Microlaryngoscopie

Operatieve behandeling stembanden

Inleiding

U heeft met uw arts afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan uw stembanden. Dit wordt ook wel een microlaryngoscopie genoemd. Uw arts heeft u al informatie gegeven over de ingreep. Hier kunt u alles rustig nalezen.

Algemeen

Heesheid kan ontstaan wanneer zich een zwelling of onregelmatigheid bevindt op een of beide stembanden. Hierdoor kunnen de stembanden niet goed sluiten en/of trillen, wat een voorwaarde is voor een goede stemgeving.

Microlaryngoscopie

Waarom een microlaryngoscopie?

Het doel van de operatie is het verwijderen van de zwelling van de stemband(en) en hiermee de stemkwaliteit te verbeteren.

Voorbereiding

Het preoperatief bureau

Vanuit de polikliniek en vóór de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie vindt u in de folder “Anesthesie en preoperatief onderzoek”.

Anesthesie

De ingreep geschiedt onder algehele anesthesie (narcose). De anesthesist zal dit met u bespreken. Bij een ingreep onder algehele anesthesie moet u nuchter zijn. Meer informatie over de gang van zaken vóór, tijdens en na de anesthesie krijgt u via het preoperatief bureau en leest u in de folder “Anesthesie en preoperatief onderzoek”.

Bloedverdunners

Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.

Gebruikt u bloedverdunnende middelen zoals acetosal of acetylsalicylzuur (aspirine) overleg dan met uw arts of u deze moet stoppen en wanneer u deze weer kunt gaan gebruiken.

Meenemen naar het ziekenhuis

  • Een geldig identiteitsbewijs.
  • Actueel Medicijn Overzicht: welke medicijnen u slikt en wanneer, dit is verkrijgbaar bij uw eigen apotheek.

Opnameduur

Een microlaryngoscopie gebeurt meestal in dagverpleging, tenzij uw arts anders beslist.

De ingreep

Tijdens de ingreep

Een rechte starre buis wordt via de mond ingebracht tot net boven de stembanden. Met behulp van een operatiemicroscoop worden de stembanden geïnspecteerd. Met behulp van speciaal fijn instrumentarium wordt de zwelling van de stemband(en) afgehaald. Meestal wordt het verwijderde weefsel opgestuurd naar de patholoog voor nader onderzoek. Wanneer er tijdens de ingreep weefsel is weggenomen en is opgestuurd voor nader onderzoek bespreekt de KNO-arts de uitslag hiervan tijdens de controle afspraak.

Na de ingreep

Adviezen voor thuis

  • Na de ingreep mag u niet praten of fluisteren (tenzij de KNO- arts anders afspreekt) gedurende 4 dagen. Als u iets wit zeggen schrijf het dan op, en laat het de desbetreffende persoon lezen.
  • U mag niet roken tot aan de controle.
  • U mag normaal eten.

Over het algemeen ervaart men na de operatie weinig pijn. Wel kan er soms een ‘rauw’ gevoel in de keel ontstaan en kan de tong wat vreemd aanvoelen, dit trekt doorgaans snel weg.

Complicaties

Omdat er een starre buis de mond wordt ingebracht is er kans op beschadiging van gebitselementen. Om dit risico te beperken worden gebitsbeschermende maatregelen genomen. Als in uw gebit kronen, bruggen of loszittende elementen aanwezig zijn is het belangrijk dat u dat, aan de KNO-arts die de ingreep uitvoert, mededeelt. Er kan dan tijdens de ingreep extra rekening mee worden gehouden, zodat de kans op beschadiging van gebitselementen zo klein mogelijk is. Nabloeding en benauwdheid kunnen na deze ingreep voorkomen, maar zijn zeer zeldzaam.

Controle

Na de ingreep komt u voor controle naar de polikliniek. Meestal is dit na 1 week. Informatie hierover krijgt u op de afdeling.

Contact opnemen

Neem contact op met de polikliniek KNO of de short-stay afdeling als:

  • U benauwd bent.
  • De temperatuur stijgt tot boven de 38.0°C.
  • U zich zorgen maakt.

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) locatie Venlo.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven