Jodium 131 therapie

Poliklinische behandeling

Inleiding

U krijgt een behandeling met radioactief jodium voor uw schildklierziekte. Uw schildklier is te groot en werkt te snel. De behandeling gebeurt poliklinisch. Dit betekent dat u niet in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Radioactief jodium

De schildklier neemt van nature jodium op. De schildklier neemt ook het radioactieve jodium op. Het radioactieve jodium zendt straling uit. De straling schakelt een deel van uw schildklier uit. Hierdoor werkt uw schildklier minder hard. Uw schildklier wordt kleiner. U heeft geen last van de behandeling.

Voorbereiding

Gebruik van medicijnen

Voordat u het radioactieve jodium krijgt moet u tijdelijk stoppen met sommige medicijnen. Als u vooraf ook nog een schildklierscintigrafie krijgt, dan moet u daarvoor deze medicijnen ook tijdelijk stoppen.

Gebruikt u het medicijn propylthiouracil?

  • Stop 14 dagen voor de behandeling met dit medicijn.
  • 5 dagen na de behandeling mag u dit medicijn weer innemen.

Gebruikt u (een van) de volgende medicijnen?

Gebruikt u carbimazol, thiamazol, strumazol, thyrax, euthyrax, eltroxin of cytomel?

  • Stop 3 dagen voor de behandeling met deze medicijnen.
  • 5 dagen na de behandeling mag u deze medicijnen weer innemen.

Niet meer eten, drinken of roken

Vóór de behandeling moet u 4 uur nuchter zijn. Nuchter zijn betekent dat u niets mag eten of drinken. U mag ook niet roken. Na de behandeling mag u nog 1 uur niet eten of roken. U mag dan wel water drinken.

Zwangerschapstest

Voor de behandeling met radioactief jodium mag u niet zwanger zijn. Daarom krijgen vrouwen onder de 50 jaar een zwangerschapstest. Dit gebeurt met bloedonderzoek op de dag van de behandeling. Dit bloedonderzoek doet u 4 uur vóór de behandeling. 

Meenemen naar het ziekenhuis

Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Behandeling

U krijgt het radioactieve jodium via een capsule. U slikt de capsule met water door. Als u de capsule heeft ingeslikt moet u 24 uur veel drinken. Ga ook vaak naar de wc om te plassen.

Als u de capsule heeft ingeslikt komt er wat straling uit uw lichaam. De straling is niet gevaarlijk voor u en uw omgeving. Het is belangrijk om het risico op straling zo laag mogelijk te houden voor de mensen in uw omgeving. Daarom moet u zich houden aan de volgende leefregels.

Leefregels

Als u het radioactieve jodium heeft gekregen moet u zich aan de volgende regels houden. Doe dit 1 tot 2 weken nadat u het radioactieve jodium heeft gekregen. Heeft u contact met kinderen die jonger zijn dan 10 jaar? Of heeft u contact met vrouwen die zwanger zijn? Dan moet u zich 3 weken aan deze regels houden. Jongeren zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen.

Bij personen vanaf 60 jaar kunt u soepeler met de leefregels omgaan. Zij zijn namelijk minder gevoelig voor straling.

Afstand houden

Houd afstand van de mensen in uw omgeving.

  • Houd minimaal 1 meter afstand van uw huisgenoten als u gaat televisie kijken, eten of slapen. Doe dit ook bij andere activiteiten waar u veel tijd aan besteedt.
  • Zorg ervoor dat u maximaal 30 minuten per dag direct lichamelijk contact heeft.
  • Slaap alleen. De bedden moeten minimaal 2 meter uit elkaar staan. Dit geldt ook als er een muur tussen staat.
  • Neem kleine kinderen liever niet op schoot. Beperk lichamelijk contact met kinderen tot maximaal 15 minuten per dag.
  • Laat kleine kinderen door huisgenoten verzorgen of breng ze de eerste dagen onder bij familie of vrienden.
  • Houd minimaal 2 meter afstand van vrouwen die zwanger zijn.
  • Ga maximaal 1 uur per rit met het openbaar vervoer.

Hygiëne

Houdt u zich aan de volgende hygiëne maatregelen.

  • Gebruik altijd wc-papier. Gebruik ook wc-papier als u alleen moet plassen.
  • Bent u een man? Ga zitten tijdens het plassen. Dit zorgt ervoor dat het toilet niet besmet raakt.
  • Was uw handen goed als u naar de wc bent geweest. Doe dit het liefst op de wc zelf. Dit zorgt ervoor dat deurknoppen niet besmet raken.
  • Poets de wc 1 keer per dag.

Zwangerschap, borstvoeding en seksueel contact

Houd rekening met de volgende regels over zwanger worden, borstvoeding geven en seksueel contact.

  • Na de behandeling moeten vrouwen direct stoppen met het geven van borstvoeding.
  • Na de behandeling moet u minimaal 4 maanden wachten voordat u zwanger wordt. Dit geldt ook voor mannen omdat het sperma mogelijk nog radioactieve stoffen bevat.
  • Seksueel contact is gewoon toegestaan. Gebruik een condoom of een andere vorm van anticonceptie om een zwangerschap te voorkomen.

Denkt u dat u toch zwanger bent? Zeg dit dan tegen uw behandelend arts.

Werk

Na de behandeling mag u gewoon gaan werken. De regels over afstand houden en hygiëne gelden natuurlijk ook op uw werk. Werkt u met zwangere vrouwen of kinderen jonger dan 10 jaar? Vraag de nucleair geneeskundige voor advies.

Ziekenhuisopname

Wordt u binnen 2 tot 3 weken na de behandeling onverwacht opgenomen in het ziekenhuis? Geef direct aan de arts door dat u een behandeling met radioactief jodium heeft gehad.

Na de behandeling

Uw internist begeleidt u verder. U maakt een controle afspraak bij uw internist. De afspraak is meestal 4 tot 6 weken na de behandeling. Of uw internist heeft een andere afspraak met u gemaakt. De straling van de behandeling geeft geen nadelige gevolgen op de lange termijn.

Reizen

Probeer geen lange reizen te maken na de behandeling. Moet u toch reizen met een vliegtuig? Neem dan contact om met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U krijgt dan een verklaring waarin staat dat u een radioactieve behandeling heeft gehad. De detectiepoorten op vliegvelden kunnen namelijk reageren op de radioactieve stof in uw lichaam.

Linkjes

  1. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1