Inleiding
U krijgt een onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Uw behandelend arts heeft u al informatie gegeven. Hier kunt u alles nog eens nalezen over wat het onderzoek precies inhoudt.
Een nucleair geneeskundig onderzoek
Risico's en complicaties
Bij een nucleair geneeskundig onderzoek is de hoeveelheid straling waaraan u wordt blootgesteld vergelijkbaar met die van het maken van een röntgenfoto. Wanneer het onderzoek wordt gecombineerd met een CT-scan, zal de stralingsdosis wat toenemen. U zult hier geen nadelige gevolgen van ondervinden.
Bij een nucleair geneeskundig onderzoek zijn, afhankelijk van welke radioactiviteit gebruikt wordt, na enkele uren of dagen alle radioactieve stoffen uit uw lichaam verdwenen. U vormt geen stralingsgevaar voor uw omgeving gedurende de tijd dat deze stoffen in uw lichaam zitten.
Allergische reacties komen bij een nucleair geneeskundig onderzoek uiterst zelden voor, en dan alleen in lichte mate.
De uitslag
De uitslag van dit onderzoek verneemt u van uw specialist. Als u geen afspraak heeft bij uw specialist, dan moet u deze alsnog maken.
Zwangerschap
Bent u zwanger of bestaat de kans dat u zwanger bent, neem dan contact op met uw behandelend specialist. Uw specialist kan dan overwegen een ander onderzoek (zonder straling) te laten doen. Als u borstvoeding geeft moet dit meestal korte tijd onderbroken worden. Hoe lang die onderbreking moet zijn, is afhankelijk van het soort onderzoek.
Meenemen
Neem bij uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde het volgende mee:
- een geldig identiteitsbewijs
- uw medicijnlijst
Waardevolle bezittingen
Wij adviseren u sieraden en andere kostbaarheden thuis te laten. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk worden gesteld bij diefstal of verlies.
Gated spect myocard onderzoek met dobutamine
Informatie over het onderzoek
U krijgt een Gated spect myocard onderzoek met Dobutamine. Dit is een onderzoek van het hart. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
Voorbereiding voor beide dagen van het onderzoek
Neem een recente medicijnlijst mee.
- 2 dagen voor het onderzoek stoppen met:
- bètablokkers zoals: atenolol / bisoprolol / carvedilol / labetalol / metoprolol / nebivolol / pindolol / propanolol / sotalol ersantin / assastin / dipyridamol
- maagbeschermers zoals: pantoprozol / omeprazol,
tenzij u iets anders heeft afgesproken met uw specialist.
- Vanaf 20.00 uur de avond voor het onderzoek mag u geen koffie, thee, cola, chocolade en andere cafeïne houdende producten gebruiken.
- Vanaf 2 uur voor het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent niet meer eten, drinken of roken.
- Neem vetrijk (bijv. kaas, vlees) eten en drinken mee, om tussen injectie en scan te gebruiken. Dit vergroot de kans dat de omliggende organen minder activiteit opnemen en het hart beter te beoordelen is.
Doel van het onderzoek
Dit onderzoek geeft de cardioloog informatie over de doorbloeding en de pompfunctie van uw hart. Het onderzoek is verdeeld over 2 dagen. Een dag wordt gebruikt voor het onderzoek bij inspanning, de andere dag voor het onderzoek in rust. Voor beide dagen geldt dus bovenstaande voorbereiding.
Uitvoering van het onderzoek bij inspanning door middel van dobutamine
Bij het inspanningsonderzoek wordt via een infuus in de arm het medicijn dobutamine toegediend. Hiermee wordt een inspanning nagebootst, waardoor de hartspier maximaal doorbloed wordt. Als de volledige inspanning is bereikt, wordt de radioactieve stof toegediend, deze wordt gedeeltelijk opgenomen in de hartspier. Tijdens het toedienen van de dobutamine worden de bloeddruk en ECG gecontroleerd.
Bijwerkingen die kunnen optreden tijdens het toedienen van de dobutamine zijn hoofdpijn, transpireren, druk op de borst en versnelde hartslag. Na het beëindigen van deze toediening verdwijnen deze klachten ook weer.
Na een pauze, waarin u iets moet eten en drinken, wordt er gedurende 15 minuten een scan + CT van het hart gemaakt.
Uitvoering van het onderzoek in rust
Let op: Het kan zijn dat de arts (nucleair geneeskundige) besluit dat dit gedeelte van het onderzoek niet nodig is bij u. Dit kan echter pas worden besloten nadat het inspanningsgedeelte is uitgevoerd. U wordt gebeld wanneer dit gedeelte van het onderzoek niet door hoeft te gaan.
U krijgt een injectie in de arm met een radioactieve stof, die gedeeltelijk in de hartspier wordt opgenomen. Na een pauze, waarin u iets dient te eten en te drinken, worden er weer foto’s gemaakt op dezelfde manier als bij het inspanningsonderzoek.
Aanvullende informatie voor beide dagen
De radioactieve stof wordt ook in de maag, darmen en lever opgenomen. Bij het maken van de foto's kan het zijn dat deze organen voor het hart geprojecteerd worden, waardoor het hart niet goed beoordeeld kan worden op eventuele afwijkingen. Wanneer dit voorkomt, is het van belang deze foto's nog eens over te maken op een later tijdstip. Tot die tijd is het belangrijk dat u vetrijk eet en drinkt, zodat de kans groter is dat de activiteit uit de andere organen verdwijnt. We adviseren u daarom om eten mee te nemen en er rekening mee te houden dat de foto's overgedaan moeten worden. Dit zal extra tijd in beslag zal nemen.
Duur van het onderzoek
Eerste dag: het onderzoek bij inspanning duurt ongeveer 20 minuten, de scan duurt ongeveer 15 minuten.
Eventueel tweede dag: het toedienen van de radioactieve stof bij rust duurt ongeveer 5 minuten, de scan duurt ongeveer 15 minuten.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1