Cursus niet aangeboren hersenletsel

Voor naasten van NAH patiënten

Inleiding

Hier vindt u informatie over de cursus NAH (niet-aangeboren hersenletsel) . De cursus vindt plaats in VieCuri.

Waarom een cursus NAH?

De gevolgen van een hersenletsel kunnen voor het dagelijkse leven van de patiënt en diens omgeving langdurig en zeer ingrijpend zijn. Het gaat in de cursus NAH vooral om gevolgen voor emoties, gedrag, karakter en relaties, alsook voor bijvoorbeeld het geheugen, de taalverwerking, het concentratievermogen en de snelheid van informatieverwerking.

Dikwijls zijn de gevolgen niet direct zichtbaar of merkbaar. Zij zijn daarnaast niet altijd zonder deskundige uitleg te begrijpen, en regelmatig moeilijk om mee om te gaan. Dit geldt niet alleen voor de patiënt maar ook voor zijn of haar omgeving.

Voor wie is de cursus NAH bestemd?

De cursus NAH is bestemd voor partners en naasten van patiënten met een ‘niet-aangeboren hersenletsel’, zoals een CVA (beroerte, bloeding), een traumatisch hersenletsel, een hersentumor of een ontsteking van de hersenen.

De cursus is ontwikkeld om u als partner en naasten voor te lichten en meer te leren over de gevolgen voor de patiënt, voor ù en voor uw omgeving. Daarbij is het de bedoeling dat u mede door de cursus (steeds) beter met de gevolgen na hersenletsel om kunt gaan, ‘samen’ revalideert en een nieuw leefbaar evenwicht vindt.

De cursus is nadrukkelijk niet bedoeld voor patiënten. Het wordt aangeraden de cursus (pas) te volgen als de patiënt niet meer is opgenomen in het ziekenhuis of het revalidatiecentrum.

Wat is de inhoud van de cursus?

De cursus bestaat uit van 10 tot 12 bijeenkomsten.

Tijdens deze bijeenkomsten komen de volgende thema’s aan bod:

  • Kennis over de menselijke informatieverwerking en over de samenhang tussen hersenenfuncties en gedrag.
  • Cognitieve, communicatieve, gedragsmatige en emotionele stoornissen en beperkingen na hersenletsel.
  • Rechtstreekse en indirecte gevolgen na hersenletsel.
  • Wat bedoelen we met herstel na een niet aangeboren hersenletsel?
  • Uw rol als verzorger/helper en wat u daar moeilijk aan vindt.
  • Hulp en steun vanuit de omgeving. Wat helpt? Wat juist niet?
  • Gevoelens; hoe gaat u ermee om?
  • Het belang van zorgen voor jezelf. Hoe lukt u dat?
  • Gevolgen voor relaties. Hoe gaat u ermee om?

Dikwijls start de cursus met een voordracht over een bepaald onderwerp. Deelnemers krijgen na afloop van elke bijeenkomst samenvattende informatiebladen. Deze zijn bedoeld om thuis te lezen. Wij raden u aan deze informatie, zo mogelijk, ook te bespreken met de patiënt, andere huisgenoten of voor u belangrijke derden. Naarmate de cursus vordert is er meer ruimte voor eigen inbreng, en leren de deelnemers ook veel van elkaars inbreng, ervaringen, inzichten en tips.

Het programma wordt zoveel mogelijk toegesneden op de wensen van de deelnemers.

Wie geeft de cursus?

De cursus wordt gegeven door psychologen van de afdeling Medische Psychologie van VieCuri . In samenwerking met de afdeling Revalidatie wordt voor een enkel onderwerp een gastspreker uitgenodigd.

Hoe lang duurt de cursus?

De cursus bestaat uit 10 tot 12 bijeenkomsten van ieder 1,5 uur, verdeeld over 4 maanden. Dit lijkt misschien veel maar de ervaring leert dat tijd dikwijls nog tekort schiet!

De cursus wordt 2 keer per jaar gegeven.

Hoeveel deelnemers zijn er?

Er is plaats voor 8 tot 14 deelnemers.

Wie kunnen er deelnemen?

Om iedereen de mogelijkheid te bieden de cursus te volgen kunnen er maximaal 3 naastbetrokkenen per patiënt, deelnemen.

 

Revalidatiebehandeling

Partner en naasten van patiënten die in revalidatiedagbehandeling zijn kunnen zich opgeven in overleg en op advies van het revalidatiebehandelteam. De cursus is een onderdeel van de revalidatiebehandeling.

 

Medische Psychologie of Neurologie

Voor familieleden van patiënten die in behandeling zijn bij de Medische Psychologie of de Neurologie vormt de cursus een onderdeel van de behandeling en wordt niet gedeclareerd.

 

Zorgtrajectbegeleiders van de CVA-ketenzorg

Familieleden die zich via de zorgtrajectbegeleiders van de CVA-ketenzorg voor Noord-Limburg aanmelden en worden verwezen naar de Medische Psychologie kunnen als service van VieCuri deelnemen.

Overige belangstellenden wordt aangeraden contact op te nemen met de Medische Psychologie. Eventuele mogelijkheden en kosten worden dan besproken.

Aanmelden voor de cursus

U kunt zich voor de cursus aanmelden door contact op te nemen met de afdeling medische psychologie, en hierbij uw naam, relatie tot de patiënt, emailadres, en telefoonnummer door te geven.

 

Enkele weken voor aanvang van de cursus ontvangt u bericht van afdeling Medische Psychologie over de datum, tijdstip (meestal in de namiddag) en plaats van een eerste bijeenkomst. Na deze eerste bijeenkomst laat u aan de Medische Psychologie weten of u de cursus wilt blijven volgen, of niet.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven