Liesbreuk kinderen

Inleiding

Uw arts heeft bij uw kind een liesbreuk geconstateerd. Hier vindt u algemene informatie over wat een liesbreuk is, waar u op moet letten en de mogelijke behandelingen van een liesbreuk. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een liesbreuk de situatie voor iedereen weer anders kan zijn.

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand.

Hoe ontstaat een liesbreuk?

Vroeg in de zwangerschap ontstaat in het liesgebied van de foetus het lieskanaal. Het lieskanaal is een verbinding tussen de buikholte en het scrotum (balzak) bij jongens en bij meisjes tussen de buikholte en de schaamlippen. Normaal sluit dit kanaal zich in de tijd rondom de geboorte.

Een liesbreuk is een op zich goedaardige afwijking waarbij het lieskanaal (nog) niet is gesloten en in meer of mindere mate open blijft.

Klachten

Over het algemeen heeft het kind weinig last van deze afwijking. Een liesbreuk kunt u herkennen aan een zwelling in de lies, die soms gepaard gaat met pijn. Indien u uw kind in een houding legt, waarbij de benen iets hoger liggen dan het hoofd zal de zwelling in de lies meestal vanzelf verdwijnen. Wat u vooral niet moet doen is proberen de bult zelf terug te duwen. Dit doet pijn en door de toegenomen druk in de buik zal de zwelling eerder toe dan afnemen.
Als de bult niet verdwijnt bij het hoog leggen van de benen, kan er sprake zijn van het klem raken van darmen of andere buikorganen in het lieskanaal (beklemde liesbreuk).
Hierdoor kan de doorbloeding van dit orgaan in de knel komen, waardoor beschadiging optreedt. Deze ernstige complicatie doet zich gelukkig zelden voor.

De verschijnselen zijn hetzelfde als bij een niet beklemde liesbreuk: zwelling en pijn. Echter de bult in de lies doet pijn bij druk. De kinderen zijn vaak niet meer te troosten en blijven huilen. In dit geval moet u direct met uw kind naar de Eerste Hulp van het ziekenhuis gaan. Ook bij twijfel kunt u het beste naar de Eerste Hulp gaan, want ieder kind reageert nu eenmaal anders.

Op de Eerste Hulp onderzoekt de dienstdoende chirurg uw kind en beoordeelt of er inderdaad sprake is van een beklemde liesbreuk.

De operatie

Indien een ingreep noodzakelijk is, zal bekeken worden waar de operatie plaats zal vinden. Dit hangt af van de leeftijd en gezondheid van uw kind en de duur van de inklemming.
Soms zal uw kind in het ziekenhuis in Venlo geopereerd kunnen worden, soms zal overplaatsing naar een speciaal kinderchirurgisch centrum nodig zijn. Meer informatie over een eventuele operatie en de gang van zaken, krijgt u van de behandelend specialist.

Belangrijk

Voor u is het vooral van belang om bij verdenking op inklemming (bult in de lies verdwijnt niet bij benen omhoog leggen) direct naar de eerste hulp te komen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven