Inleiding
Diabetes mellitus (suikerziekte) is een belastende ziekte.Toch lukt het de meeste diabetespatiënten om na korte of lange tijd een weg te vinden in de omgang en het leven met de diabetes mellitus. Soms wordt een evenwicht echter dusdanig verstoord dat er behoefte kan zijn aan verdere begeleiding of behandeling.
Als mensen psychische klachten ervaren, zijn dit vaak klachten van angst of somberheid. Daarnaast kunnen mensen meer stress ervaren. Deze klachten kunnen ook weer een negatieve invloed hebben op de ziekte zelf, met name de regulering van de bloedglucoses. Om die reden is het van belang om niet alleen het lichamelijk welzijn te volgen, maar ook het psychisch functioneren te monitoren en begeleiding of behandeling te bieden waar nodig.
Voorbeelden psychische klachten
Voorbeelden van veelvoorkomende psychische klachten bij suikerziekte waarvoor u bij de Medische Psychologie terecht kunt zijn:
- angst voor hypo’s (te lage bloedsuiker)
- angst voor complicaties
- spuit- en/of prikangst
- somberheid/depressieve klachten
- moeite met accepteren van diabetes
- moeite met aanpassen van de levensstijl aan de diabetes
- eetproblemen
- seksuele problemen
- concentratie- en geheugenklachten
Cursus hypobewust
Voor patiënten die specifiek kampen met angst voor hypo’s wordt de cursus ‘Hypobewust’ geboden. Dit is een cursus die is ontwikkeld vanuit het VU Medisch Centrum in Amsterdam en bestaat uit drie groepsbijeenkomsten en een aantal modules op de computer. Het doel is het beter herkennen en omgaan met hypo’s. Wanneer u interesse heeft in de cursus, kunt u dit met uw diabetesverpleegkundige bespreken.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.