H2 ademtest kind

Inleiding

Uw kind heeft een afspraak voor een H2 ademtest. Tijdens deze test wordt bepaald of uw kind bepaalde suikers zoals lactose, fructose, sacharose en sucrose kan verdragen.

Uw arts heeft u en uw kind al verteld hoe dit onderzoek in zijn werk gaat. In deze informatie kunt u het nog eens rustig nalezen.

Waarom een H2 ademtest?

Een H2 ademtest kan een intolerantie (overgevoeligheid) voor bepaalde koolhydraten (suikers) aantonen.

Wat is een H2 ademtest?

Darmen zijn in staat om koolhydraten (suikers) af te breken en op te nemen in het bloed. Als dit afbreken niet goed gaat, komen deze koolhydraten in onveranderde vorm in de dikke darm. Door de dikke darmbacteriën vindt een gistingsproces plaats, waarbij waterstofgas (H2) wordt gevormd. Dit H2 wordt opgenomen in het bloed. Via het bloed komt H2 in de longen terecht. Via de ademhaling verlaat het H2 het lichaam.

Dit H2 is meetbaar met een H2 ademtest meetapparaat. Het apparaat is voorzien van een mondstukje. Voor baby’s en jonge kinderen wordt een mondkapje gebruikt.

Voorbereiding

  • 4 weken vóór de test geen probiotica gebruiken.
  • 4 weken vóór de test geen laxeermiddelen gebruiken (indien de verstopping echter ernstig is, dan graag overleggen met de arts).
  • 2 weken vóór de test geen antibiotica gebruiken.
  • 24 uur vóór de test geen bonen, tarwe- en havermeel (bijvoorbeeld volkoren- of roggebrood), aardappelen en mais eten. De voorkeur voor eten dat wel mag, is rijst en vlees.
  • 24 uur vóór de test geen kauwgum gebruiken.
  • Vanaf 00.00 uur ’s nachts nuchter blijven tot na het onderzoek, er mag wel water gedronken worden.
  • Baby’s (tot 1 jaar) moeten 6 uur voor het onderzoek nuchter zijn, ook zij mogen water drinken.
  • Vanaf 00.00u geen tanden poetsen met tandpasta.

Medicijnen

’s Morgens voor het onderzoek mag uw kind geen medicijnen slikken die van invloed zijn op de H2 ademtest, overleg dit met uw arts.

Niet vergeten

Wilt u bij uw komst naar het ziekenhuis het ziekenhuispasje van uw kind en een geldig legitimatiebewijs niet vergeten?

Dag van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek melden u en uw kind zich op het afgesproken tijdstip op de Verpleegafdeling Kindergeneeskunde. De medisch pedagogisch zorgverlener stelt u en uw kind op het gemak en oefent met blazen via het mondstuk dan wel kapje.

Het onderzoek

Het onderzoek gebeurt zittend. De test begint met één keer nuchter blazen door het mondstuk/kapje. Zo wordt de waarde van het H2 bepaald in nuchtere toestand. Hierna krijgt uw kind een oplossing te drinken. Afhankelijk van welke stof getest moet worden bevat dit lactose, fructose (in de vorm van appelsap of sinaasappelsap) of sacharose. De oplossing moet binnen 10 minuten ingenomen zijn. Lukt dit niet door te drinken, dan wordt op de afdeling een maagsonde ingebracht, waardoor de oplossing toegediend wordt.

Na 90 en 120 minuten, moet uw kind weer blazen om wederom de H2 te kunnen bepalen. Tijdens het onderzoek moet uw kind nuchter blijven, maar mag wel water drinken. Als uw kind last krijgt van een reactie zoals buikpijn of diarree, meldt dit dan aan de verpleegkundige. Dit kan ook daags erna nog optreden, noteer dit en bespreek het met de arts van uw kind als uitslag besproken wordt.

Verblijf tijdens het onderzoek

Tussen de blaastesten door kunnen u en uw kind in de speelkamer verblijven. Ook kunt u samen een wandelingetje maken. Wij vragen u dit dan even te melden aan de verpleging. Zij vertelt u dan hoe laat uw kind terug moet zijn om weer te blazen.

Duur van het onderzoek

Afhankelijk van hoe het onderzoek verloopt, duurt het onderzoek maximaal 2,5 uur.

Na de test mag uw kind weer eten en drinken.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgen u en uw kind van de behandelend arts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid? Mail dit dan naar communicatie@viecuri.nl zodat we onze website begrijpelijker en toegankelijker kunnen maken.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden; 

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

scroll terug naar boven