Inleiding
Uw arts heeft u doorverwezen om uw implanon (anticonceptiestaafje) te laten verwijderen. Hieronder kunt u lezen hoe dit gaat.
Voorbereiding
U hoeft voor dit onderzoek geen voorbereidingen te treffen. U mag eventuele medicijnen normaal innemen, tenzij anders is afgesproken.
Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, heeft uw aanvragend arts aangegeven of en hoe u moet stoppen met de bloedverdunnende medicijnen. Is dit voor u niet duidelijk, overleg dan met deze arts. Als u bij de Trombosedienst bekend bent, geef dan op tijd bij hen aan dat en wanneer u dit onderzoek ondergaat zodat u op tijd kunt stoppen met de medicatie.
Het onderzoek
In de voorbereidingsruimte mag u uw bovenarm ontbloten. Daarna kunt u plaatsnemen op de onderzoekstafel. Vervolgens zal de radioloog met behulp van echografie de plaats van het anticonceptiestaafje bepalen. Op uw huid wordt koude gel aangebracht. Deze gel zorgt ervoor dat de geluidsgolven goed worden geleid. De beelden worden zichtbaar op een beeldscherm en van deze beelden worden foto’s gemaakt. Soms is het nodig om ook met een röntgenfoto het anticonceptiestaafje op te zoeken.
Daarna wordt de huid ontsmet met alcohol. De huid wordt verdoofd en de radioloog maakt een klein sneetje in de huid. Met een pincet of klein tangetje wordt het anticonceptiestaafje verwijderd. Soms is het nodig het staafje los te maken van het omliggende onderhuidse weefsel. Dat is niet pijnlijk, maar kunt u ervaren als een trekkend gevoel. Daarna wordt het sneetje gehecht en afgedekt met een pleister.
Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u gewoon naar huis.
Na het verwijderen adviseren we de volgende leefregels:
- Wij raden u aan niet te douchen, baden of te zwemmen in open water, gedurende 24 uur.
- 24 uur na het verwijderen kunt u douchen met pleisters. Als de pleister losraakt, hoeft u geen nieuwe aan te brengen.
- U kunt wat last van het wondje hebben en eventueel een blauwe plek krijgen. Dit trekt vanzelf weer weg.
Vervoer naar huis
Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden na de behandeling. Het is daarom fijn om iemand mee te nemen naar het ziekenhuis die u ook naar huis kan begeleiden.
Bent u verhinderd?
Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt inplannen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.