Inleiding
U heeft met uw arts afgesproken dat een of beide onderste neusschelpen worden verkleind (dit noemt men conchotomie). De arts heeft u al informatie gegeven over de ingreep. Hier kunt u alles rustig nalezen.
Wat is de functie van de neusschelpen
Elke neushelft heeft drie inwendige neusschelpen die boven elkaar zitten. De neusschelpen verwarmen, bevochtigen en reinigen de ingeademde lucht. Op deze manier wordt een groot gedeelte van de deeltjes die onze lucht verontreinigen door de neusschelpen weg gefilterd en onschadelijk gemaakt. De ingeademde lucht verloopt voor het grootste gedeelte langs de onderste neusschelp.
Klachten bij een verstoorde functie
Als u verkouden bent of een inhalatieallergie heeft, kunnen de neusschelpen als reactie hierop gaan zwellen, met als gevolg neusverstopping. Meestal is dit van tijdelijke aard. Soms blijven echter de onderste neusschelpen gezwollen. De KNO-arts kan u medicatie voorschrijven om dit te behandelen. Als dit niet of niet voldoende helpt, kan gekozen worden om de neusschelpen operatief te verkleinen. Deze ingreep wordt een conchotomie genoemd.
|
Dagbehandeling
Voor een conchotomie wordt u opgenomen op de afdeling short-stay. Meestal gebeurt de ingreep in dagbehandeling. Dit betekent dat u de dag van de operatie nog naar huis gaat. Informatie over de gang van zaken op deze afdeling kunt u lezen in de folder 'Short-stay'.
Voorbereiding
Het preoperatief bureau
Vanuit de polikliniek en vóór de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk.
Anesthesie
De ingreep gebeurt meestal onder algehele anesthesie (narcose). De anesthesist zal dit met u bespreken. Meer informatie over de gang van zaken vóór, tijdens en na de anesthesie krijgt u via het preoperatief bureau en leest u in de folder “Anesthesie en preoperatief onderzoek”.
Bloedverdunnende medicijnen
Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.
De ingreep
Conchotomie
Een conchotomie wordt inwendig in de neus uitgevoerd, zodat er later aan de buitenkant van de neus niets te zien is. Tijdens de operatie verwijdert de KNO-arts een reepje slijmvlies en bot van de onderste neusschelp in de linker en/of rechter neushelft. Er zullen uitwendig geen wondjes gemaakt worden. Aan het einde van de ingreep brengt de arts in sommige gevallen aan beide kanten van de neus een tampon in, dit is echter uitzonderlijk.
Na de ingreep
Leefregels voor de eerste week na de ingreep:
- Niet bukken/tillen
- Niet te heet douchen
- Geen hete sauna
- Niet in prikkelbare ruimte zoals ruimtes waarin gerookt wordt
Soms zit na de ingreep in beide neusgaten een tampon. De tampons worden meestal de eerste dag na de operatie verwijderd. Na de operatie is de neus gezwollen en gevoelig.
Pijnbestrijding
De pijn na de ingreep is meestal met pijnstillers goed te bestrijden. U kunt hiervoor 2 x 500mg Paracetamol gebruiken. Dit mag 4 keer per dag.
Neus medicatie en verzorging
De dag na de ingreep of na verwijdering van de tampons wordt gestart met neusdruppels (voor 1 week).
Na een ingreep aan de neus is het nodig uw neus te spoelen met zoutwater om op een voorzichtige manier oud bloed te verwijderen, eventuele korstvorming tegen te gaan en de neus goed te reinigen.
Spoelen van de neus kan het beste met een ‘neus douche’. Informatie hierover staat in de folder ‘Voorlichtingsfolder neusspoelen’.
Advies is om 2 tot 4 keer per dag te spoelen.
Niezen
Heeft u de eerste dagen na de ingreep last van niezen, dan kunt u aan de verpleegkundige een tabletje vragen dat de niesprikkel onderdrukt. Als het niet lukt een niesprikkel te onderdrukken moet u de mond wijd open houden.
De druk kan dan via de mond ontsnappen.
Complicaties
Zoals na iedere ingreep kunnen ook na een conchotomie complicaties voorkomen zoals een nabloeding of ontsteking, deze zijn goed behandelbaar.
Ontslag
U kunt meestal op de dag van de ingreep weer naar huis. U krijgt dan een afspraak om een dag later poliklinisch de tampons uit de neus te laten verwijderen. Een week na de ingreep komt u voor controle naar de polikliniek. Informatie hierover krijgt u op de afdeling.
Werk en sport
Afhankelijk van de soort werk en sport mag u na 1 week weer starten. Twijfelt u, overleg dan met uw behandelend arts.
Artsen in opleiding
Op de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde werken een of meerdere AIOS (arts-assistenten), dit zijn afgestudeerde artsen in opleiding tot medisch specialist. Ze volgen binnen VieCuri een deel van hun opleiding tot KNO-arts. Ze houden spreekuur op de polikliniek, doen poliklinische ingrepen en kunnen (een deel van) de operatie uitvoeren. Dit KNO-arts zorgt voor supervisie en is altijd eindverantwoordelijk voor uw zorg en behandeling.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.