Inleiding
In overleg met uw behandelend specialist heeft u besloten een therapie met Radium-223 te volgen. U heeft al uitleg gehad wat deze therapie inhoudt. Hier kunt u alles rustig nalezen.
Wat is Radium-223 therapie?
Radium is een radioactieve stof die voornamelijk in botweefsel wordt opgenomen. De behandeling met radium is gericht op uitzaaiingen in de botten. Lokaal kunnen in de botten de uitzaaiingen bestraald worden. Hierdoor kan de groei van de uitzaaiingen worden geremd en neemt de kans op ernstige schade aan de botten, zoals botbreuken, af. De behandeling met radium leidt niet tot genezing.
In de praktijk blijkt de kwaliteit van leven te verbeteren. Bij een deel van de patiënten vermindert de pijn in de botten na enkele dagen tot weken door de behandeling. De behandeling bestaat in principe uit één maandelijkse injectie gedurende zes maanden en vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Voorbereiding op de therapie
Voor de eerste injectie heeft u een gesprek met een verpleegkundige van de oncologie. Tijdens dit gesprek wordt de behandeling met u doorgenomen en heeft u de gelegenheid om vragen te stellen. Aansluitend wordt een schema ingevuld voor de zes maandelijkse behandelingen.
Wanneer u geneesmiddelen gebruikt die van invloed zijn op de botten moet u deze voor een radium behandeling mogelijk stoppen.
Het gaat om de volgende geneesmiddelen: pamidroninezuur (APD) via een infuus, zoledroninezuur (Zometa) via een infuus, didrokit tabletten, fosamax tabletten, denosumab injecties, vitamine D tabletten, calcium tabletten en fosfaat tabletten. Overleg met uw behandeld arts of u voorafgaand aan een behandeling met radium deze middelen kunt blijven gebruiken.
Heeft u klachten van moeizame of vertraagde stoelgang (obstipatie), meldt dit dan voor aanvang van de behandeling.
De behandeling
Hoe gaat de therapie in zijn werk?
Voor het geven van de behandeling wordt er een infuusnaaldje in een bloedvat in uw arm gebracht. Het radium wordt vervolgens via het infuus toegediend. Deze injectie is niet pijnlijk. Tot slot wordt het infuus goed nagespoeld en wordt het infuusnaaldje verwijderd.
Duur van de behandeling
De gehele behandeling duurt ongeveer 30 minuten. U mag na de behandeling de afdeling verlaten.
Tijdelijke leefregels voor thuis
De straling van het radium wordt opgenomen in uw botten. Buiten uw lichaam is de straling niet of nauwelijks te meten. Lichaamscontact met andere personen is daarom, zoals gewoonlijk, mogelijk. Alleen gedurende de eerste week na toediening van het radium bevindt zich een klein deel van de radioactieve stof in uw bloed, urine en ontlasting. Daarom krijgt u, voor de eerste week na de radium injectie, een aantal leefregels van ons mee. Deze regels zijn erop gericht andere personen (zoals huisgenoten of verzorgers) niet met de radioactiviteit in contact te laten komen:
- Het is belangrijk zittend te plassen om besmetting van de toiletruimte te voorkomen. Na het toiletbezoek moet u twee keer doorspoelen en altijd de handen wassen.
- Het toilet moet dagelijks gereinigd worden. Hierbij dient u handschoenen te dragen en na afloop de handen te wassen.
- Met urine besmette kleding, moet apart gewassen worden en kan daarna opnieuw worden gedragen. Tevens dient het ondergoed en beddengoed apart van de normale was gewassen te worden.
- Lichaamsvloeistoffen zoals urine, ontlasting, bloed, wondvocht of braaksel op de vloer of op het toilet, moet u met handschoenen aan verwijderen met een droge tissue of toiletpapier, alvorens het nat gereinigd kan worden.
- Handschoenen en tissues mogen bij het huisafval.
- Heeft u last van diarree of lichte urine-incontinentie, gebruik dan incontinentiemateriaal (luierbroekjes).
- Bij incontinentie zijn speciale maatregelen noodzakelijk. Hierover kan uw behandelend arts u informeren.
- Wanneer u een andere behandeling of een ander onderzoek heeft, laat de betreffende zorgmedewerkers dan weten dat u een behandeling met een radioactieve stof heeft gehad. Zij kunnen dan contact opnemen met de afdeling nucleaire geneeskunde voor meer informatie.
- Urine en/of ontlasting mag niet voor laboratoriumonderzoek worden gebruikt tijdens de therapie.
- Een bloedafname kan op de normale manier plaatsvinden.
- Gedurende de behandelperiode met radium is het toegestaan om seksuele contacten te hebben. Wel moeten anticonceptieve maatregelen worden genomen tot minimaal zes maanden na de behandeling met radium.
Bijwerkingen
Ten gevolge van de behandeling kunt u geen overgevoeligheidsreactie krijgen, ook niet als u overgevoelig bent voor jodium of contrastmiddelen. De rijvaardigheid wordt niet beïnvloed. In sommige gevallen treden na de toediening wel tijdelijke bijwerkingen op. U kunt zich ziek en misselijk voelen, diarree krijgen of braken. Op de plaats van de injectie kunt u last krijgen van een (pijnlijke) zwelling of een rode huid. Deze bijwerkingen trekken meestal snel weg. Ook kan de pijn in de botten kortdurend iets toenemen. U mag dan de dosering van de pijnstillende medicatie, in overleg met uw behandelend arts, tijdelijk iets verhogen. In de weken na de behandeling kan het aantal bloedcellen en/of bloedplaatjes in het bloed (tijdelijk) dalen. Deze verlaging kan gepaard gaan met vermoeidheid door bloedarmoede, verhoogde gevoeligheid voor infecties of bloedingen. Wanneer deze bloedwaarden te laag zijn voorafgaande aan een radium behandeling, zal de behandeling worden uitgesteld of stopgezet.
Verhinderd
Het radium moet, in verband met de productie en levering, één week van tevoren besteld worden en kan na de bestelling niet meer worden geannuleerd. Indien u minimaal één week van tevoren weet dat u op de geplande afspraak bent verhinderd informeer de afdeling nucleaire geneeskunde dan meteen. Een nieuwe afspraak kan dan met u worden gemaakt. Indien de afspraak later wordt afgezegd moet worden gekeken wanneer een volgende behandeling mogelijk is.
Wanneer neemt u contact op met een arts?
Wanneer u :
- Een ongewone bloeduitstorting ziet
- Meer bloedt na een verwonding dan normaal
- Meer dan 38.5 °C koorts heeft
- Een ernstige toename van pijn in de botten heeft
- Pijn, zwelling of gevoelloosheid van de kaak heeft
- Het gevoel van loszitten van tanden heeft
Neem dan contact op met de polikliniek Interne Geneeskunde /Oncologie.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.