Allergie preventiepolikliniek

voor zuigelingen

Inleiding

De arts heeft uw kind doorverwezen naar de allergie preventiepoli voor zuigelingen. Deze poli is bedoeld voor zuigelingen vanaf 4 maanden oud, die al gestart zijn met bijvoeding en een verhoogd risico hebben op voedselallergie. Zoals kinderen met matig tot ernstig eczeem en/of wanneer een broer/zus of ouder bekend is met een ernstige voedselallergie. Uw arts heeft u al de nodige informatie gegeven. Hier kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Pinda en ei

Kinderen met eczeem hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een pinda- en/of ei-allergie. Dit komt doordat voedingsstoffen via de kapotte huid het lichaam kunnen binnendringen. De huid is niet de juiste plek om voor het eerst met voedingstoffen in aanraking te komen. Dit zet namelijk vaak juist een allergische reactie in gang. Als voeding via het maagdarmkanaal het lichaam binnenkomt, is de kans op een allergie veel kleiner.

Vroeger werd gedacht dat de introductie van pinda en kippenei bij zuigelingen moest worden uitgesteld om het risico op een voedselallergie zo klein mogelijk te maken. Uit onderzoek is echter gebleken dat bij veel kinderen een voedselallergie juist voorkomen kan worden door vroege introductie. Dit kan door al tussen de 4 en 8 maanden te starten met het eten van pinda(kaas) en kippenei. Daarna is het belangrijk om dit regelmatig te blijven eten om te voorkomen dat het kind alsnog allergisch wordt. Dit geldt vooral voor kinderen die een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van een allergie.

De allergie preventiepoli

Op de allergie preventiepoli komt u in gesprek met de kinderarts, de kinderverpleegkundige en de kinderdiëtist. Zij zullen samen met u bekijken of uw kind op jonge leeftijd veilig pinda(kaas) en/of kippenei kan eten. U wordt begeleid bij de introductie van pinda en ei, zodat dit op een veilige, gedoseerde manier gebeurd en adequaat kan worden gereageerd bij een eventuele allergische reactie.

Voorbereiding

Als voorbereiding op het onderzoek zijn de volgende punten van belang:

  • Uw kind moet al een portie fruit of groente van ongeveer 60-75 gram kunnen eten.
  • Uw kind mag 3 dagen voor het bezoek geen anti-histaminedrank (zoals Fenistil of Desloratadine) gebruiken. Deze middelen worden soms voorgeschreven tegen de jeuk bij eczeem of allergie.
  • Als uw kind niet helemaal fit is op de dag van het onderzoek neem dan contact op met de polikliniek Kindergeneeskunde. Het kan zijn dat het onderzoek niet door kan gaan, omdat de symptomen van de ziekte bijvoorbeeld de uitslag van het onderzoek kunnen vertroebelen.

Meenemen

Neem op de dag van het onderzoek in elk geval mee:

  • een geldig identiteitsbewijs van uw kind
  • eventuele medicijnen die het kind gebruikt
  • een wandelwagen waar uw kind eventueel in kan slapen
  • flesje met zuigelingenvoeding en eventueel portie groente/fruit wat uw kind graag eet
  • het groeiboekje en/of inlog GGD ouderportaal

Gang van zaken op de allergie preventiepoli

Voor het bezoek aan de preventiepoli meldt u zich op de afgesproken tijd op afdeling Kindergeneeskunde.

Tijdens het onderzoek blijft u bij uw kind.

Het is helaas niet mogelijk om broertjes/zusjes mee te nemen.

De kinderverpleegkundige en kinderarts

De kinderverpleegkundige zal eerst een huidpriktest verrichten. De uitslag van de test is na ongeveer 15 minuten af te lezen. Hoe de Huidpriktest precies in zijn werk gaat, zal de kinderverpleegkundige met u bespreken.

Vervolgens heeft u een gesprek met de kinderarts. De kinderarts bespreekt de huidpriktest en hoe het met u kind gaat en onderzoekt uw kind verder. De kinderarts zal bepalen op welke wijze de pinda en het kippenei het beste geïntroduceerd kunnen worden. Tevens zal er aandacht zijn voor de behandeling van het eczeem van uw kind.

De kinderverpleegkundige zal vervolgens de voedingsintroductie met u en uw kind uitvoeren en begeleiden.

 

De kinderdiëtist

Van de kinderdiëtist krijgt u tijdens de preventiepoli informatie over hoe om te gaan met bijvoeding en de vervolgstappen daarin. Ze geeft duidelijke adviezen waar u thuis mee aan de slag kunt gaan.

Tijdsduur en uitkomst bezoek preventiepoli

De tijdsduur van het bezoek aan de preventiepoli is afhankelijk van de uitslag van de huidpriktest. U kunt ervan uitgaan dat u ongeveer 4 uur op de poli aanwezig bent.

Op basis van de huidpriktest wordt namelijk besloten op welke manier pinda en kippenei aan uw kind kan worden gegeven. Er zijn steeds twee mogelijkheden en er kan een keuze gemaakt worden door u als ouder wat de voorkeur heeft (pinda of kippenei introductie) en de kinderarts zal hierover ook een advies geven:

Uitkomst huidpriktest pinda/kippenei

1. Geen of weinig reactie:

  • Er wordt vandaag pinda/kippenei gegeven, tenzij uw kind niet in een goede conditie is. Dit wordt beoordeeld door de kinderarts en de kinderverpleegkundige.
  • De hoeveelheid pinda/kippenei wordt in 2 stappen of in 4 stappen opgebouwd. Er zit een half uur tussen iedere stap.

2. Grote reactie:

  • Er wordt een nieuwe afspraak gemaakt om pinda/kippenei te geven. Deze afspraak volgt indien mogelijk binnen 2-4 weken.

Let op! Een reactie op de huidpriktest zegt niet meteen dat uw kind allergisch is. Wel is de kans op een allergie groter, dan wanneer de huidpriktest geen/weinig reactie geeft.

Na het bezoek aan de allergie preventiepoli

Als er geen reacties zijn op pinda en kippenei, is het belangrijk om uw kind wekelijks pinda en kippenei te blijven geven om een pinda- en/of kippenei allergie te voorkomen. Tijdens het bezoek aan de preventiepoli krijgt u informatie van de kinderdiëtist hoe u dit het beste aan uw kind kunt (blijven) geven. Vervolgens zal er nog (telefonisch) contact zijn met de kinderdiëtist van het ziekenhuis. Zo nodig wordt er ook een vervolgafspraak bij de kinderarts gemaakt.

Volg je ons op Instagram? @Kinderallergiecentrum

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven