Sentinel node (Schildwachtklier) mamma

Informatie onderzoek

Inleiding

U krijgt een onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Uw behandelend arts heeft u al informatie gegeven. Hier kunt u alles nog eens nalezen over wat het onderzoek precies inhoudt.

Een nucleair geneeskundig onderzoek

Risico's en complicaties

Bij een nucleair geneeskundig onderzoek is de hoeveelheid straling waaraan u wordt blootgesteld vergelijkbaar met die van het maken van een röntgenfoto. Wanneer het onderzoek wordt gecombineerd met een CT-scan, zal de stralingsdosis wat toenemen. U zult hier geen nadelige gevolgen van ondervinden.

 

Bij een nucleair geneeskundig onderzoek zijn, afhankelijk van welke radioactiviteit gebruikt wordt, na enkele uren of dagen alle radioactieve stoffen uit uw lichaam verdwenen. U vormt geen stralingsgevaar voor uw omgeving gedurende de tijd dat deze stoffen in uw lichaam zitten.

 

Allergische reacties komen bij een nucleair geneeskundig onderzoek uiterst zelden voor, en dan alleen in lichte mate.

De uitslag

De uitslag van dit onderzoek verneemt u van uw specialist. Als u geen afspraak heeft bij uw specialist, dan moet u deze alsnog maken.

Zwangerschap

Bent u zwanger of bestaat de kans dat u zwanger bent, neem dan contact op met uw behandelend specialist. Uw specialist kan dan overwegen een ander onderzoek (zonder straling) te laten doen. Als u borstvoeding geeft moet dit meestal korte tijd onderbroken worden. Hoe lang die onderbreking moet zijn, is afhankelijk van het soort onderzoek.

Meenemen

Neem bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde het volgende mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw medicijnlijst

Waardevolle bezittingen

Wij adviseren u sieraden en andere kostbaarheden thuis te laten. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk worden gesteld bij diefstal of verlies.

Informatie over het onderzoek

U bent door uw behandelend arts naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde verwezen voor een onderzoek naar de sentinel node (schildwachtklier) voorafgaand aan de operatie. Dit onderzoek geeft de arts informatie over de plaats van de schildwachtklier.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig.

Uitvoering van het onderzoek

Deze procedure maakt deel uit van een operatieve ingreep en de bijhorende voorbereiding. De eigenlijke chirurgische ingreep en de narcose blijven hier onbesproken. Uw chirurg informeert u hierover.

Dag voor de ingreep

Een dag voor de ingreep komt u op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Door de nucleair geneeskundige wordt in de buurt van het gezwel een zeer geringe hoeveelheid van een licht radioactieve vloeistof geïnjecteerd. Behalve het prikje merkt u niets van de injectie.

 

Een paar uur later worden een aantal foto's gemaakt met een gammacamera van de lymfeklieren in de oksel. Met behulp van die foto's wordt de plaats van de schildwachtklier opgespoord en op de huid gemarkeerd, dit is het uitgangspunt voor de chirurg.

Duur van de opnames

De duur van het maken van de foto’s bedraagt ongeveer een half uur.

Verwijderen schildwachtklier

Met behulp van een probe kan de chirurg de schildwachtklier opsporen en bepalen of het de juiste lymfeklier is om te verwijderen. Deze klier wordt door de afdeling Pathologie verder onderzocht.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen van dit onderzoek.

Linkjes

  1. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1