Ethanol ablatie

Echografische behandeling van een cyste met alcohol

Inleiding

Uw behandelend arts heeft voor u een alcohol (ethanol) ablatie aangevraagd. Hieronder kunt u lezen hoe deze behandeling gaat.

Doel van de behandeling

Bij een ethanol (alcohol) ablatie wordt een cyste (een holte gevuld met vocht) verwijderd. De radioloog prikt de cyste aan zodat het vocht eruit kan lopen. Vervolgens wordt er ethanol in de holte gespoten. Hierdoor kleven de wanden aan de binnenzijde van de cyste aan elkaar. De cyste zal daardoor verschrompelen en zich waarschijnlijk niet opnieuw met vocht vullen.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn, tenzij anders met u is afgesproken.

 

Nuchter zijn betekent dat u de avond voor het onderzoek vanaf 00.00 uur ’s nachts niet meer mag eten, drinken en roken. Als het onderzoek ’s middags plaats vindt, mag u een licht ontbijt (kop thee met een beschuit). Daarna mag u niet meer eten, drinken of roken.

 

Medicijnen mogen gewoon worden ingenomen met een klein slokje water, tenzij anders met u is afgesproken.

Bloedverdunners

Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, heeft uw arts aangegeven of en hoe u moet stoppen met de bloedverdunnende medicijnen. Is dit voor u niet duidelijk, overleg dan met deze arts. Als u bij de Trombosedienst bekend bent, geef dan op tijd bij hen aan dat en wanneer u dit onderzoek ondergaat zodat u op tijd kunt stoppen met de medicatie.

Opname

Het kan zijn dat u moet worden opgenomen voor de ablatie (afhankelijk van waar de cyste zich bevindt). De verpleegafdeling verzorgt dan de voor- en nazorg. Meestal is dit een dagopname.

 

U hoort bij de afspraakbevestiging of een opname nodig is in uw geval. Soms is het noodzakelijk voor een overnachting in het ziekenhuis te blijven.

Het onderzoek

Een brancardier haalt u op de verpleegafdeling op als u aan de beurt bent en brengt u naar de afdeling Medische Beeldvorming.

 

Voor de echo wordt op uw huid koude gel aangebracht. Deze gel zorgt ervoor dat de geluidsgolven goed worden geleid. Daardoor kunnen de verschillende organen en/of structuren goed worden afgebeeld. De beelden worden zichtbaar op een beeldscherm en van deze beelden worden foto’s gemaakt.

 

De radioloog beweegt met een zogenaamde transducer over de huid om de exacte plaats van de cyste te bepalen. Als de juiste plaats bepaald is, wordt de huid ontsmet met alcohol. De huid wordt verdoofd. De radioloog prikt vervolgens de cyste met een holle naald aan, zodat het vocht uit de cyste kan worden gehaald. Via dezelfde naaldspuit de radioloog nu ethanol terug. Na verwijdering van de ethanol zal ook de naald worden verwijderd en wordt de prikplek afgedekt met een pleister.

 

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Als u opgenomen bent wordt u door de verpleging opgehaald en teruggebracht naar de verpleegafdeling. Hier hebt u enkele uren bedrust. De verpleegkundige houdt u goed in de gaten.

 

Als u niet bent opgenomen, kunt u na het onderzoek direct naar huis. U krijgt enkele weken na de behandeling een controleafspraak met uw arts.

Vervoer naar huis

Wij adviseren u dringend om niet zelf auto te rijden na de behandeling. Het is daarom fijn om iemand mee te nemen naar het ziekenhuis die u ook naar huis kan begeleiden.

 

Bijwerkingen

  • Na de behandeling kunt u een zwaar / beurs gevoel (alsof er een blauwe plek zit) ervaren in het behandelde deel van uw lichaam. Dit is normaal na een ablatie en verdwijnt binnen enkele dagen.
  • Krijgt u thuis koorts (temperatuur hoger dan 38,5 graden Celsius), koude rillingen of voelt u zich ziek en/of lamlendig in de dagen na de behandeling? Meld dit dan aan uw arts.
  • De zwelling op de plek van de behandeling kan na de behandeling in het begin wat wisselen: soms wordt het eerst meer en daarna wordt het minder.

Bent u verhinderd?

Laat het ons op tijd weten wanneer de afspraak niet kan doorgaan. Wij kunnen dan een andere patiënt inplannen.

Linkjes

  1. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1