Inleiding
De kinderarts heeft in overleg met u een afspraak gemaakt voor uw kind voor een longfunctie onderzoek. De arts heeft u al de nodige informatie gegeven. Hier kunt u het nog eens rustig nalezen.
Waarom een longfunctieonderzoek?
Bij het longfunctieonderzoek wordt gemeten hoe de longen werken. Het onderzoek geeft informatie over:
- De aard van de klachten. Bijvoorbeeld of er sprake is van astma.
- De ernst van de klachten en de ontwikkeling daarvan in de tijd.
Vanaf ongeveer 6 jaar is het mogelijk om een longfunctie onderzoek te doen. Bij jonge kinderen wordt het vaak gebruikt om te oefenen en pas later is het mogelijk om de resultaten van dit onderzoek te gebruiken in de behandeling van astma.
Hoe gaat het onderzoek
Tijdens een longfunctie onderzoek krijgt uw kind een neusknijper (een soort wasknijper) op de neus en een mondstuk in de mond. Hierdoor moet uw kind ademhalen. Het mondstuk is verbonden aan de meetapparatuur.
De longfunctieanalist legt tijdens het onderzoek precies uit wat er van uw kind verwacht wordt.
Een computerspel helpt uw kind om op een speelse manier de test zo goed mogelijk uit te voeren: zo mag het bijvoorbeeld een luchtballon weg blazen of kegels omblazen (bowlen).
Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt 15 tot 60 minuten. Dit is afhankelijk van welke testen er plaatsvinden en hoe goed het lukt om te blazen. Het onderzoek kan op aanvraag van de kinderarts, uit een of meerdere testen bestaan.
Verschillende onderzoeken
De onderzoeken die zijn aangekruist zijn voor uw kind van toepassing:
o Spirometrie/flow-volume meting (met reversibiliteit)
Bij dit onderzoek wordt uw kind gevraagd om maximaal diep in te ademen om vervolgens zo krachtig mogelijk helemaal leeg te blazen.
Deze test wordt een aantal keren herhaald
Als de kinderarts wil weten of uw kind astma heeft en hoe het daarmee gaat, krijgt uwt kind vervolgens 4 pufjes salbutamol (luchtwegverwijder) toegediend en wordt 15 min later de test herhaald.
o Longfunctie tijdens inspanning
Bij oudere kinderen is het soms nodig om vast te stellen of er sprake is van astma tijdens inspanning. Uw kind mag dan fietsen op een hometrainer met een neusknijper op de neus. Voor, tijdens en na het fietsen moet uw kind dan meerdere keren een flowvolume blazen.(zie eerdere uitleg bij Spirometrie)
Zo nodig krijgt uw kind aansluitend aan de test salbutamol (luchtwegverwijder) toegediend om te zien of de longfunctie daarna verbetert. De kinderarts bekijkt of de mate van verandering van de longfunctie na inspanning past bij inspanningsastma.
o Bodybox meting
Bij dit onderzoek wordt de weerstand van de luchtwegen en de inhoud van de longen gemeten. Uw kind mag plaatsnemen op een stoel in de “bodybox”. Dit is een cabine met doorzichtige wanden waarvan de deur gesloten kan worden (een soort telefooncel). Doordat de cabine doorzichtig is, is het mogelijk voor de analist en de ouder om continu contact te houden met het kind. Ook in deze cabine worden metingen uitgevoerd met behulp van een mondstuk en een neusknijper)
Op aanvraag van de arts wordt er aan het eind van het onderzoek salbutamol toegediend waarna een kwartier later wordt gemeten of de longfunctie verbeterd is.
Met behulp van de bodybox kan gemeten worden of er lucht achter blijft in de longen. Als dit meer is dan normaal het geval is, kan het zijn dat de astma van uw kind, nog niet voldoende onder controle is.
Voorbereiding
Voor een longfunctieonderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Wel is belangrijk dat uw kind voorafgaand aan het onderzoek geen grote inspanningen levert.
Trek uw kind gemakkelijke kleding aan.
Medicijnen
Gebruikt uw kind medicijnen dan is het soms nodig bepaalde medicatie even te stoppen voor het onderzoek. Hieronder vindt u een overzicht van veel gebruikte longmedicatie en een advies om deze wel of niet te staken. Wanneer u twijfelt; overleg dan altijd met uw kinderarts.
Luchtwegverwijders
o Salbutamol (Ventolin, Airomir) niet gebruiken op de dag van het onderzoek
o Terbutaline (Bricanyl) niet gebruiken op de dag van het onderzoek
o Ipratropiumbromide (Atrovent) niet gebruiken op de dag van het onderzoek
Ontstekingsremmers
o Fluticason (Flixotide) doorgebruiken
o Beclometason (Qvar) doorgebruiken
o Budenoside (Pulmicort) doorgebruiken
o Ciclesonide (Alvesco) doorgebruiken
Combinatiepreparaten
Salmeterol+fluticason (Seretide) in overleg met de arts
- doorgebruiken
- stoppen
o Formoterol+budesonide (Symbicort) in overleg met de arts
- doorgebruiken
- stoppen
o Vilanterol+fluticason (Relvar) in overleg met de arts
- doorgebruiken
- stoppen
Overige middelen bij astma
o Montelukast (singulair) doorgebruiken
o Neussprays (bv. Flixonase, Qvar) doorgebruiken
o Allergie medicatie (bv. desloratadine) doorgebruiken
Dag van het onderzoek
Probeer ruim op tijd aanwezig te zijn, zodat uw kind uitgerust aan het onderzoek begint. Samen met uw kind meldt u zich op de afgesproken tijd op de polikliniek Longgeneeskunde.
Niet vergeten
Wilt u bij uw komst naar het ziekenhuis een geldig identiteitsbewijs van uw kind meenemen?
Het onderzoek
Er mag altijd een ouder aanwezig zijn bij het onderzoek van het kind. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een longfunctieanalist. De analist geeft uitleg hoe de test gaat en wat uw kind precies moet doen.
Voordat het onderzoek begint controleert de analist de naam, geboortedatum, lengte en gewicht van uw kind.
Uitslag
Er mag altijd een ouder aanwezig zijn bij het onderzoek van het kind. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een longfunctieanalist. De analist geeft uitleg hoe de test gaat en wat uw kind precies moet doen.
Voordat het onderzoek begint controleert de analist de naam, geboortedatum, lengte en gewicht van uw kind.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1