Poli Stoppen met roken

Hulp bij stoppen met roken

Inleiding

Stoppen met roken is moeilijk om alleen te doen. De poli ‘Stoppen met roken’ van VieCuri kan u hierbij helpen. Wij bieden u persoonlijke begeleiding aan waarbij de longarts, de longverpleegkundige en een gecertificeerde stoppen met roken coach u zullen bijstaan.
U bent doorverwezen naar de poli ‘stoppen met roken’ door uw behandelend specialist omdat dit belangrijk is voor uw gezondheid en omdat u zelf ook wilt stoppen. Hier leest u meer informatie over dit stoppen met roken traject.

Persoonlijke en groepsbegeleiding

  • Het eerste gesprek zal telefonisch  met de (assistent) longarts plaatsvinden waarbij er kennis wordt gemaakt en wordt gepraat over uw motivatie.
  • De longarts bespreekt ook uw medische situatie.
  • Wanneer er gedacht wordt aan mogelijke longafwijkingen kunnen hier verdere afspraken over gemaakt worden om dit te onderzoeken.
  • U krijgt tijdens dit gesprek ook uitleg over het begeleidingstraject.
  • Begeleiding door de stop roken coach (SIneFuma) kan in vele vormen, zoals bijvoorbeeld individuele begeleiding en in groepsverband. U kunt hier van te voren al over nadenken waar uw voorkeur naar uitgaat.
  • Na uw aanmelding bij SineFuma nemen zij contact met u op over de start van de begeleiding. 
  • De (fysieke) afspraken vinden plaats in Viecuri Medisch Centrum.

Vergoeding vanuit de zorgverzekeraar

Begeleiding bij het stoppen met roken is opgenomen in de basisverzekering. Hulpmiddelen om te stoppen met roken worden 1 keer per jaar vergoed in combinatie met persoonlijk begeleiding.

Wel kan het eigen risico van toepassing zijn. Kijk voor meer informatie op https://www.rokeninfo.nl/feiten/vergoedingen 1 .

Hulpmiddelen

Er zijn wetenschappelijk bewezen hulpmiddelen die u kunnen helpen om de zin om te roken te laten afnemen. Het gebruik van deze hulpmiddelen verdubbelen de kans van slagen bij het stoppen met roken. Tijdens de eerste afspraken  wordt er door de stop roken coach  samen met u gekeken  welk hulpmiddel het beste past bij uw situatie. Bij hulpmiddelen kunt u denken aan bijvoorbeeld nicotine vervangende middelen en medicijnen.

Afspraak maken

U bent doorverwezen door uw behandelend arts. Deze doorverwijzing komt binnen op het secretariaat van de poli Longgeneeskunde. De spreekuur assistente maakt voor u een afspraak.

Rookvrij VieCuri

Alle locaties van VieCuri zijn rookvrij. Dat betekent dat in de gebouwen en buiten op ons terrein niet meer gerookt mag worden.

Als rookvrij ziekenhuis willen we een gezonde levensstijl stimuleren voor medewerkers, patiënten en bezoekers, zonder hinder van rook en rookafval. We willen het goede voorbeeld geven. Ziekenhuiszorg en roken gaan nu eenmaal niet samen.

Meer informatie

Websites:

www.rookvrijookjij.nl2
www.nederlandstopt.nu3

www.rookvrijestart.nl 4

www.ikstopnu.nl 5

 

Boek:
Nederland stopt! met roken6 - Pauline Dekker en Wanda de Kanter.

Linkjes

  1. https://www.rokeninfo.nl/feiten/vergoedingen
  2. http://www.rookvrijookjij.nl/
  3. http://www.nederlandstopt.nu/
  4. http://www.rookvrijestart.nl/
  5. http://www.ikstopnu.nl/
  6. https://www.nederlandstopt.nu/nederland-stopt/over-het-boek/item/106-over-het-boek-nederland-stopt-met-roken
  7. https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.7