Inleiding
Uw arts heeft voor u een mictiecystogram aangevraagd. De arts heeft u al de nodige informatie gegeven. Hier kunt u alle informatie nog eens rustig nalezen.
Het mictiecystogram wordt op de afdeling Medische Beeldvorming gemaakt. De voorbereiding voor het onderzoek vindt plaats op de polikliniek Urologie. Ook hiervoor wordt een afspraak gemaakt.
Doel van het onderzoek
Een mictiecystogram is een röntgenonderzoek om de toevoer en afvoer van urine in de blaas te controleren. Met een mictiecystogram is het mogelijk te bekijken of er urine terugstroomt van de blaas naar de nieren (reflux).
Zwanger
Als u zwanger bent of denkt zwanger te zijn, bel dan van tevoren met de afdeling Medische Beeldvorming om te bespreken of het onderzoek door kan gaan.
Voorbereiding
Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. U mag normaal eten en drinken.
Overgevoeligheid contrastvloeistof
Bent u overgevoelig voor jodium en/of contrastvloeistof? Meld dit dan van te voren aan uw arts en bij de afdeling Medische Beeldvorming.
Het onderzoek
Polikliniek Urologie
U meldt zich eerst op het afgesproken tijdstip op de polikliniek Urologie. Op de poli wordt via de plasbuis een katheter ingebracht in de blaas. Daarna gaat u naar de afdeling Medische Beeldvorming voor het onderzoek.
Het mictiecystogram
Tijdens het onderzoek ligt u op een röntgentafel met de benen iets gespreid. Via de katheter loopt verwarmde contrastvloeistof in de blaas. Als genoeg vloeistof is ingelopen (volle blaas), worden röntgenfoto’s gemaakt. Als de foto's van de volle blaas gemaakt zijn, wordt de katheter verwijderd.
Om de plasbuis zichtbaar te maken worden röntgenfoto’s gemaakt terwijl u op de tafel de contrastvloeistof uitplast. De urine wordt opgevangen op een speciaal daarvoor bestemd matje. Als deze foto's goed gelukt zijn, mag u naar de toilet om verder uit te plassen. Tot slot wordt er nog een röntgenfoto gemaakt van de lege blaas.
Het onderzoek op de Medische Beeldvorming duurt ongeveer 30 minuten.
Na het onderzoek
Door het inbrengen van de katheter kan de plasbuis en/of de blaas enkele uren gevoelig blijven. Soms is er een branderig gevoel, meer aandrang of moet u vaker plassen. Deze klachten verdwijnen vanzelf. Zo lang de klachten bestaan kunt u het beste wat meer dan normaal te drinken geven. De contrastvloeistof wordt dan sneller uitgeplast.
Bijwerkingen en/of complicaties
Ondanks de zorgvuldigheid waarmee het onderzoek plaatsvindt, kunnen bijwerkingen optreden zoals overgevoeligheid voor jodium, een bestanddeel van de contrastvloeistof. Eventuele klachten kunnen zijn:
- Jeuk
- Roodheid
- Rode vlekken op de huid
Uitslag van het onderzoek
Van uw arts krijgt u de uitslag van het onderzoek.
Bent u verhinderd?
Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt inplannen.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1