Neus spoelen

Instructies en adviezen

Waarom uw neus spoelen?

Het spoelen van uw neus met zout water is belangrijk na een neusoperatie. Het helpt om oud bloed voorzichtig te verwijderen, korstvorming tegen te gaan en de neus en bijholten goed schoon te maken.

Ook bij neuspoliepen, luchtwegallergieën, ernstige verkoudheden of chronische ontstekingen is neusspoelen zinvol. Bacteriën kunnen zich makkelijk ophopen in slijm en korsten, wat tot infecties kan leiden. Door regelmatig te spoelen verwijdert u slijm, korsten en pus, reinigt u het slijmvlies en verkleint u de kans op infecties. Ook kunt u daarna vaak vrijer ademhalen en werken neussprays beter op een schoon slijmvlies.

Belangrijke voorwaarden voor goed spoelen

Goed spoelen lukt alleen als u op een juiste manier te werk gaat. Let op de volgende punten:

1. Spoel met voldoende volume
Gebruik per keer 150 tot 250 ml zoutwateroplossing. Alleen dan verwijdert u voldoende slijm, pus en korsten.

2. Spoel met lichte druk
Breng de zoutoplossing met wat kracht in de neus. Door deze lichte, positieve druk spoelt u beter loszittend slijm weg en bereikt u ook de hoger gelegen bijholten. Vergelijk het met handen wassen: dat gaat beter onder een stromende kraan dan in stilstaand water.

3. Neem de juiste houding aan
Buig uw hoofd zover mogelijk voorover, met uw kin richting borst. Zo bereikt het spoelwater ook de bovenste bijholten, wat vooral belangrijk is na een operatie aan de voorhoofdsholte.

Manieren om te spoelen

Er zijn verschillende manieren om uw neus te spoelen. Hieronder leest u per methode de voor- en nadelen.

  • Spoelen uit de hand of met een kommetje

    Maak van uw hand een kommetje of gebruik een schaaltje, doe hier wat zoutoplossing in en snuif dit voorzichtig op. De oplossing komt via uw keel naar buiten, en u spuugt dit uit.
    Nadelen: U heeft weinig volume, moet vaak herhalen en bereikt niet alle bijholten. Korsten, slijm en/of pus zullen in uw keel terecht komen en u zult deze moeten uitspugen.
  • Spoelen met een spuitje

    Gebruik een injectiespuit (zonder naald) om het water in uw neus te spuiten.
    Voordelen: Meer volume en lichte druk.
    Nadelen: U moet vaak spuiten vanwege het kleine volume per keer.
  • Spoelen met de NasoFree neusdouche

De NasoFree neusdouche (250 ml) is een knijpfles waarmee u krachtig en gericht kunt spoelen. Zo reinigt u de neus en bereikt u ook de hoger gelegen bijholten. Het slijm loopt via het andere neusgat naar buiten en komt niet in uw keel. De fles is eenvoudig schoon te maken.

Voordelen van de NasoFree neusdouche:

  • Voldoende volume en druk voor grondige reiniging

  • Slijm, korsten enóf pus loopt niet in uw keel

  • Eenvoudig schoon te houden

Bekijk de instructievideo: Neusspoelen met een neusdouche

Gebruiksaanwijzing Nasofree neusdouche

  1. Leeg 1 sachet met nasaal spoelzout in de Nasofree neusdouche en vul de flacon met lauwwarm water. Het water dat u gebruikt mag (maar hoeft niet) gekookt worden. Kraanwater is in principe schoon genoeg. Voor gebruik schudt u de neusdouche goed, zodat het zout en het water goed worden gemengd.\
  2. Buig uw hoofd zover mogelijk voorover, net zover totdat uw kin (bijna) tegen uw borst komt (zie figuur 1). Dit is belangrijk omdat hierdoor de spoelvloeistof ook de hoger gelegen bijholten bereikt (zwaartekracht). Dit is vooral van belang wanneer u aan uw voorhoofdsholte bent geopereerd.
  3. Plaats de neusdouche in een van uw neusgaten en knijp rustig in de fles. Laat na het knijpen het nasale spoelzout uit uw andere neusgat stromen. Het spoelwater kan zowel via hetzelfde neusgat (bij ernstig verstopte neus) als via het andere neusgat naar buiten stromen. Beide is goed. Eventueel snuit u licht uw neus. Er komt dan extra nasaal spoelzout en viezigheid uit uw neus.
  4. Plaats daarna de tip van de neusdouche in het andere neusgat en knijp weer rustig in de fles. Herhaal de gang van zaken bij beide neusgaten, totdat de neusdouche helemaal leeg is. Door rustig te knijpen voorkomt u dat er nasaal spoelzout in uw keel terecht komt. Mocht dat onverhoopt wel gebeuren, dan is dat niet schadelijk en spuugt u het gewoon uit.

