Ongevoelig maken voor boom- en graspollen

Desensibilisatie

Inleiding

In overleg met uw arts heeft u besloten om uw allergische klachten te gaan behandelen. Uw arts heeft u al informatie gegeven wat deze behandeling inhoudt. Hier kunt u deze informatie nog eens rustig nalezen.

Desensibilisatie

Desensibilisatie betekent “ongevoelig maken voor bepaalde stoffen”. In uw geval gaat het om boom- en/of graspollen (het allergeen). De behandeling houdt in dat u injecties van het allergeen krijgt. Een injectie betekent een spuitje in de huid. Het doel hiervan is om uw overgevoeligheid voor het allergeen te verlagen en daarmee uw allergische klachten te verminderen.

De desensibilisatiekuur

Een desensibilisatiekuur bestaat uit 2 fasen:

  1. Een instelfase waarin u wekelijks het allergeen krijgt ingespoten. Bij iedere injectie wordt de dosering stapsgewijs verhoogd. Deze fase duurt ongeveer 3 maanden.
  2. Een onderhoudsfase waarin u 1x in de 4 weken een injectie van het allergeen krijgt toegediend.

Duur van de kuur

De totale kuur duurt 3 tot 5 jaar.

Vroegtijdig staken van de kuur

Een desensibilisatiekuur kan, wanneer daar een reden voor is, zonder enig probleem direct gestopt worden. Bedenk wel dat wanneer de kuur niet wordt afgemaakt het opgebouwde beschermingseffect helemaal of gedeeltelijk zal verdwijnen.

Werkwijze

U krijgt van uw arts een recept mee voor een kuur met het betreffende allergeen. U moet dit zelf afhalen bij uw eigen apotheek. Bewaar de vloeistof in de koelkast (niet in de diepvries). Zodra u het recept heeft afgehaald bij uw apotheek belt u met de secretaresse van de polikliniek Longgeneeskunde. Zij maakt voor u de afspraken.

Dag van de injectie

Op de dag van de eerste injectie meldt u zich met de kuur op de longfunctie afdeling. De longfunctieanalist spuit volgens schema het allergeen in uw linker en/of rechter bovenarm (bij uitzondering in linker- en/of rechter bovenbeen).

De injecties worden in het algemeen niet als pijnlijk ervaren. Na de injectie moet u 30 minuten op de longfunctie afdeling blijven om eventuele reacties te observeren. De meeste allergische bijwerkingen zijn mild tot matig en kunnen indien nodig met medicijnen behandeld worden. De meest voorkomende bijwerkingen zijn zwelling op de plaats van inspuiten en hoofdpijn.

Na deze 30 minuten controleert de longfunctieanalist de plaats van inspuiten op eventuele zwelling en roodheid. Deze gegevens worden genoteerd in uw dossier. Het allergeen wordt voor u op de afdeling in een koelkast bewaard.

Mogelijke bijwerkingen

Mogelijke bijwerkingen heeft u met uw arts besproken. U kunt deze nalezen in de (patiënten)bijsluiter, die zit ingesloten bij de kuur.

Neem contact op als u last krijgt van bijwerkingen.

Het kan zijn dat u binnen 24 uur alsnog klachten krijgt.

Neem dan contact op met de polikliniek Longgeneeskunde.

Buiten kantoortijden moet u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH).

Belangrijk!

  • Vaccinaties voor bijvoorbeeld reizen/griepprik/Covid-19 mogen niet binnen 7 dagen voor óf na de injectie met het allergeen gegeven worden.
  • Neem contact met ons op als u koorts hebt (temperatuur hoger dan 38,5°C) op de dag van de afspraak. Neem ook contact met ons op als u zich niet lekker voelt.

Meestal stellen we de afspraak dan uit.

Linkjes

  1. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1