuis op locatie Venlo. Er is plaats voor 6 tot 8 deelnemers. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. De start van een nieuwe groep wordt bepaald op basis van het aantal aanmeldingen.

Aanmelden voor de cursus

Bent u een naaste van de patiënt en wilt u zich aanmelden voor deze cursus? Stuur dan een e-mail naar: medpsy@viecuri.nl

Noteer hierbij:

  • uw naam
  • uw telefoonnummer 
  • de naam van de patiënt
  • de geboortedatum van de patiënt 

Wanneer er genoeg aanmeldingen zijn nemen wij telefonisch contact met u op om  de datum en locatie door te geven en te vragen of u nog geïnteresseerd bent.

Linkjes

  1. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1