Inleiding
De arts heeft voor uw kind een MRI-onderzoek aangevraagd. U heeft hiervoor een afspraakbevestiging met de voorbereidende instructies ontvangen. Deze instructies gelden voor alle patiënten die voor een MRI komen. Bij kinderen geldt een aantal afwijkende afspraken om er voor te zorgen dat dit onderzoek ook bij kinderen zo goed mogelijk verloopt.
Wat is een MRI onderzoek?
Magnetisch Resonantie Imaging (MRI) is een methode om met een magnetisch veld en radiogolven doorsnede foto’s te maken van het lichaam. Er worden geen röntgenstralen gebruikt. Met de radiogolven en het magneetveld worden signalen opgewekt in het lichaam, die met een antenne opgevangen worden en met een computer tot een beeld vertaald wordt.
Voorbereiding
De specialist heeft samen met u het onderzoek besproken en daarbij de afweging gemaakt of uw kind gedurende het onderzoek lang genoeg stil kan blijven liggen of dat uw kind in slaap zal worden gebracht om het onderzoek te doen slagen. Er is voor narcose gekozen. Via de kinderarts ontvangt u informatie over hoe dit in zijn werk gaat, waar en op welk tijdstip u zich met uw kind moet melden. De in onze afspraakbevestiging genoemde tijd en plaats geldt niet voor u als aankomsttijd, omdat u rechtstreeks vanaf de Kinderafdeling naar de afdeling Radiologie wordt begeleid.
Risico’s en contra- indicaties
Op de dag van het onderzoek komt u samen met uw kind en verpleegkundige vanaf de Kinderafdeling naar de afdeling Radiologie op de afgesproken tijd. Ouder en kind zullen voor het binnengaan van de MRI-ruimte gecontroleerd worden op voorwerpen van metaal, omdat die aangetrokken kunnen worden door de sterke magneet.
De aanwezigheid van metalen en magnetische voorwerpen in uw lichaam kan schade aan u veroorzaken. U moet vóór het onderzoek de ‘Vragenlijst MRI op zorgportaal VieCuri' in vullen. Als u één van de vragen met JA beantwoordt, moet u ons hierover inlichten.
Kleding
Neem makkelijk zittende kleding mee. Bijvoorbeeld een joggingbroek, een T-shirt of een pyjama. Deze kleding kunt u dragen tijdens het onderzoek. Het is belangrijk dat er geen metaal zoals knopen, ritsen en opdruk in de kleding zit. Mocht u toch geen kleding zonder metaal tot u beschikking hebben, krijgt u van ons een soort pyjama.
Pleisters
Pleisters met medicijnen of hormonen dienen vóór het onderzoek verwijderd te worden. Na het onderzoek mag u een nieuwe pleister plakken.
Niet meenemen in de onderzoeksruimte
- losse gebitsprothese
- mobiele telefoon
- gehoorapparaat
- magneetstripkaart(zoals bankpasje)
- bril
- sleutels
- BH
- portemonnee/munten
- broekriem
- haarstukje/pruik
- horloge
- schoenen
- sieraden/piercing
- insulinepomp
- haarspelden/haarelastiek met metaaltje
- alle metalen of magneetgevoelige voorwerpen zoals zakmes, pennen e.d.
Het onderzoek
In de MRI-ruimte wordt uw kind onder narcose gebracht. Tot aan het in slaap vallen mag één van de ouders in de MRI-ruimte aanwezig zijn. Uw kind verblijft gedurende het onderzoek onder bewaking in de MRI-ruimte. In principe zal het onderzoek niet langer dan een uur duren. U kunt in de tussentijd wachten op de Kinderafdeling. Na het MRI-onderzoek wordt uw kind naar de Recovery gebracht. U wordt naar de Recovery gebracht, zodra deze gebeld hebben dat uw kind wakker is.
Tijdens het onderzoek
Tijdens het MRI-onderzoek ligt uw kind op een beweegbare tafel. Uw kind komt met het te onderzoeken lichaamsdeel in het midden van het MRI-apparaat te liggen. De MRI-laborant zit tijdens het onderzoek in de ruimte er naast en houdt uw kind goed in de gaten. Er worden een aantal opnamen gemaakt die variëren in tijdsduur van enkele seconden tot enkele minuten. In totaal kan een onderzoek ½ uur tot ¾ uur duren. Verder maakt het MRI-apparaat tijdens de opnames een hard kloppend geluid. Wij beschermen het gehoor van uw kind hier tegen met oordopjes of koptelefoon.
Contrastmiddel
Bij bepaalde onderzoeken is het nodig om via een infuus in de arm een contrastmiddel toe te dienen. Organen en bloedvaten worden zo beter beoordeelbaar. Het contrastmiddel kent nauwelijks bijwerkingen. Heeft uw kind bij een eerder MRI-onderzoek een allergische reactie gekregen, meld dit dan vooraf aan ons en uw arts.
Uitslag van het onderzoek
Van de arts van uw kind krijgt u de uitslag van het onderzoek.
Voorlichtingsvideo
Bekijk samen met uw kind de kindvriendelijke animatievideo en zie wat een MRI is en hoe het onderzoek gaat.
Bent u verhinderd?
Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt inplannen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.