Inleiding
De kinderarts heeft bij uw kind allergische rhinitis geconstateerd.
Uw arts heeft al de nodige informatie gegeven. Hier kunt u het nog eens rustig nalezen.
Wat is allergische rhinitis
Allergische rhinitis is een hardnekkige allergische ontsteking van het slijmvlies van de neus. Door deze ontsteking is het slijmvlies gezwollen en maakt het meer slijm (snot) aan. Daardoor hebben kinderen met allergische rhinitis last van een hardnekkig verstopte neus, een loopneus, niezen en/of jeuk aan de neus.
Het slijmvlies van de neus staat in verbinding met het slijmvlies van de ogen en de neusbijholten. Hierdoor kan je ook last krijgen van rode, jeukende ogen of een bijholte ontsteking.
Sommige kinderen met allergische rhinitis hebben altijd een verstopte neus, anderen zijn altijd verkouden en weer anderen hebben in het hooikoorts seizoen (voorjaar/zomer) verschrikkelijk veel last van jeukende ogen, jeuk aan hun neus en niezen.
Doordat er vaak sprake is van een chronische ontsteking worden sommige kinderen heel moe en kunnen ze moeilijk slapen of zich niet goed concentreren op school en op hun huiswerk.
Wat is de oorzaak van allergische rhinitis
Allergische rhinitis ontstaat doordat het lichaam een allergische reactie (overgevoeligheidsreactie) maakt tegen stoffen die gewoon in onze leefomgeving aanwezig zijn. Hierdoor komt een stofje vrij wat histamine heet. Dit stofje zorgt voor de allergische klachten.
Hooikoorts is misschien wel de meest bekende vorm van allergische rhinitis. Deze kinderen hebben vooral in het voorjaar en/of de zomer klachten. In de winter kunnen kinderen met een allergie voor huisstofmijt, juist weer meer last hebben van allergische rhinitis. Helaas hebben veel kinderen een allergie voor meerdere van deze zogenaamde inhalatie allergenen waardoor ze het hele jaar door klachten kunnen hebben.
Sommige omgevingsfactoren kunnen de klachten verergeren: denk dan aan chronische blootstelling aan sigarettenrook (ook wanneer er buiten wordt gerookt), virusinfecties, prikkelende luchtjes of geuren.
Onderzoek bij allergische rhinitis
Als de kinderarts denkt dat uw kind een allergische rhinitis kan hebben, zal er vaak allergieonderzoek worden verricht. Met allergieonderzoek wordt gekeken of uw kind allergisch is voor bepaalde stoffen die je kunt inademen (inhalatieallergenen).
Met een bloedonderzoek kan een allergie voor inhalatieallergenen bij kinderen worden aangetoond.
Soms kan het bij allergische rhinitis wenselijk zijn om te onderzoeken of de neusklachten voor een deel wellicht ook veroorzaakt worden door andere problemen in en om de neus, zoals een vergrote of ontstoken neusamandel, een scheef neustussenschot of een ontsteking van de neusbijholten. In die gevallen kan de KNO-arts gevraagd worden uw kind te onderzoeken.
Allergische rhinitis en astma
Veel kinderen met allergische rhinitis hebben ook astma. Zij kunnen dan op momenten dat ze veel last hebben van hun allergie ook meer last krijgen van hoesten en benauwdheid. Uw kinderarts zal naar deze klachten vragen en indien nodig ook zijn/haar astma behandelen. Vaker is het zo dat kinderen eerst astmatische klachten hebben en later pas allergische rhinitis krijgen. De neus en de longen staan in directe verbinding met elkaar en daarom is het dus belangrijk om voor beiden aandacht te hebben. Het goed behandelen van (chronische) klachten van allergische rhinitis zorgt vaak voor een vermindering van astmatische klachten. Soms lukt het zelfs de onderhoudsmedicijnen van astma af te bouwen of helemaal te stoppen.
Behandeling van een allergische rhinitis
De behandeling van allergische rhinitis bestaat uit het vermijden van allergische prikkels, behandeling met medicijnen en soms immunotherapie.
- Vermijden van prikkels:
Voorkomen is beter dan genezen. Helaas is het niet altijd mogelijk om blootstelling aan inhalatie allergenen te voorkomen. Boom –en graspollen zweven nu eenmaal door de lucht als het mooi weer is. Wel kunnen kleine aanpassingen soms helpen zoals het dragen van een zonnebril of het smeren van wat vaseline onder de neus als er veel pollen in de lucht zijn. Thuis kun je in de slaapkamer een aantal aanpassingen doen om blootstelling aan huisstofmijt te verminderen (zie aparte folder ). Soms is het nodig om een ander huis te zoeken voor een huisdier als de allergie voor honden of katten te hevig is. Sigarettenrook is een belangrijke niet-allergische prikkel. Het vermijden daarvan is niet mogelijk als één van de ouders rookt. We adviseren daarom contact op te nemen met een stoppen-met-roken coach, die u mogelijk kan ondersteunen.
- Medicijnen:
Als de allergie niet zo erg is helpt het vaak voldoende om op het moment van klachten (of te verwachten klachten; bijvoorbeeld bij een gepland bezoek aan een vriendje met een kat) een anti-allergie tablet of drankje in te nemen (Desloratadine, Levoceterizine). Als kinderen erg veel last hebben van een allergie is af en toe een tabletje of drankje vaak niet genoeg.
Een neusspray met ontstekingsremmers (bijvoorbeeld. Avamys en Dymista ) kan de ontstekingsreactie die ontstaat door de allergie, verminderen. Ontstekingsremmers werken alléén als ze elke dag genomen worden. Het zijn dus echte onderhoudsmedicijnen. Ook als er géén klachten zijn, dienen deze medicijnen dagelijks ingenomen te worden. Na het starten van de behandeling wordt het effect van deze medicijnen pas na enkele dagen tot weken merkbaar. Sommige kinderen vinden toediening van de neusspray vervelend omdat het kriebelt in de neus.
- Immunotherapie:
Als kinderen boven de 5 jaar ondanks maximale behandeling met medicijnen, toch veel klachten houden, is het soms mogelijk om met immunotherapie de allergie te verminderen. Hiervoor is dan een langdurige therapie met tabletten of onderhuidse injecties nodig. Het kind krijgt dan heel vaak een klein beetje van de stof toegediend waarvoor hij/zij allergisch is. Hierdoor hoop je dat het lichaam langzaam aan het allergeen went en in de toekomst niet meer of minder allergisch zal reageren op dit allergeen. Uw arts zal dit met u bespreken wanneer dit voor uw kind van toepassing kan zijn.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.