Voorbereiding TNE (TransNasal Esophagoscopy)

voorbereiding slokdarmonderzoek

Inleiding

Voor u is een onderzoek van de slokdarm afgesproken. Dit onderzoek zal worden uitgevoerd door een KNO-arts. Via de neus wordt met een flexibele dunne endoscoop de slokdarm bekeken. Dit heet een transnasale oesophagoscopie ofwel TNE (‘transnasal esophagoscopy’).

Dit onderzoek is minder belastend voor de patiënt in vergelijking met de traditionele gastroscopie met een dikkere slang via de mond.

Voor deze TNE blijft de patiënt zitten en er is geen sedatie nodig. Alleen de neus wordt voor inbrengen van de endoscoop verdoofd met gaasjes gedrenkt in een verdovende vloeistof.

Voorbereiding

Tot 3 uur vóór het onderzoek mag u niets meer eten. Daarvoor enkel een lichte maaltijd (beschuit, thee).

Procedure

Het onderzoek vindt zittend plaats in de onderzoeksstoel.

In de neus worden watjes ingebracht gedrenkt in verdovende vloeistof. Soms wordt met een spray de keel extra verdoofd. De keel voelt tijdens het slikken dan wat anders aan. Na ongeveer 5 minuten is de neus verdoofd en kan de dunne slang (scoop) worden ingebracht.

Na bekijken van de keel en strottenhoofd, wordt de scoop in de slokdarm geschoven. Er wordt voor beter zicht door de arts wat lucht in de slokdarm geblazen. Hierdoor kan soms een wat voller gevoel in de buik ontstaan en kunt u soms wat boeren, wat geheel normaal is.

De bevindingen zijn te volgen op een scherm. Van de scopie wordt een opname gemaakt en kan eventueel later nog worden bekeken.

Na beëindigen van de scopie procedure worden de bevindingen direct met u besproken en verder beleid wordt samen met u bepaald.

U kunt na de kijkprocedure TNE direct naar huis, auto rijden en eten en drinken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.1