Inleiding
In overleg met uw arts heeft u besloten om uw allergische klachten te gaan behandelen. Uw arts heeft u al informatie gegeven wat deze behandeling inhoudt. Hier kunt u deze informatie nog eens rustig nalezen.
Desensibilisatie
Desensibilisatie betekent “ongevoelig maken voor bepaalde stoffen”. In uw geval gaat het om bijen- of wespengif (het allergeen). De behandeling houdt in dat u injecties met bijen- of wespengif krijgt. Een injectie betekent een spuitje in de huid. Het doel hiervan is om uw overgevoeligheid voor het insecten gif te verlagen en daarmee uw allergische klachten te verminderen.
De desensibilisatiekuur
Een desensibilisatiekuur bestaat uit 2 delen:
1.Opname
Gedurende dit deel van de kuur wordt u 6 weken achter elkaar 1 dag opgenomen op de verpleegafdeling, locatie Venlo. U krijgt tijdens deze opname een infuus.
De eerste keer krijgt u 3 injecties, steeds met tussenpozen van 2 uur.
De daarop volgende 5 keer krijgt u 2 injecties met tussenpozen van 2 uur. Bij iedere injectie wordt de dosering stapsgewijs verhoogd. Aan het einde van de 6 weken heeft u de hoogste dosering bereikt.
Na het inspuiten van het bijen- of wespengif wordt regelmatig uw bloeddruk, hartslag, zuurstofgehalte en temperatuur gecontroleerd. Als er geen (ernstige) reacties zijn opgetreden, mag u 4 uur na de laatste injectie naar huis.
2. Afdeling Longfunctie
Het vervolg van de kuur vindt plaats op de polikliniek, afdeling Longfunctie. U krijgt dan per keer 1 injectie en de tijd tussen de injecties wordt steeds met 1 week verlengd.
Na 10 weken komt u in de onderhoudsfase. Dit houdt in dat u 1x per 4 weken naar de longfunctie afdeling komt voor een injectie.
Het allergeen wordt in uw linker en/of rechter bovenarm (bij uitzondering in linker- en/of rechter bovenbeen) gespoten.
De injecties worden in het algemeen niet als pijnlijk ervaren.
Na de injectie moet u 30 minuten op de longfunctie afdeling blijven om eventuele reacties te observeren. De meeste allergische bijwerkingen zijn mild tot matig en kunnen indien nodig met medicijnen behandeld worden.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn zwelling op de plaats van inspuiten en hoofdpijn. Zeer zelden kunnen anafylactische reacties (zoals zwelling van het gezicht, mond en/of keel, moeite met ademhalen en netelroos) optreden.
Na deze 30 minuten controleert de longfunctieanalist de plaats van inspuiten op eventuele zwelling en roodheid. Deze gegevens worden genoteerd in uw dossier. Het allergeen wordt voor u op de afdeling in een koelkast bewaard.
Duur van de kuur
De totale kuur duurt ongeveer 5 jaar.
Vroegtijdig staken van de kuur
Een desensibilisatiekuur kan, wanneer daar een reden voor is, zonder enig probleem meteen gestopt worden. Bedenk wel dat wanneer de kuur niet wordt afgemaakt het opgebouwde beschermingseffect helemaal of gedeeltelijk zal verdwijnen.
Werkwijze
U krijgt van uw arts een recept mee voor een kuur met het betreffende allergeen. U moet dit zelf afhalen bij uw eigen apotheek. Bewaar de vloeistof in de koelkast (niet in de diepvries). Als u nog niet in het bezit bent van een Epipen, krijgt u hier ook een recept voor. Uw arts bespreekt dit met u.
Voor aanvang van de behandeling zal de longfunctieanalist telefonisch contact met u opnemen. Tijdens dit gesprek neemt zij nogmaals de belangrijkste informatie met u door. Ook nemen jullie samen een checklist door. De checklist is te vinden op de laatste pagina van deze folder. Lees deze als voorbereiding vast door.
Zodra u het recept heeft afgehaald bij uw apotheek belt u met de secretaresse van de polikliniek Longgeneeskunde. Zij maakt voor u de afspraken.
Dag van de injectie
Op de dag van de eerste injectie meldt u zich op de verpleegafdeling met de kuur. Zorg dat u altijd uw Epipen bij u hebt als u naar het ziekenhuis komt voor een injectie!
Neem contact op als u last krijgt van bijwerkingen.
Het kan zijn dat u binnen 24 uur alsnog klachten krijgt.
Neem dan contact op met de polikliniek Longgeneeskunde.
Buiten kantoortijden moet u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH).
Mogelijke bijwerkingen
Mogelijke bijwerkingen heeft u met uw arts besproken. U kunt deze nalezen in de (patiënten)bijsluiter, die zit ingesloten bij de kuur.
Belangrijk!
Vaccinaties voor bijvoorbeeld reizen/griepprik/Covid-19 mogen niet binnen 7 dagen voor óf na de injectie met het bijen- of wespengif gegeven worden.
Neem contact met ons op als u:
- koorts hebt (temperatuur hoger dan 38,5 graden) op de dag van de afspraak, of als u zich niet lekker voelt. Meestal stellen we de afspraak dan uit.
- door een bij of wesp bent gestoken. Het kan zijn dat de volgende afspraak uitgesteld moet worden of dat de dosering aangepast moet worden.
Checklist desensibilisatie bijen- of wespengif
- Bent u er van op de hoogte dat:
- de totale duur van de kuur ongeveer 5 jaar is.
- toediening van de kuur wordt gegeven met injecties in de bovenarm.
- de opbouw verloopt volgens een vastgesteld schema.
- er voor de eerste 6 keer een dagopname op de verpleegafdeling is geregeld. Daarna krijgt u de injecties op de polikliniek, afdeling Longfunctie.
- gedurende de opbouwfase (eerste 16 weken) er rekening gehouden moet worden met geplande vakanties.
- vaccinaties niet binnen 7 dagen voor óf na de injectie gegeven mogen worden.
- u na de injecties op de polikliniek 30 minuten op de afdeling moet wachten.
- er eventueel bijwerkingen kunnen optreden en wat u dan kunt doen (bijvoorbeeld koelen/zalf smeren/extra antihistaminica nemen).
- het belangrijk is dat u therapietrouw bent. Dit houdt in dat u eventuele antihistaminica en eventuele inhalatiemedicatie dient in te nemen en geen afspraak overslaat.
- u in het bezit moet zijn van een Epipen en deze ook altijd mee moet nemen.
- u contact met ons op moet nemen als u tijdens de kuur door een bij of wesp wordt gestoken.
- u contact met ons op moet nemen als u op de dag van de afspraak koorts hebt of zich niet lekker voelt.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1