PET-CT scan

Onderzoek naar stofwisseling

Inleiding

U krijgt een PET-CT scan bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde in Venlo. Een PET-CT scan is een onderzoek dat bestaat uit een PET-scan en een CT-scan. Hier leest u meer informatie over het onderzoek.

Wat is een PET-CT scan?

Een PET-CT scan is een onderzoek dat bestaat uit een PET-scan en een CT-scan:

  • PET-scan: er wordt een radioactieve stof in uw bloedbaan gespoten. Deze radioactieve stof is een soort radioactieve suiker (F18-FDG). Deze stof wordt opgenomen in lichaamscellen die suiker verbruiken. De PET-scan spoort deze radioactieve stof op.
  • CT scan: met röntgenstraling wordt de anatomie van (een gedeelte) van uw lichaam in beeld gebracht.

De resultaten van deze scans geven uw arts veel informatie over uw organen en weefsels.

Radioactiviteit

Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van radioactiviteit.

U hoeft zich geen zorgen te maken over eventuele risico’s die u loopt. De hoeveelheid radioactiviteit die voor dit onderzoek wordt gebruikt is zeer klein.

Voorbereiding

  • Vóór het onderzoek moet u 6 uur nuchter zijn. Dit betekent dat u 6 uur voor het afgesproken tijdstip niets meer mag eten. U mag alleen water drinken. U mag wel uw medicijnen in deze tijd innemen. Bijvoorbeeld: u heeft de afspraak om 10.00 uur
    ’s ochtends. Na 4.00 uur ’s ochtends mag u niets meer eten en alleen nog water drinken.
  • Eet voor het onderzoek geen kauwgom of keelsnoepjes.
  • Drink 2 glazen water voordat u voor de PET-CT scan naar het ziekenhuis komt. Dit is ongeveer 400 ml water.
  • Beweeg niet meer intensief vanaf 24 uur voor het onderzoek. Ga dus niet sporten, fietsen of intensief in het huis of in de tuin werken.
  • Draag kleren die makkelijk zitten. Kleren waar metaal aan zit moet u tijdens het onderzoek uit doen (bijvoorbeeld gespen of een BH met beugels).
  • Laat sieraden thuis. Tijdens het onderzoek mag u geen sieraden dragen.
  • Heeft u suikerziekte? Geef dit dan door aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Als u suikerziekte heeft zijn er extra voorbereidingen nodig of kan het onderzoek mogelijk niet doorgaan.
  • Gebruikt u insuline? Gebruik deze 6 uur voor het afgesproken tijdstip niet meer.
  • Bent u allergisch voor een jodiumhoudend contrastmiddel? Geef dit dan door aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
  • Gebruikt u medicijnen? Neem deze op de normale tijden in. Dit geldt niet als u suikerziekte heeft.
  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan door aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Onderzoek

Op de dag en tijd van de PET-CT scan meldt u zich bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

 

De medisch nucleair werker brengt u naar een ruimte waar uw bloedsuiker waarde wordt gemeten. Uw bloedsuiker waarde wordt gemeten door een prik in de vinger.

Hierna krijgt u een infuus. Via dit infuus krijgt u de radioactieve vloeistof. Deze radioactieve vloeistof moet ongeveer 1 uur inwerken. U blijft zo stil mogelijk liggen en praat niet.

Voor het onderzoek gaat u naar de wc om te plassen. Het is belangrijk dat uw blaas helemaal leeg is voordat het onderzoek begint. Daarna brengt de medisch nucleair werker u naar de onderzoeksruimte. U gaat op de tafel liggen. De tafel schuift tijdens het onderzoek door de PET-CT scan.

 

Wordt er tijdens het onderzoek jodiumhoudend contrastmiddel gebruikt? Dan wordt dit aangesloten op een infuus. Als de scan wordt gemaakt blijft u stil liggen. De scan duurt ongeveer 30 minuten. In totaal duurt het onderzoek ongeveer 2 tot 2,5 uur. Naasten mogen niet bij het onderzoek aanwezig zijn. Naasten mogen er ook niet bij zijn als u stil moet liggen om de radioactieve vloeistof in te laten werken.

Na het onderzoek

Na het onderzoek gaat het infuus er weer uit. U mag weer gewoon eten en drinken. Drink extra veel om de radioactieve vloeistof goed uit te scheiden.

Was uw handen goed als u naar de wc bent geweest.

Op de dag van het onderzoek houdt u afstand van kinderen en vrouwen die zwanger zijn.

Bijwerkingen

  • De radioactieve vloeistof geeft geen bijwerkingen.
  • Het jodiumhoudend contrastmiddel kan een warm gevoel geven.
  • Soms geeft dit reacties van overgevoeligheid. Denk dan aan misselijkheid, niezen of galbulten. Galbulten zijn een reactie van de huid.

Uitslag

Uw behandelend arts geeft u de resultaten van het onderzoek. De laboranten kunnen en mogen geen uitspraak doen over de resultaten. Heeft u nog geen afspraak om de resultaten te bespreken?

Maak dan zelf een afspraak met uw behandelend arts.

Als u niet kunt komen

Kunt u echt niet op de afgesproken dag en tijd komen? Bel zo snel mogelijk de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Dit in verband met de radioactieve vloeistof die speciaal voor u is besteld.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het
eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid? Mail dit dan naar communicatie@viecuri.nl zodat we onze website begrijpelijker en toegankelijker kunnen maken.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.