Inleiding
U heeft een afspraak voor het maken van een mammografie. Dit is een röntgenonderzoek waarbij het weefsel van beide borsten zichtbaar wordt gemaakt. Hieronder kunt u lezen hoe dit onderzoek gaat.
Voorbereiding
- Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, crème, zinkzalf of talkpoeder. U mag wel deodorant gebruiken.
- Ook als u een prothese in de borst hebt, kan een mammografie worden gemaakt. Geef dit vóór het onderzoek aan de laborant door.
- Wanneer u de ervaring heeft dat de mammografie bij u pijnlijk is, kunt u ongeveer één uur voor het onderzoek twee tabletten paracetamol van 500mg innemen.
- Als u vaak pijn in de borsten hebt, is het beste tijdstip om het onderzoek te doen in de eerste week na de menstruatie.
- Bent u zwanger of vermoedt u dit? Nem dan contact op met de afdeling Radiologie voor overleg.
- Geeft u borstvoeding? Meld dit van tevoren aan de laborant.
Medicijnen
Over het algemeen kunt u uw medicijnen op de gebruikelijke manier en tijd innemen. Kan dat niet, dan hoort u dit van te voren van uw behandelend arts.
Eten en drinken
U mag gewoon eten en drinken voor een mammografie.
Het onderzoek
U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling Radiologie. De baliemedewerker verwijst u door naar de wachtruimte van de mammografiekamer. De laborant roept u naar binnen en zal u vragen om u van boven uit te kleden. De laborant maakt opnamen van de linker- en rechterborst om beide borsten met elkaar te kunnen vergelijken.
De borst wordt hiervoor op het apparaat gelegd. Bij de positionering van de borst is het belangrijk dat u zich ontspant. Hierdoor kan de laborant zoveel mogelijk borstweefsel afbeelden. Om goede foto’s te maken, is het nodig dat de borst wordt samengedrukt tussen twee platen. Dit samendrukken kan vervelend zijn.
Bij vrouwen worden per borst twee opnamen gemaakt: één van boven en één van opzij. Er worden dus in totaal vier opnamen gemaakt. Bij mannen wordt per borst één opname gemaakt, alleen van opzij.
De radioloog bekijkt de foto’s en beslist of er verder onderzoek nodig is. Er kunnen nog aanvullende foto’s worden gemaakt of er kan een echografie worden gedaan.
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.
Uitslag
De radioloog beoordeelt de beelden en maakt een verslag voor de arts die het onderzoek heeft aangevraagd:
- Als uw huisarts het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt uw huisarts de uitslag binnen drie werkdagen.
- Als uw chirurg het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt u via de chirurg de uitslag.
Tot slot
Een mammografie is een momentopname. De uitslag geeft geen volledige zekerheid. Het is daarom verstandig te blijven letten op veranderingen aan uw borst(en). Deze informatie is bedoeld als aanvulling op de mondelinge informatie die u van uw arts kreeg.
Bent u verhinderd?
Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt inplannen.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1