Clonidine-test

Tekort groeihormoon aantonen of uitsluiten

Inleiding

Binnenkort wordt uw kind enkele uren opgenomen op de verpleegafdeling Kindergeneeskunde voor een Clonidine-test. Hier leest u over het doel van deze test, de werkwijze en de opname.

Wat is Clonidine?

Clonidine stimuleert de hypofyse, een klier in de hersenen, om groeihormoon af te geven. Tijdens de test dienen wij Clonidine in tabletvorm toe. Door het toedienen van Clonidine wordt de hypofyse ‘expres’ aangezet tot het tijdelijk afgeven van extra groeihormoon.

Doel van de Clonidine-test

De Clonidine-test heeft tot doel om aan te tonen of uit te sluiten, dat uw kind een tekort aan groeihormoon heeft.

Voorbereiding

Zit uw kind vlak voor of in de pubertijd, dan is het noodzakelijk om voor te behandelen met androgenen (bij jongens) of oestrogenen (bij meisjes). Bij jongens betreft het één injectie met androgenen in een spier 5 dagen voor de test. Bij meisjes worden oestrogenen in vorm van tabletten gedurende 3 dagen voor de test gegeven. 

Nuchter

Voor deze test moet uw kind nuchter zijn. Dat willen zeggen dat uw kind vanaf 00.00 uur enkel water mag drinken.

Medicijnen

Als uw kind medicijnen gebruikt, mag het deze op de dag van het onderzoek op de normale tijd innemen, tenzij de arts dit anders met u heeft afgesproken. De medicijnen mogen alleen met water worden ingenomen.

Is uw kind ziek in de dagen voor de test?

Wij verzoeken u contact met ons op te nemen als uw kind in de dagen voorafgaande aan de test ziek is geworden. Neem ook contact op als uw kind in aanraking is geweest met een ander kind dat een besmettelijke (kinder)ziekte heeft zoals waterpokken, rode hond, bof, mazelen of kinkhoest. Dit kan betekenen dat we de afspraak moeten uitstellen.

Meenemen naar het ziekenhuis

  • een knuffel of een speeltje
  • een geldig identiteitsbewijs van uw kind
  • eventuele medicijnen die uw kind gebruikt

Opnameduur

De totale opnameduur bedraagt ongeveer drie uur.

Dag van het onderzoek

Verdovende crème

Als afgesproken is om gebruik te maken van Emla® crème dan smeert u, 1 uur voor de afspraak de Emla® crème in allebei de elleboogplooien. Deze kan dan goed inwerken en de huid is verdoofd als het infuus ingebracht gaat worden.

Naar de afdeling

Op de dag van het onderzoek melden u en uw kind zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van afdeling Kindergeneeskunde. Uw kind krijgt een bed op de afdeling. Gezien mogelijke bijwerkingen blijft uw kind gedurende de test liggen of zitten. Uw kind mag niet lopen, ook niet naar toilet.

Gesprek met de verpleegkundige

De verpleegkundige die voor uw kind zorgt, meet de temperatuur, de bloeddruk en de hartslag. Tevens zal een korte vragenlijst met u worden doorgenomen. Uiteraard heeft u ook nog de gelegenheid om vragen te stellen.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in een aparte behandelkamer. Daar brengt de verpleegkundige samen met de arts, een infuus bij uw kind in. Uit dit infuus wordt op verschillende tijdstippen een beetje bloed afgenomen. Vervolgens vragen wij uw kind om één of meerdere tabletjes Clonidine in te nemen, eventueel opgelost in een beetje water.

Tijdens het onderzoek

Zolang wij met de test bezig zijn moet uw kind nuchter blijven. Ook dan zijn kleine slokjes water wel toegestaan. Verder is het de bedoeling dat uw kind bedrust houdt. Uw kind mag wel onder begeleiding van de verpleegkundige naar het toilet.

Gedurende de test meet de verpleegkundige nog enkele keren de hartslag en de bloeddruk van uw kind.

Bloedafname via het infuus

Iedere 15 minuten neemt de verpleegkundige bloed uit het infuus af. In het bloed kunnen we het gehalte aan groeihormoon vaststellen. Tussen de bloedafnamen door krijgt uw kind een zout (NaCl 0.9%) oplossing via het infuus. Deze oplossing zorgt er voor dat het bloed in het infuus niet stolt. Het infuus kan daardoor steeds opnieuw worden gebruikt. Wij hoeven uw kind dus niet meerdere keren te prikken.

Na de test

Wanneer de test klaar is verwijderd de verpleegkundige het infuus. Dan mag uw kind weer eten en drinken. Uw kind mag naar huis als het goed wekbaar is en normaal slikt.

Bijwerkingen

30 minuten na de inname van Clonidine begint de werking en daarbij de mogelijke bijwerkingen. Dit houdt zo’n 2 tot 4 uur aan. Er zijn verschillende bijwerkingen van Clonidine:

  • lagere hartslag
  • lagere bloeddruk
  • visusklachten
  • duizeligheid
  • slaperigheid

Vervoer

Vanwege de bijwerkingen raden wij u aan om al voor de opname het vervoer naar huis goed te regelen. Laat uw kind niet fietsen en neem het liever ook niet achterop de fiets of mee in het openbaar vervoer. Mochten zich na de test andere problemen voordoen dan neemt u eventueel contact met ons op.

Uitslag van de test

De uitslag van het onderzoek krijgen u en uw kind van uw behandelend arts. De afspraak hiervoor krijgt u via de verpleegkundige van de afdeling.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1