Koortsstuip

Inleiding

Uw kind heeft een koortsstuip gehad. Het zien van een koortsstuip bij je kind is meestal een angstige ervaring. Wij kunnen ons voorstellen dat u hiervan bent geschrokken. Met deze informatie proberen we antwoord te geven op de meest gestelde vragen over koortsstuipen en koorts.

Wat is een koortsstuip?

Bij een kind met koorts kunnen plotseling heftige trekkingen optreden aan beide armen en benen. Dit noemen we een koortsstuip. Soms houdt het kind even op met ademen. Deze trekkingen kunnen enkele minuten duren en gaan vanzelf over. Daarna is het kind vaak suf en niet goed te wekken. Vervolgens kan het nog enige tijd huilen en onrustig zijn. Een koortsstuip kan optreden bij jonge kinderen in de leeftijd van 3 maanden tot 5 jaar.

Hoe ontstaat een koortsstuip?

Een koortsstuip kan ontstaan bij snelle stijging van de lichaamstemperatuur. De koortsstuip kan optreden voordat u de koorts heeft opgemerkt. De hoogte van de koorts heeft er niets mee te maken. Koortsstuipen komen in sommige families vaker voor.

Geen schadelijke gevolgen

Veel ouders maken zich ongerust als hun kind een koortsstuip heeft. Dat is begrijpelijk, want het is eng om mee te maken. Maar een koortsstuip gaat binnen een paar minuten vanzelf over en kan de hersenen niet beschadigen, ook niet als de stuip zich herhaalt. De ontwikkeling van kinderen die een koortsstuip hebben gehad, verloopt dan ook normaal.

Een koortsstuip is geen epilepsie

Een koortsstuip doet aan epilepsie (vallende ziekte) denken, maar is iets anders. Er kan alleen sprake van epilepsie zijn wanneer er herhaald stuipen optreden zonder dat het kind koorts heeft. U hoeft ook niet bang te zijn dat uw kind meer kans heeft om epilepsie te krijgen als het een koortsstuip heeft gehad.

Als een kind een koortsstuip heeft gehad en er komt epilepsie voor in de familie, dan is de kans op het ontstaan van epilepsie op latere leeftijd iets groter.

Kan een koortsstuip zich herhalen?

Een koortsstuip kan zich herhalen, maar dat is voor ieder kind verschillend. Bij ongeveer drie van de tien kinderen herhaalt een koortsstuip zich een keer. Bij één op de tien kinderen komt een koortsstuip nog vaker terug.

Adviezen

Probeer rustig te blijven. Leg uw kind op de zij of op de buik, dan kan het zich niet verslikken. Zorg dat het niet kan vallen en zich niet kan bezeren. Bel daarna de praktijk van de dienstdoende huisarts.

Medicatie

Bij aankomst van de huisarts is de koortsstuip meestal al voorbij. Soms krijgt uw kind een medicijn om de aanval te stoppen. Verlagen van de koorts met paracetamol helpt niet om een koortsstuip te stoppen of te voorkomen.

Hoe gaat het verder?

Gelukkig houdt een koortsstuip vanzelf op, zonder schadelijke gevolgen. Sommige kinderen krijgen bij een volgende koortsperiode weer een koortsstuip, maar dat is lang niet altijd het geval. Bel dan de huisartsenpraktijk. Boven een leeftijd van 5 jaar komen deze koortsstuipen niet meer voor. Het kind groeit er als het ware overheen.

Nader onderzoek

In de volgende gevallen is verder onderzoek noodzakelijk:

  • Als de aanval optreedt bij een kind dat jonger is dan 3 maanden of ouder dan 5 jaar.
  • Als er trekkingen meer dan 15 minuten aanhouden.
  • Als de trekkingen alleen aan een armpje of beentje optreden.
  • Als het kind in een koortsperiode meerdere aanvallen krijgt.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven