In VieCuri wordt ongeveer 200 keer per jaar de diagnose darmkanker gesteld. Patiënten bij wie tijdens de coloscopie dikke darmkanker wordt vastgesteld worden verder onderzocht in de zorgstraat dikke darmkanker oftewel zorgstraat colorectaalcarcinoom.
Dit is een speciaal snel onderzoekstraject dat ontstaan is door een intensieve samenwerking tussen chirurgen, radiologen, MDL-artsen, anesthesisten, geriaters, diëtisten, verpleegkundig consulent coloncare en vele enthousiaste verpleegkundigen.
Dit traject heeft geleid tot een halvering van de tijd tussen diagnose en de start van de behandeling en tot een belangrijke daling van het aantal ziekenhuisbezoeken. Inmiddels is er in VieCuri veel ervaring met dikke darmkanker, zowel bij de MDL-artsen als bij de chirurgen.
Onderzoeksdag
Meestal wordt er binnen één week na de endoscopische diagnose een onderzoeksdag gepland, maar uiterlijk binnen twee weken. Op deze dag worden alle aanvullende onderzoeken gedaan die nodig zijn om het stadium van de ziekte te bepalen.
Er vindt een Ct-Scan plaats van de buik en de longen. Alleen in geval van een endeldarmtumor wordt ook een scan van de endeldarm gemaakt. Op deze dag krijgt u informatie over het mogelijke behandeltraject. Daarnaast verzamelen we gegevens over uw lichamelijke, psychische en sociale welzijn. Als het nodig is, leggen we uit wat een stoma inhoudt en wat de gevolgen ervan zijn. Bent u ouder dan 70 jaar? Dan krijgt u een cognitieve test om te bekijken of ondersteuning van een klinisch geriater nuttig kan zijn.
De patiënten worden tijdens deze dag begeleid door een verpleegkundig consulent coloncare. De aanwezigheid van een of meerdere familieleden is wenselijk.
Uitslag
Aan het einde van de diagnostische dag worden de patiënten in aanwezigheid van hun familie en begeleidend verpleegkundige door een MDL-arts of medisch oncoloog op de hoogte gebracht van de uitslagen van de belangrijkste onderzoeken die hebben plaats gevonden.
Ook krijgt de patiënt een afspraak bij de oncologisch chirurg die altijd binnen een week plaatsvindt en een voorlopige operatiedatum. Patiënten met een endeldarmtumor krijgen nog geen voorlopige operatiedatum omdat in dat geval meestal een operatieve behandeling vooraf gegaan wordt door behandeling met chemo-en radiotherapie.
Tijdens het eerstvolgende multidisciplinaire overleg oncologie dat wekelijks plaats vindt, worden alle gegevens in aanwezigheid van MDL-arts, oncologisch chirurg, medisch oncoloog, radioloog, radiotherapeut en patholoog besproken en het definitieve behandelplan vastgesteld.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.