Inleiding
Wanneer uw kindje (veel) te vroeg geboren is heeft dat een enorme (emotionele) impact op u als ouders. Naast de medische risicofactoren die een te vroeg geboren baby loopt en de zorgen en onzekerheid die dat voor de ouders oplevert, levert een vroeggeboorte vaak ook psychosociale klachten bij de ouders op.
Voorbeelden van psychische klachten
- angst voor complicaties
- angstige herbelevingen van de bevalling
- verdriet vanwege het onvoldoende voorbereid zijn op geboorte van de baby
- angst voor en onzekerheid ten aanzien van de toekomst, met name wat betreft de ontwikkeling van de baby
Hechting en psychosociaal herstel
Deze psychische klachten kunnen onder andere een negatieve invloed hebben op de hechting en op het lichamelijk en psychosociaal herstel van moeder (en vader). Om die reden is het belangrijk het lichamelijk welzijn en psychisch functioneren van de ouders te monitoren. Tijdens de opname van de pasgeborene op de NICU (Maastricht Universitair Medisch Centrum) en/of in VieCuri vindt kennismaking met de psycholoog plaats. Samen met de ouders bekijkt de psycholoog wat deze in deze fase kan betekenen en vindt op dat moment begeleiding plaats. Daarnaast kan de psycholoog een rol spelen in de nazorg en het follow-up traject van het kindje en zijn of haar ouders.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiƫnt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1