Inleiding
De chirurg heeft aangegeven dat het nodig is om een marker te plaatsen in de gevonden afwijking in de borst. Hieronder kunt u lezen hoe dit onderzoek gaat.
Doel
Er wordt een marker geplaatst in de afwijking, zodat het gebied waar de afwijking zit altijd terug te vinden is bij een nieuw onderzoek. De marker is een metalen ringetje met een diameter van 4mm.
Zwanger
Als u zwanger bent of denkt zwanger te zijn, bel dan van tevoren met de afdeling Medische Beeldvorming om te bespreken of het onderzoek door kan gaan.
Voorbereiding
U hoeft voor dit onderzoek geen voorbereidingen te treffen. U mag eventuele medicijnen normaal innemen, tenzij anders is afgesproken.
Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, heeft uw aanvragend arts aangegeven of en hoe u moet stoppen met de bloedverdunnende medicijnen. Is dit voor u niet duidelijk, overleg dan met deze arts. Als u bij de Trombosedienst bekend bent, geef dan op tijd bij hen aan wanneer u dit onderzoek ondergaat, zodat u tijdig kunt stoppen met de medicatie.
Het onderzoek
U meldt zich op het afgesproken tijdstip op de afdeling Medische Beeldvorming.
In de voorbereidingsruimte wordt u gevraagd om uw bovenkleding uit te doen.
Door echografie wordt de plaats bepaald waar de marker geplaatst moet worden. De huid wordt ontsmet met alcohol en verdoofd. Het kan nodig zijn om een klein sneetje in de huid te maken. Via een dunne naald wordt de marker ingebracht door de radioloog. Als de marker is geplaatst, maken we nog twee foto’s met het mammografie apparaat. Deze foto’s zijn ter controle en als bevestiging of de marker op de goede plaats zit.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.
Na het onderzoek
U kunt na het onderzoek gewoon naar huis.
Het metalen ringetje blijft in de borst zitten en dient ervoor dat de gevonden afwijking in de borst gemakkelijk terug te vinden is bij een volgend onderzoek.
Als u in de toekomst een operatie moet ondergaan aan de gevonden afwijking in de borst, dan verwijdert de chirurg het metalen ringetje tegelijk met de afwijking.
Leefregels
Na het plaatsen van de marker adviseren we de volgende leefregels:
- Wij raden u aan om na het plaatsen van de marker de eerste 24 uur niet te douchen, baden of zwemmen in open water.
- Na de eerste dag kunt u douchen met pleisters. Als de pleister losraakt hoeft u geen nieuwe aan te brengen.
- U kunt wat last van het wondje hebben en een blauwe plek krijgen. Dit trekt vanzelf weer weg.
- Bij pijn kunt u eventueel een paracetamol innemen, maar neem geen medicijnen die aspirine bevatten.
- U mag de eerste 12 uur na de behandeling geen zware lichamelijke inspanning (zoals ramen wassen, stofzuigen of zware tassen dragen) verrichten en u mag niet intensief sporten.
- Als na het onderzoek het wondje opnieuw gaat bloeden, drukt u met een schone doek of washandje 10 minuten op het wondje. Geeft dit onvoldoende resultaat? Neem dan binnen kantooruren contact op met de afdeling Radiologie. Buiten kantooruren neemt u contact op met de Huisartsenpost.
- De hechtpleisters mag u na 3 dagen verwijderen.
Bent u verhinderd?
Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt inplannen.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1