Inleiding
Uw kind is op de (trauma)polikliniek of de Spoedeisende Hulp geweest. Een röntgenfoto laat zien dat uw kind een gebroken bot heeft. Dit noemen we ook een fractuur.
Met alleen gips of een spalk geneest het gebroken bot niet goed. De arts besluit dat uw kind een operatie moet krijgen om het gebroken bot te genezen.
Waarom een operatie?
Tijdens de operatie legt de dokter de stukken bot goed tegen elkaar aan. Deze stukken bot worden vast gezet met bijvoorbeeld een schroef, plaat of pennetjes. Zo kan het bot weer goed aan elkaar groeien.
Voorbereiding op de operatie
De dokter beslist of de operatie met spoed moet gebeuren of niet. Als uw kind NIET met spoed wordt geopereerd krijgt het eerst een afspraak bij het preoperatief bureau. Hier wordt uw kind zo goed en veilig als het kan voorbereid op de operatie.
Ze bespreken hier welke vorm van narcose (verdoving door middel van een diepe slaap) nodig is.
Krijgt uw kind een spoed operatie? Dan gaat uw kind vanuit de Spoedeisende Hulp of vanuit de kinderafdeling naar de operatiekamer. De anesthesioloog (slaapdokter) bespreekt de gezondheid van uw kind met u. Zo bepaalt de dokter hoe uw kind onder narcose wordt gebracht. Dit kan met een kapje of via een infuus. Tijdens dit gesprek kunt u aangeven of uw kind ziektes of allergieën heeft. Maar ook of uw kind extra begeleiding nodig heeft.
Als voorbereiding kunt u met uw kind deze filmpjes bekijken:
Scan om het vimeofilmpje te bekijken.
Scan om het vimeofilmpje te bekijken.
De ingreep
Uw kind wordt met een infuus of met een kapje in slaap gebracht.
De dokter maakt een snede in de huid. Het gebroken bot wordt gezocht. De botstukken worden tegen elkaar aan gelegd en aan elkaar vast gemaakt. Het vastmaken gebeurd met een metalen plaat, schroeven of pennetjes.
De wond wordt gesloten met hechtingen. Oplosbare hechtingen verdwijnen vanzelf. Als de hechtingen niet oplossen geeft de dokter dit aan. U krijgt dan een afspraak om de hechtingen na twee weken te laten verwijderen. De dokter geeft uw kind gips of een drukverband.
Na de operatie
Na de operatie gaat uw kind naar de uitslaapkamer. Er mag één ouder/verzorger bij het kind zijn. Op de uitslaapkamer wordt uw kind begeleid bij het wakker worden uit de narcose. Dit wordt gedaan door de bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte te meten.
Uw kind heeft al een infuus of krijgt tijdens de operatie een infuus. Via het infuus kan uw kind medicijnen en vocht krijgen.
Als uw kind goed wakker is en niet veel pijn meer heeft, gaat uw kind terug naar de kinderafdeling.
Bij sommige breuken (bijvoorbeeld een beenbreuk) krijgt uw kind in het ziekenhuis eerst fysiotherapie. Dan wordt het lopen met krukken bijvoorbeeld geoefend.
Na een paar uur op de kinderafdeling mag uw kind vaak weer naar huis. Is uw kind in de avond geopereerd? Dan kan het zijn dat uw kind een nacht in het ziekenhuis moet blijven en in de ochtend naar huis kan.
Wondverzorging
Het verzorgen van de wond is anders bij gips, drukverband en een pleister.
- Gips: als uw kind gips heeft na de operatie blijft dit minimaal zitten tot de controle afspraak.
- Drukverband: een drukverband mag u meestal 24 uur na de operatie zelf verwijderen. Dit spreekt de dokter met u af.
- Pleister: de pleister mag u na 48 uur verwisselen of verwijderen. Dit spreekt de dokter met u af.
Bewegen
Het is belangrijk om het lichaamsdeel dat in het gips zit hoog te leggen. Anders kan het lichaamsdeel dik worden. Het gips zit dan te strak.
- Gebroken arm/schouder: uw kind krijgt een mitella of sling. Hier kan uw kind de arm in leggen. Dit verminderd pijn.
- Gebroken voet/been: uw kind mag niet staan of leunen op het gebroken been of de gebroken voet.
Tijdens fysiotherapie leert uw kind lopen met krukken voor de eerste weken. Uw kind gebruikt het gebroken been of de gebroken voet niet.
Pijnbestrijding
De verpleegkundige van de kinderafdeling vertelt u welke pijnmedicijnen uw kind mag krijgen.
Lichamelijke verzorging
Heeft uw kind gips gekregen? Het gips mag niet nat worden. Ook niet met douchen of in bad gaan. Bij de thuiszorgwinkel kunt u een beschermhoes kopen.
Heeft uw kind een drukverband of pleister? Dan mag uw kind douchen na twee dagen. Zwemmen, naar de sauna, of in bad gaan mag pas na twee weken.
Afspraak in het ziekenhuis
Ongeveer 14 dagen na de operatie moet uw kind op controle bij de dokter of op de gipskamer. De afspraak hiervoor krijgt u via de kinderafdeling of met de post.
Problemen/ risico’s
Net als bij andere operaties kunnen bij deze operatie ook problemen ontstaan.
De wond kan gaan ontsteken. De wond wordt rood en warm. Ook komt er pus, vocht of bloed uit de wond. Uw kind kan een temperatuur van meer dan 38.5 graden krijgen. Ook kan de pijn niet meer minder worden met pijnstilling.
Bel direct met de poli Chirurgie (077) 320 68 80 / Orthopedie (077) 320 68 70.
In de avond en nacht (tussen 17.00-08.00 uur), op zaterdag, zondag en feestdagen belt u de Huisartsenpost.
Tot slot
Als u informatie mist of u heeft vragen, stel deze aan de verpleegkundige of dokter.
Linkjes
- https://www.viecuri.nl/disclaimer-patienteninformatie
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1