Video: Het spoelen van de neus met een neusdouche

  • Overige spoelinstrumenten

    Er bestaan ook andere hulpmiddelen, zoals een schenkkannetje (Rhino Horn). Hiermee giet u de oplossing in uw neus.
    Nadelen: Het is lastig uw hoofd goed te buigen en u kunt geen druk opbouwen. Daardoor stroomt het water vooral naar de keel en bereikt het minder goed de bijholten.

Video: Het spoelen van de neus met een rhino horn

Hoe lang en hoe vaak moet gespoeld worden?

Hoe lang en hoe vaak u uw neus moet spoelen is afhankelijk van de indicatie en de ernst van uw klachten. Bijgevoegd overzicht is een handige richtlijn. Uiteraard kan daar in overleg met uw arts van worden afgeweken.

Redenen
neusspoelen

Aantal keren per dag
neusspoelen

Hoe lang moet u uw
neus spoelen?

Ontsteking neusbijholten

Acute fase 4 - 6 keer
onderhoudsfase 1- 2 keer

Elke dag afhankelijk van de 
klachten

Na een neusoperatie

4 - 6 keer

Tenminste 2-3 weken na de 
operatie

Allergie

2-4 keer

De periode van klachten

Spoelen met een zoutoplossing

Uw neus spoelen doet u in principe met een zoutoplossing. Spoelen met alleen (lauw) water kan irriteren en pijnlijk zijn.

En zoutoplossing zelf maken

Mensen die hun neus moeten spoelen hebben vaak te maken met ontstoken en/of beschadigd neusslijmvlies. Het is voor het gevoelige neusslijmvlies van belang dat u met de juiste hoeveelheid (concentratie) zout uw neus spoelt. Te veel of te weinig zout, kan namelijk pijnlijk aanvoelen.

Het advies is om met een zogenaamd fysiologische zoutoplossing uw neus te spoelen. Fysiologisch wil zeggen dat het zout dezelfde concentratie heeft als het lichaam.

Deze zoutoplossing kunt u zelf maken door:

  • 9 gram (jodiumvrij) zout oplossen in een liter lauwwarm water of
  • 1 afgestreken theel. oplossen in een mok (200 ml) lauwwarm water.

Het is van belang om hiervoor jodiumvrij zout te gebruiken, omdat jodium het gevoelige en/of ontstoken slijmvlies kan irriteren. Het water hoeft niet gekookt te worden; Nederlands kraanwater is voldoende schoon.

Zeezout en Dode Zee-zout

Deze zouten hebben grote verschillen in samenstelling, zuiverheid en kwaliteit. Daarom is dit niet de eerste keus van specialisten bij het spoelen van de neus met zout water.

Nasaal spoelzout van Dos Medical (sachets)

Dos Medical nasaal spoelzout is - in samenwerking met KNO-artsen - speciaal samengesteld om de neus en neusbijholten goed te reinigen. Het bestaat uit een combinatie van natriumchloride met natriumbicarbonaat. Deze combinatie is zeer effectief én mild voor het gevoelige, ontstoken  neusslijmvlies. Dos Medical nasaal spoelzout is homogeen van samenstelling en één sachet bevat precies de juiste hoeveelheid voor een neusspoeling van 200-250 ml. Daarnaast zijn sachets makkelijk mee te nemen.

Producten afnemen op de polikliniek

U kunt de Nasofree neusdouche en het spoelzout kopen bij uw apotheek, via internet (www.kno-winkel.nl), of direct meenemen op de KNO-polikliniek na het invullen van een eenmalige incasso. De assistentes helpen u hier graag bij.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven