Inleiding
U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u een EBUS onderzoek (een longonderzoek voor het verkrijgen van klierweefsel) krijgt. U heeft al informatie hierover gehad. Hier kunt u alles rustig nalezen. Het is belangrijk dat u alle informatie doorleest, omdat hierin ook staat beschreven, waar u aan moet denken voordat u naar het ziekenhuis komt.
Wat is een EBUS?
Een EBUS is een onderzoek waarbij met een dunne flexibele slang met daarop een ‘echokopje’ vanuit de luchtwegen de lymfeklieren worden bekeken. Via de flexibele slang wordt een dunne naald opgevoerd. Hiermee wordt in de lymfeklieren geprikt (punctie) en weefsel opgezogen voor onderzoek. Het weefsel wordt onder de microscoop bekeken om een diagnose te stellen.
Voorbereidingen
Nuchter
Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Nuchter zijn betekent dat u vanaf 6 uur vóór het onderzoek niets meer mag eten of drinken. Eventuele medicijnen mogen tot 2 uur voor het onderzoek ingenomen worden met een slokje water.
Bloedverdunnende medicijnen
Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan bespreekt de arts met u of u hiermee moet stoppen. Bij onduidelijkheid of twijfel is het belangrijk dat u contact opneemt met uw arts.
Problemen met hart en/of bloedvaten?
Als u een afwijking heeft aan uw hart of bloedvaten met het advies antibiotica te gebruiken bij een ingreep, meld dit dan tijdig aan uw behandelend arts.
Nagels
Omdat u tijdens het onderzoek een knijper op een vinger krijgt om het zuurstofgehalte te meten moet u de nagellak of kunst- of gelnagel van minimaal één vinger aan beide handen verwijderen.
Vervoer naar huis
U dient van tevoren vervoer naar huis te regelen, omdat u op de dag van het onderzoek niet zelf mag rijden vanwege de nawerking van de eventuele medicijnen.
Dag van het onderzoek
U meldt zich nuchter op het afgesproken tijdstip op het Endoscopiecentrum op locatie Venlo. Voor het onderzoek wordt u enkele uren opgenomen op deze afdeling.
Voor het onderzoek
Als voorbereiding op het onderzoek krijgt u als dat nodig is medicijnen om de hoestprikkel en slijmproductie te verminderen. De verpleegkundige brengt hiervoor een infuusnaald in .
Het onderzoek
Het EBUS onderzoek wordt uitgevoerd op de longbehandelkamer van het Endoscopiecentrum en wordt verricht door een longarts en twee longfunctieanalisten.
Vóór aanvang van het EBUS onderzoek wordt uw keel en vervolgens de luchtpijp verdoofd met een spray. Na de verdoving heeft u het gevoel dat het slikken wat moeilijker gaat. Wanneer u een kunstgebit draagt, moet u dat vóór het onderzoek uitdoen. Het onderzoek vindt plaats in rugligging.
De longarts brengt de flexibele slang via de keel in de luchtpijp. Dit kan een onprettig gevoel geven, maar is niet pijnlijk. U kunt gewoon blijven doorademen, omdat uw luchtweg niet wordt afgesloten.
De longarts bekijkt de weefsels en lymfeklieren dan vanuit de luchtwegen. Er worden enkele puncties verricht. Daarbij wordt weefsel opgezogen voor onderzoek. U voelt dit wel, maar dit is niet pijnlijk.
Roesje (sedatie)
De longarts besluit tijdens het onderzoek of u een roesje krijgt. Het slaapmedicijn dat gebruikt wordt bij het geven van het roesje kan soms tot complicaties leiden. Dit komt vooral voor bij mensen met chronische hart- of longaandoeningen. Tijdens het onderzoek wordt dit goed in de gaten gehouden door uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte de hele tijd te controleren.
Duur van het onderzoek
Het EBUS onderzoek duurt ongeveer 1 uur.
Na het onderzoek
Afhankelijk van het onderzoek verblijft u nog enige tijd op de uitslaapkamer van het Endoscopiecentrum. Als de controles goed zijn en u zich goed voelt, dan mag u met uw begeleiding mee naar huis. Vanwege de verdoving mag u tot 1,5 uur na het onderzoek niks eten of drinken, omdat u zich kunt verslikken. Ook mag u uw kunstgebit pas 1,5 uur na het onderzoek weer indoen. Na het onderzoek kan uw keel wat ‘rauw’ aanvoelen.
Complicaties en bijwerkingen
Complicaties van het EBUS onderzoek komen zelden voor. Bij chronische longaandoeningen kan er soms benauwdheid of een stevige hoest optreden. Bloedingen of ontstekingen kunnen optreden, maar zijn erg zeldzaam.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek is ongeveer 1 week later bekend. U krijgt de uitslag van uw behandelend arts op de polikliniek.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1