Inleiding
Het Prinses Máxima Centrum werkt nauw samen met een aantal kinderafdelingen van ziekenhuizen verspreid over het land om zorg dichtbij huis mogelijk te maken. Dit noemen we Shared Care – gezamenlijke zorg. VieCuri Medisch Centrum Venlo is een ziekenhuis dat gezamenlijke zorg levert.
Waarom een ziekenhuis in de buurt?
In het Prinses Máxima Centrum (PCM) komt de expertise op het gebied van kinderkanker samen, zodat elk kind de best mogelijke behandeling krijgt en profiteert van de nieuwste ontwikkelingen. Hier wordt de diagnose gesteld en vinden onderzoeken en complexe behandelingen plaats. De behandeling is intensief en kan weken tot jaren duren. Gelukkig hoeft je kind niet voor alles naar het Prinses Máxima Centrum te komen.
Er zijn onderdelen van de behandeling die dichterbij huis kunnen en daarvoor ga je naar een Shared Care Centrum. Je kunt hierbij denken aan:
- het geven van bepaalde chemokuren
- bloedcontroles voorafgaand aan een nieuwe chemokuur
- bloedtransfusies
- antibiotica
- pijnbehandeling
- behandeling van misselijkheid
- het beginnen met sondevoeding
Als je kind koorts heeft, is het van belang dat beoordeling snel plaatsvindt. Je neemt contact op met het Prinses Máxima Centrum en stemt af of je vervolgens naar het Shared Care Centrum moet gaan. Daar wordt je kind nagekeken en zo nodig opgenomen voor bijvoorbeeld antibiotica.
Als het noodzakelijk is wordt je kind alsnog naar het Prinses Máxima Centrum verwezen. Afhankelijk van de situatie met eigen vervoer of met de ambulance.
De zorg in de Shared Care Centra is ook belangrijk om in het Prinses Máxima Centrum voldoende plaats te behouden voor kinderen die intensieve zorg nodig hebben.
Hoe zijn de faciliteiten in VieCuri?
Wij vinden het belangrijk dat je kind samen met de ouders/verzorgers centraal staan in de zorg. Daarom werken wij met het concept ‘family centered care’. Je kunt altijd bij je kind zijn tijdens een bezoek aan onze kinderafdeling.
Geplande afspraak
Bij een geplande afspraak, zoals het geven van chemotherapie of een bloedcontrole, wordt de zorg geleverd op de onderzoekskamer. Het streven is om de afspraak te plannen op maandagmiddag, woensdagochtend of vrijdagochtend. Op deze dagdelen is de verpleegkundige specialist en een kinderoncologieverpleegkundige aanwezig.
Spoedopname
Als het kind met spoed gezien moet worden, bijvoorbeeld bij koorts, mag je rechtstreeks naar de Kinderafdeling komen, je hoeft dus niet eerst te wachten bij de Spoedeisende hulp. De hoofdingang van VieCuri is gedurende de avond en nacht gesloten. Mochten jullie dan op de Kinderafdeling gezien moeten worden dan kunnen jullie via de zijdeur bij de hoofdingang, met de badge, naar binnen komen en vervolgens doorlopen naar de Kinderafdeling. Bij de kennismaking op de afdeling zullen jullie een badge ontvangen. Met deze badge kun je ook buiten kantooruren de afdeling betreden. Deze badge verleent ook toegang tot de parkeerplaats, de parkeerkosten komen op rekening van VieCuri.
Als een (spoed)opname noodzakelijk is, kun je als ouder/verzorger bij je kind blijven slapen. Wij hebben 13 klinische bedden. Dit zijn allemaal eenpersoonskamers met eigen sanitaire voorzieningen, een slaapbank voor één ouder en een televisie.
We verzoeken jullie om de eigen medicatie en sondevoeding mee te nemen, als je kind hiervan gebruik maakt.
Het team en wat ze doen
Het team van het Shared Care Centrum bestaat uit verschillende disciplines. Hieronder lezen jullie wie je allemaal tegenkomt en wat ze doen.
Verpleegkundig specialist
De Verpleegkundig Specialist Shared Care kinderoncologie ziet op maandag, woensdag en vrijdag de kinderoncologische patiënten. Ze beoordeelt de gezondheidssituatie en bespreekt de verzamelde gegevens en/of uitslagen met de betrokken Verpleegkundig Specialist en/of kinderoncoloog van het Prinses Maxima Centrum.
Daarnaast zorgt ze voor de organisatie van de Shared Care in ons centrum. Ook is ze het aanspreekpunt voor alle betrokken zorgverleners van het Prinses Maxima en in VieCuri Medisch Centrum.
Kinderoncologieverpleegkundigen
Introductiegesprek
Eerst zal een introductiegesprek plaatsvinden. Hierbij zijn de Verpleegkundig Specialist, een kinderoncologieverpleegkundige en een medisch pedagogisch zorgverlener aanwezig. Als het mogelijk is sluit een kinderarts met aandachtsgebied kinderoncologie en/of de psychologe aan. In dit gesprek bespreken we wat jullie en het kind belangrijk en prettig vinden tijdens de behandeling. Denk hierbij aan:
- PAC (port-a-cath) aanprikken, bloedafname, eventueel medicatie
- Verzorgen centrale lijn, bloedafname, eventueel medicatie
- Lichamelijk onderzoek
- Vingerprik
- Wie is erbij?
- Hoe wil het kind het graag hebben?
We laten jullie ook de afdeling/onderzoekkamer zien en we bespreken de dagelijkse dingen. Denk hierbij aan:
- School
- Broers en zussen
- Hoe is de eventuele behandeling tot nu toe gegaan?
Op de Dagbehandeling
Als je op de Dagbehandeling komt is de Verpleegkundig Specialist (bij vakantie of ziekte een kinderarts/assistent) en één van de kinderoncologieverpleegkundigen altijd aanwezig. Dit is op maandag, woensdag of vrijdag.
Bloedafname
De kinderoncologieverpleegkundigen prikken de PAC aan, nemen bloed af via de vingerprik of uit de lijn. Vindt uw kind het prettiger om bloed af te laten nemen uit een bloedvat in de arm? Dan komt iemand van het laboratorium dat doen.
De temperatuur wordt ook altijd gemeten.
Chemotherapie
Als er chemotherapie toegediend moet worden, geeft de kinderoncologieverpleegkundige dit. Dit kan via push of via een infuus (volgens het advies van het PCM).
De bloeddruk wordt ook gemeten. Soms kan het voorkomen dat de bloeduitslag nog niet bekend is en dat jullie moeten wachten voordat de chemotherapie toegediend mag worden.
Het kind mag zelf kiezen of hij even in bed wil rusten of wil spelen in de speelkamer of naar het zitje met de Cliniclownskoffer gaat.
Begeleiding
In samenspraak met het kind en de ouders bekijken de Verpleegkundig Specialist en één van de oncologieverpleegkundigen wat de behoefte aan zorg en begeleiding is. Het is van belang dat het “normale" leven, de ontwikkeling en het ritme van het hele gezin doorgaat. Daarnaast kan de oncologieverpleegkundige ouders ondersteunen en advies geven.
Kanjerkralen
Als de behandeling klaar is en alles is oké, mogen jullie weer naar huis. Denk aan de kanjerkralen, want ook deze hebben wij op onze afdeling.
Medisch pedagogisch zorgverleners
Medisch pedagogisch zorgverleners (MPZ’ers) zorgen voor begeleiding en ondersteuning van kinderen bij medische behandelingen.
MPZ’ers bereiden de behandeling, samen met de ouders en het kind, zo goed mogelijk voor. Ze begeleiden de ouders en het kind in het omgaan met het ziekzijn en de behandelingen die hierbij horen. De begeleiding kan zich richten op het gedrag, de ontwikkeling, medische handelingen en er is aandacht voor het hele gezin. Het is belangrijk dat kinderen en hun ouders zich op hun gemak voelen op de afdeling, daarom wordt er aandacht besteed aan het vertrouwen tussen hen en de zorgverleners van de afdeling.
De MPZ ‘ers kunnen ook kinderen helpen bij de verwerking van hun ervaringen en afleiding bieden via spel of creatieve activiteiten. De MPZ’ers maken deel uit van onder andere het oncologieteam. Er wordt intensief samengewerkt met het Prinses Maxima Centrum, om de begeleiding zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.
Medische Psychologie
Wanneer ouders en kinderen met kanker kennis komen maken met het kinderoncologieteam van VieCuri proberen wij aan te sluiten en vertellen kort wat onze rol is en/of kan zijn. Wanneer het niet lukt om aan te sluiten nodigen we kind en ouders op de poli van medische psychologie uit voor een kennismakingsgesprek.
De rol van de psycholoog is vooral gericht op ondersteuning en begeleiding van het kind dat kanker heeft. Maar is er ook voor ouders en/of broertjes en zusjes. Er gebeurt zoveel tijdens de ziekteperiode voor en in het hele gezin dat het begrijpelijk is dat (een van de) gezinsleden vragen of zorgen heeft. Soms is het zo dat er juist na de behandeling begeleiding gewenst is, ook daarvoor kan de psycholoog ingeschakeld worden.
Overige zorgverleners
Verder werken er kinderverpleegkundigen, kinderartsen, arts assistenten en co-assistenten, voedingsassistenten en interieurverzorgers. Met deze personen komen jullie vooral in aanraking als je kind opgenomen ligt.
Patiëntgegevens
Alle gegevens van je kind komen in het elektronisch patiëntendossier van het Máxima, wij hebben als Shared Care team hier toegang tot.
Hoe kun je contact opnemen met VieCuri?
In principe geldt de afspraak dat je altijd eerst het Prinses Maxima Centrum belt. Het Prinses Maxima Centrum is jullie eerste aanspreekpunt. Als het nodig is dat je kind in VieCuri gezien moet worden, zal het Prinses Máxima Centrum dit met ons afstemmen.
Wil je ons toch telefonisch bereiken? Bel naar de polikliniek Kindergeneeskunde of de verpleegafdeling Kindergeneeskunde.
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.