Longfunctieonderzoek

Uitleg over verschillende onderzoeken

Inleiding

Uw arts heeft met u een afspraak gemaakt voor een longfunctieonderzoek. Uw arts heeft u hierover al de nodige informatie gegeven. Hier kunt u het rustig nalezen.

Waarom een longfunctieonderzoek?

U krijgt een longfunctieonderzoek:

  • om duidelijkheid te krijgen over uw klachten en de werking van uw luchtwegen;
  • als onderdeel van een keuring;
  • als onderzoek vóór een operatie.

Longfunctieonderzoek bestaat vaak uit verschillende onderdelen. Soms kunnen deze niet allemaal op dezelfde dag plaatsvinden en is het noodzakelijk dat u een aantal keren terugkomt voor onderzoek.

Niet doorgaan onderzoek

Een onderzoek kan mogelijk niet doorgaan als u:

  • een operatie heeft gehad in de afgelopen 6 tot 8 weken;
  • door een (andere) arts een inspanningsbeperking heeft gekregen;
  • geen zware lichamelijke belasting mag leveren.

Als u denkt dat één van deze zaken op u van toepassing is, neem dan contact op met de polikliniek Longgeneeskunde.

Voorbereiding

Voor enkele onderzoeken is het noodzakelijk sommige medicijnen enige tijd te stoppen. Wanneer dit voor u van toepassing is, staat dit vermeld in de afsprakenbrief. U krijgt dan een medicijnlijstje bij deze folder.

Het is belangrijk dat u vanaf 1 uur vóór het onderzoek geen zware inspanningen meer verricht. U mag 1 uur voor de test niet roken en u mag geen beknellende kleding dragen.

Begeleiding tijdens het onderzoek

U kunt, als u dat prettig vindt, iemand meenemen naar het ziekenhuis. Deze persoon mag niet aanwezig zijn tijdens het onderzoek. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte. Ook kinderen mogen niet bij het onderzoek aanwezig zijn. Wij adviseren u kinderen thuis te laten, tenzij u begeleiding voor hen meeneemt.

Verhinderd?

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Meld dit dan zo spoedig mogelijk bij de poli longgeneeskunde, uiterlijk tot 24 uur voor het onderzoek. Iemand anders kan dan uw plaats innemen. Zelf kunt u dan meteen een nieuwe afspraak maken.

Niet vergeten

Wilt u bij uw komst naar het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs niet vergeten.

Dag van het onderzoek

U moet 10 minuten voor het geplande onderzoek op de longfunctieafdeling aanwezig zijn, zodat u uitgerust aan het onderzoek begint.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een longfunctieanalist. Deze controleert voor aanvang, naast uw naam en geboortedatum, ook uw lengte en gewicht.

Longfunctieonderzoek is niet pijnlijk, maar kan wel vermoeiend zijn. De resultaten van het onderzoek zijn grotendeels afhankelijk van uw inzet.

Uitslag

De uitslag van het longfunctieonderzoek krijgt u van uw (long)arts.

Algemeen longfunctieonderzoek

Bij het longfunctieonderzoek wordt gemeten hoe de longen werken. Het onderzoek kan, op aanvraag van de arts, uit een of meerdere van onderstaande testen bestaan:

  • Spirometrie / Flow-Volumemeting
  • Diffusiemeting
  • Bodybox
  • Ademhalingsspierkrachtmeting

Tijdens het onderzoek krijgt u een mondstuk in de mond dat is verbonden met de meetapparatuur. U krijgt ook een klem op uw neus om te voorkomen dat u door uw neus ademt.

Voorbereiding

Afhankelijk van het onderzoek kunt u wel of niet uw eigen medicatie gebruiken. Dit staat vermeld in de afsprakenbrief. Wanneer dit nodig is, krijgt u een medicijnlijst met stoptijden.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 15 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van de testen die bij u uitgevoerd worden.

Spirometrie / Flow-Volume meting

Bij dit onderzoek wordt bepaald, hoeveel lucht u maximaal in- en uit kunt ademen. Op verzoek moet u zover mogelijk uitblazen en daarna zo diep mogelijk inademen. Ook moet u een paar keer heel krachtig uitblazen. Op die manier kan de doorgankelijkheid van de luchtwegen bepaald worden.

Duur van het onderzoek

Deze test duurt ongeveer 15 minuten. Soms wordt de test herhaald na het toedienen van een luchtwegverwijdend medicijn. Na een inwerktijd van ongeveer 15 minuten wordt de test herhaald.

Diffusiemeting

Deze test meet hoeveel zuurstof de longen doorgeven aan het bloed. U ademt volledig uit en daarna ademt u zo diep mogelijk in. Vervolgens houdt u de adem 8 seconden vast. Voor deze test geldt dat u op de dag van het onderzoek niet mag roken.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

Bodybox

Bij dit onderzoek wordt de weerstand van de luchtwegen en de inhoud van de longen 
gemeten. Voor het bepalen van de longinhoud wordt meestal gebruik gemaakt van een 'bodybox'. Dit is een kleine cabine met doorzichtige wanden, waarvan de deur gesloten kan worden. In de cabine staat een stoel waarop u plaats kunt nemen. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten. 

Ademhalingsspierkrachtmeting

Bij dit onderzoek wordt de maximale spierkracht van uw ademspieren gemeten.

  • U moet zo ver mogelijk uitademen. Vervolgens ademt u minimaal 2 seconden krachtig in tegen een dichte klep. Zo is het mogelijk om de kracht van de inademingsspieren te bepalen.
  • De kracht van de uitademingsspieren wordt bepaald door eerst zo diep mogelijk in te ademen en dan krachtig minimaal 2 seconden uit te blazen tegen een dichte klep.
    De metingen worden enkele malen herhaald.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Arteriepunctie / Afname bloed uit slagader

De longfunctie analist neemt bloed af uit een slagader in uw pols. Hiermee wordt onder andere de hoeveelheid zuurstof en koolzuurgas in uw bloed bepaald. Deze meting kan uitgevoerd worden bij kamerlucht of tijdens toediening van extra zuurstof. Het aanprikken van de slagader kan iets gevoeliger zijn dan wat u gewend bent bij afname van bloed uit een ader. Na het prikken wordt een drukverband aangelegd.

Voorbereiding

Gebruikt u extra zuurstof, ook tijdens deze test, dan is het belangrijk dat u uw zuurstof minimaal 20 minuten op dezelfde stand heeft staan.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Hyperventilatietest

Bij dit onderzoek wordt gekeken naar uw manier van ademhalen. Door een verkeerde ademhaling kunnen klachten ontstaan.

Tijdens het onderzoek krijgt u een mondstuk in de mond dat is verbonden met de meetapparatuur. U krijgt ook een klem op uw neus om te voorkomen dat u door uw neus ademt. U ademt een aantal minuten snel en diep. Tevens wordt uw hartslag en zuurstofgehalte met een knijper op de vinger gecontroleerd. Het is mogelijk dat u hyperventilatieklachten krijgt, zoals tintelingen in de handen en voeten en een licht gevoel in het hoofd. Vandaar dat u mogelijk niet meteen in staat bent zelf naar huis te rijden. We adviseren u om voor begeleiding op de terugreis te zorgen.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

NO-meting

Bij dit onderzoek wordt gemeten hoeveel stikstofmonoxide (NO) er in de lucht zit die u uitademt. Als u een ontsteking in uw luchtwegen heeft, bijvoorbeeld bij astma, zit er namelijk meer stikstofmonoxide in de lucht die u uitademt.

 

Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd helemaal uit te ademen, vervolgens ademt u door een mondstuk volledig diep in. Deze ingeademde lucht blaast u vervolgens door het mondstuk met een bepaalde snelheid weer uit. 

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Histaminedrempelbepaling

Bij dit onderzoek wordt gemeten hoe gevoelig uw luchtwegen zijn. Bij een histaminedrempelbepaling wordt onderzocht of uw luchtwegen onder invloed van prikkels van buitenaf sneller en heviger (hyperreactief) reageren dan normaal. Het onderzoek geeft aan hoe sterk u reageert op bijvoorbeeld allergische prikkels, luchtvochtigheid of warmte/koude verschillen.

 

Gedurende het onderzoek krijgt u een mondstuk in de mond dat is verbonden met de meetapparatuur. U krijgt ook een klem op uw neus om te voorkomen dat u door uw neus ademt. Tijdens het onderzoek wordt de stof histamine gebruikt, die u via verneveling krijgt  toegediend. Vaststellen of hierdoor een luchtwegvernauwing optreedt, gebeurt door middel van het spirometrie onderzoek. Hierbij moet u een paar keer diep inademen en dan heel krachtig uitademen. Als het nodig is krijgt u na afloop luchtwegverwijdende medicatie, waarna het  spirometrie onderzoek nog een keer wordt uitgevoerd.

Voorbereiding

Luchtwegmedicatie mag niet gebruikt worden vóór het onderzoek, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken. Allergietabletten moet u 7 dagen voor het onderzoek stoppen, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken. Aan de afsprakenbrief is een medicijnlijst toegevoegd met hierin stoptijden voor de luchtwegmedicatie en allergietabletten. Aanwezigheid van begeleiders is niet mogelijk.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 75 minuten.

Huidpriktest

Met deze test meten we de overgevoeligheid voor stoffen uit onze natuurlijke omgeving, bijvoorbeeld huisstofmijt, pollen en huidschilfers van dieren. U krijgt druppels met deze stoffen op uw onderarm, daarna geven we door de druppel heen een prikje in de huid. Na 15 minuten wordt de reactie beoordeeld.

Voorbereiding

Op de dag van het onderzoek mag u geen crème of bodylotion op uw armen gebruiken.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Longfunctie tijdens inspanning

Bij dit onderzoek wordt gekeken of u last heeft van inspanningsastma.

De test begint met een spirometrie onderzoek. Hierbij moet u een paar keer diep inademen en dan heel krachtig uitademen. Hierna gaat u 6 tot 9 minuten fietsen terwijl uw neus wordt afgesloten met een neusklem.Na het fietsen krijgt u opnieuw een spirometrie onderzoek.

Voorbereiding

Minimaal 4 uur voor het onderzoek mag u geen zware inspanningen leveren. Draag gemakkelijk zittende kleding. Luchtwegmedicatie mag u niet gebruiken, tenzij de arts anders met u heeft afgesproken. Aan de afsprakenbrief is een medicijnlijst toegevoegd met stoptijden.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten.

Ergometrieonderzoek (grote fietstest)

Bij dit onderzoek gaat u fietsen op een hometrainer. Er wordt gekeken hoe uw conditie is en hoe het hart en de longen reageren op inspanning.

Via een masker over uw neus en mond wordt de hoeveelheid zuurstof die u inademt en de hoeveelheid koolzuur die u uitademt gemeten. Ook worden de bloeddruk, het zuurstofgehalte en de hartslag geregistreerd.

U begint met fietsen op een lichte stand, waarna het fietsen elke minuut zwaarder wordt gemaakt, totdat u uw maximum bereikt. Soms wordt tijdens het fietsen bloed uit de slagader afgenomen om het zuurstofgehalte en de koolzuurwaarden te controleren (zie uitleg arteriepunctie/ afname bloed uit slagader). Dit kan soms wat pijnlijk en vervelend zijn.

Voorbereiding

U mag 24 uur voor het onderzoek geen zware inspanningen verrichten. Draag gemakkelijk zittende kleding. Luchtwegmedicatie mag u gewoon gebruiken.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 90 minuten.

Duurtest ergometrie (fietstest ten behoeve van longrevalidatie)

U gaat fietsen op een bepaalde belasting en probeert dit zo lang mogelijk vol te houden. Via een masker over uw neus en mond wordt de hoeveelheid zuurstof die u inademt en de hoeveelheid koolzuur die u uitademt gemeten. Ook worden de bloeddruk, het zuurstofgehalte en de hartslag geregistreerd.

Voorbereiding

U mag 24 uur voor het onderzoek geen zware inspanningen verrichten. Draag gemakkelijk zittende kleding. Luchtwegmedicatie mag u gewoon gebruiken.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Vliegsimulatie

De lucht in een vliegtuig bevat minder zuurstof dan de lucht die u normaal ademt. Met dit onderzoek wordt gekeken of u tijdens een vliegreis extra zuurstof nodig heeft. De longfunctieanalist neemt bloed af uit uw slagader (zie uitleg arteriepunctie/ afname bloed uit slagader hieronder). Ook wordt uw zuurstofgehalte en hartslag gemeten. U ademt 20 minuten via een masker over uw mond en neus een luchtmengsel in, waarvan het zuurstofgehalte gelijk is aan het zuurstofgehalte in een vliegtuig. Aan het einde van het onderzoek neemt de longfunctieanalist opnieuw bloed af uit uw slagader. Zo nodig krijgt u tijdens het onderzoek extra zuurstof toegediend, zodat er gemeten kan worden of u extra zuurstof nodig heeft tijdens de vlucht.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 45 tot 60 minuten.

Shuntbepaling

Met dit onderzoek wordt gekeken of de longen in staat zijn de maximale hoeveelheid zuurstof op te nemen. U ademt 20 minuten via een masker over uw mond en neus 100% zuurstof in. Aan het einde van het onderzoek neemt de longfunctieanalist bloed af uit uw slagader (zie uitleg arteriepunctie/ afname bloed uit slagader hieronder). Ook wordt tijdens het onderzoek uw zuurstofgehalte en hartslag gemeten.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven