Röntgenfoto maken

Informatie en locaties Noord-Limburg

Inleiding

Uw arts heeft voor u een röntgenfoto aangevraagd. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek gaat.

Wat is röntgen(straling)?

Röntgen is een techniek om uw skelet en organen in beeld te brengen. Röntgenstraling wordt opgewekt in een röntgenbuis. Elk weefsel in het lichaam heeft een andere doordringbaarheid van röntgenstraling, daar wordt de sterkte van de röntgenbundel op aangepast. Het onderzoek wordt uitgevoerd met zo min mogelijk röntgenstraling.

Doel van het onderzoek

Het onderzoek is bedoeld om met röntgenstraling eventuele afwijkingen zichtbaar te maken. Het onderzoek wordt op de afdeling radiologie uitgevoerd door een radiologisch laborant.

Zwanger

Als u zwanger bent of denkt zwanger te zijn, bel dan van tevoren met de afdeling Medische Beeldvorming om te bespreken of het onderzoek door kan gaan.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Het onderzoek

U meldt zich tussen de hierboven aangegeven tijden op de afdeling Medische Beeldvorming.

In de voorbereidingsruimte wordt u gevraagd om uw kleding gedeeltelijk uit te doen. Welke kleding uit moet en wat u aan kunt houden, is afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht wordt. Er mogen geen metalen voorwerpen in het te onderzoeken gebied aanwezig zijn, daarom moeten eventuele sieraden soms ook af gedaan worden.

In de röntgenkamer (ook wel buckykamer genoemd), zet de laborant u in de juiste houding voor het onderzoek: staand, liggend of zittend. Dit is afhankelijk van het af te beelden lichaamsdeel.

Meestal nemen we meerdere foto’s vanuit verschillende richtingen. De laborant kan u vragen verschillende houdingen aan te nemen of even de adem in te houden voor de foto.

Als de röntgenfoto’s gemaakt zijn kunt u zich weer aankleden.

De laborant beoordeelt alleen de technische kwaliteit van de foto’s. Dit zegt nog niets over de uitslag van het onderzoek.

Na het onderzoek

Afhankelijk van de vraagstelling van uw behandelend arts kan de laborant u vragen nog even plaats te nemen in de wachtruimte. U kunt dan wachten op een voorlopige uitslag (dit kan 15-30 minuten duren). Dit is bijvoorbeeld het geval bij een mogelijke botbreuk. Een radioloog beoordeelt dan direct uw foto.

In alle andere gevallen kunt u na het maken van de röntgenfoto naar huis. We sturen het verslag van de radioloog op naar de arts die u behandelt.

De huisarts heeft dit verslag na 2 werkdagen binnen. Bij de specialist krijgt u tijdens de volgende afspraak met uw arts de uitslag van het onderzoek.

Afspraak maken?

Het is niet nodig om een afspraak te maken voor een röntgenfoto. Als u een verwijzing hebt van uw arts, dan kunt u terecht op de volgende locaties en tijden:

  • Venlo,  Centrum voor Diagnostiek
    Maandag t/m vrijdag van 8.00u – 17.00u
  • Venlo, Medische Beeldvorming
    Zaterdag van 8.00u – 10.00u
  • Venray, Medische Beeldvorming
    Maandag t/m vrijdag van 8.00u – 16.30
  • Panningen, Regiopoli Peel en Maas (2e verdieping in het Pantaleon)
    Maandag t/m vrijdag van 8.30u – 12.00u en van 12.45u - 17.00u

Linkjes

  1. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1